Ana SayfaGüncelDTK Eşbaşkanı Güven’e tahliye

DTK Eşbaşkanı Güven’e tahliye

HABER MERKEZİ – Milletvekilliği düşürüldükten sonra tutuklanan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, kalan bir aylık cezası, tutuklu yargılandığı başka bir dosyadan mahsup edilerek tahliye edildi. Cezaevi çıkışında bir açıklama yapan Güven, “Milletvekili olarak dünyaya gelmedik. Sadece vekil olarak değil, mücadele alanları her yerde var” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile beraber vekilliği düşürüldükten sonra 5 Haziran’da tutuklanan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, tahliye edildi.

Hüküm giydiği davadan 4 yıl 8 buçuk ay cezaevinde kalan Güven’in kalan bir aylık cezasının denetimli serbestlik kapsamına alınması için yapılan başvuru reddedilmişti.

Bunun üzerine Güven’in avukatları, kalan bir aylık hapis cezasının Güven’in tutuklu yargılandığı ancak henüz hüküm kurulmadığı başka bir dosyadan mahsubu için başvuruda bulunmuştu.

Başvuruda kalan cezasının tutuklu yargılandığı ve halen devam eden dosyadan mahsup edilmesi talebi yerinde bulunarak, Güven’in tahliyesine karar verildi.

“Mücadelemizi her şekilde sürdüreceğiz”

Tahliye edildikten sonra cezaevi çıkışında açıklama yapan Güven, şunları söyledi:

“Ben çıktım ama Musa Farisoğulları daha önce cezaevindeyken de başından ameliyat olmuştu ve birçok hastalığı bulunuyor. İçerde kaldı diğer binlerce tutsak gibi. Bu nedenle insan cezaevinden çıktığına sevinemiyor. Biz biliyoruz ki bu bir mücadeledir. Bir birimizin yerine giriyoruz.
“Kürt halkı özgürlüğünü kazanana kadar da direneceğiz. Hiçbir zaman geri adım atmayacağız. Milletvekili olarak dünyaya gelmedik. Sadece vekil olarak değil, mücadele alanları her yerde var. Biz de mücadelemizi her şekilde sürdüreceğiz.
“Hem Kürt halkının istediği gibi hem bir Kürt kadını olarak hem de DTK Eş Başkanı olarak mücadele etmeye devam edeceğiz.
“Kürtler yıllarca cezaevi kapılarında bekliyor. Kürtler suçlu olduğu için cezaevi kapılarında beklemiyor. Kürtlere karşı bir düşmanlık olduğu içindir. Biz nereden geldiğimizi nereye gittiğimizi biliyoruz. Halkımız moralini bozmazsın, sıkışmış olan biz değiliz onlardır.
“Biz örgütlü bir halk olarak mutlaka kazanacağız. Kürt halkı özgürlük adına ne istiyorsa kazanacaktır. Kaybedenler onlardır. Bu yüzden bunları yapıyorlar bu oyunlara gelmeyeceğiz. HDP olarak da mücadelemizi her şekilde sürdürmeye devam edeceğiz.”

“Beş gün fazladan yattı”

Güven için tahliye başvurusu yapan avukatı Reyhan Yalçındağ, Güven ve vekilliği düşürülerek tutuklanan HDPE’li vekil Musa Farisoğulları’nın denetimli serbestlikten yararlandırılmamasının ciddi bir hukuksuzluk olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Leyla Güven’in sadece bir ay süresi kalmasına rağmen onun için bir denetimli serbestlik talebimiz kabul olmadı. Yaralama, uyuşturucu, hırsızlık vb. gibi suçların hükümlüleri üç yıl denetimden yararlandığı halde Leyla hanım için bir ayı bile işletmediler.
“Denetimli serbestlik talebinin kabul edilmemesi üzerine kalan cezanın mahsup edilmesi yoluna başvurduk. Bunun üzerine başka bir dosyasından tutuklu yattığı bir yıllık süre vardı; onun mahsup talebinde bulunmuştum.
“Leyla hanım henüz cezaevine konulmadan önceki saatte talepte bulundum, ancak maalesef, başvurudan beş gün sonra sonuçlandı. İşlemlerin uzun sürmesi nedeniyle bu beş günlük süreyi fazladan yattığını söyleyebilirim.”

Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın yargı süreci

2009 yılında yerel seçimlerin ardından “KCK” adı altında başlatılan operasyonlarda tutuklanan Kürt siyasetçiler, belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, insan hakları savunucuları, gazeteci ve aydınların bulunduğu 154 siyasetçinin 8 yıldır yargılandığı KCK Ana Davası’nda 28 Mart 2017 tarihinde karar çıkmış, 99 kişiye toplam bin 109 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verilmişti.

Yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, 18 Nisan 2018’de aldığı kararda 89 isim hakkındaki hükmü onarken, diğer 10 isme verilen cezalara dair kısmi bozma kararları vermişti.

Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı ve İstinaf Cumhuriyet Başsavcılığı ile Kürt siyasetçilerinin avukatları Yargıtay 16. Daire’ye temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Yargıtay Başsavcılığı, hazırladığı mütalaasında yerel mahkemenin 6 yıl 3 ay hapis cezası verdiği DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile birlikte 18 yıl hapis cezası verilen HDP Van Milletvekili Tayip Temel, 9’ar yıl hapis cezaları verilen Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın cezalarının onanmasını istemişti.

Yargıtay ise Farisoğulları’na “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verilen 9 yıl, Güven hakkında da verilen 6 yıl 3 ay hapis cezalarını onamıştı.


Güven, Farisoğulları ve Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

HDP’li Güven ve Farisoğulları ile CHP’li Berberoğlu tutuklandı

CHP’li Enis Berberoğlu’na tahliye


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BDDK'den taksit sayısı kararı
Sonraki Haber
Canlı Blog | Pandemi kötüye gidiyor, DSÖ uyarıyor