Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da DTK binası ile evlere baskın: Gözaltılar, açıklamalar, tepkiler

Diyarbakır’da DTK binası ile evlere baskın: Gözaltılar, açıklamalar, tepkiler

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da DTK binası ile birçok eve baskın düzenlendi, çok sayıda kişi gözaltına alındı. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, baskın ve gözaltılara tepki gösterirken, “Boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Diyarbakır’da sabah saatlerinde Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) Kayapınar ilçesindeki binası, J&J Yayınevi ile birçok eve polislerce baskın düzenlendi.

Bu baskınlarda siyasetçiler, aktivistler ve sendikacılar gözaltına alındı.

Gözaltına alınan kimi isimler şöyle: DTK Divan üyesi Jiyan Taş ve Hüseyin Kaya, Rosa Kadın Derneği yöneticisi Rojda Barış, ev hapsinde olan görevden alınan Silvan Belediye Eşbaşkanı Naşide Toprak, Hazro Belediye Meclis üyesi Fesih Balbey, Bismil Belediyesi Meclis üyeleri Enver Çelik ve Aynur Aktar, Çınar ilçesinden Enver Temiz, MEBYA-DER yöneticisi Yıldız Damla, DBP PM üyesi Leyla Bağatır, KESK Genel Meclis üyesi ve TÜM BEL-SEN üyesi Ayten Tekeş, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şube Başkanı Suphi İzol, Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, barış annesi Makbule Özbek, avukat Berdan Acun, HDP Kocaköy İlçe Eşbaşkanı Cahit Ay, Kulp eski HDP İlçe Eşbaşkanı Selva Akkoyun, Bağlar ilçesinden Gurbet Çakar, Silvan ilçesinden Mehmet Sağlam, Fatma Bülbül ve Tahir Turan.

Akşam saatlerinde ise Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve TJA üyesi Rojbin Çetin de gözaltına alındı.

Diyarbakır’daki evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan Çetin’in İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü bildirildi.

Yine soruşturma kapsamında gazeteci Ayşe Kara da gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sayısı 44’e yükseldi.

Güven’den tepki: Boyun eğmeyeceğiz

Bina kapısının kırıldığı baskında DTK tabelası, bilgisayar ve kitaplara el konuldu.

Aramanın sona ermesinin ardından DTK’nin kapısı mühürlendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı doğrultusunda mühürlenen kapının önüne de polis ve zırhlı araçlar konumlandırıldı.

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla, baskına tepki gösterdi.

Güven, “Boyun eğmeyeceğiz” mesajı verdi.

HDP Milletvekili Tayip Temel de, “Demokratik Toplum Kongresi siyasal, kültürel ve toplumsal olarak Kürdistan’da yaşayan tüm halkların ve inançların temsilini bulduğu bir kurumdur. DTK’ya saldırı bu iradenin tümünü tanımamaktır” sözleriyle baskına ve gözaltılara tepki gösterdi.

TJA ve DBP’den açıklama

Özgür Kadın Hareketi (TJA) de gözaltılara bir açıklamayla tepki gösterdi.

Gözaltı ve tutuklamaların sonlandırılmasını talep eden TJA, kadınlar ile demokratik kurum, kuruluş, hareket ve inisiyatifleri “demokratik mücadelelerini yükseltmeye” çağırdı.

DBP de yayınladığı açıklamada, “gözaltıların Kürt siyasi hareketinin güçlenmesinden dolayı duyulan korkunun sonucu olduğunu” savundu.

Gözaltılar ve devam eden sınır ötesi operasyon ile “Kürtlere karşı yapılan fiziki soykırımın” gizlenmek istendiği ifade edilirken, buna karşı mücadele edileceği kaydedildi.

Açıklamada, “Korkmayacağımızı, aksine çalışmalarımızı daha da güçlendirerek devam ettireceğimizi belirtiyoruz” denildi.

ÖHD: DTK’ye yapılan operasyon hukuksuzdur

Gözaltılara bir tepki de Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi’nden geldi.

Yapılan yazılı açıklamada, gözaltına alınanların arasında derneklerinin genel merkez yöneticisi Avukat Berdan Acun’un da olduğu belirtilen açıklamada soruşturma dosyasındaki kısıtlılık kararından dolayı gözaltı nedenini öğrenemedikleri ifade edildi.

Acun’un gözaltı kararını “savunmaya saldırı” olarak değerlendiren ÖHD, Acun’un derhal serbest bırakılmasını istedi.

Açıklamada gözaltına alınanlara yönelik isnatlara ilişkin detayın Anadolu Ajansı’ndan hukuksuz bir şekilde duyurulduğu belirtilirken, kentte yapılan operasyonun muhalif düşünen STK’lerin sendikal çalışma ve siyasi faaliyet yürütme alanlarını işlenemez hale getirme çabası olarak görüldü.

“Operasyon kapsamında uzun zamandır illegalize edilmeye çalışılan DTK’nin faaliyet gösterdiği binasına yönelik, muhataplarına hiçbir bildirim yapılmaksızın hukuka aykırı bir şekilde, el koyma kararı alınmıştır” denilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Somut gerekçeler ve deliller olmaksızın açılan ve yürütülen bu soruşturmanın hukuki saiklerle yürütülmediği açıktır. Ne yazık ki son zamanlarda giderek artan hukuksuz yöntem ve yargılamaların oluşturduğu tahribat, toplumsal çözümsüzlüğü derinleştirmektedir”

HDP: Halkımızı DTK etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Manisa'da 5.5 büyüklüğünde deprem: İzmir, Aydın ve Muğla'da da hissedildi
Sonraki Haber
Hindistan'da yıldırım 116 can aldı