Ana SayfaGüncel“DTK’ye operasyon, Kürtlerin demokratik örgütlenmesini tasfiye etme çabası”

“DTK’ye operasyon, Kürtlerin demokratik örgütlenmesini tasfiye etme çabası”

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Buldan, 23 kişinin tutuklandığı DTK’ye yönelik operasyona tepki göstererek, “Yapılan operasyon, Kürtlerin demokratik örgütlenmesini tasfiye etme çabasıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu.

Buldan, “Ülkenin her gün biraz daha kötüye gittiği, siyasi, ekonomik, toplumsal krizlerin giderek derinleştiği, buna bir de salgın krizinin eklendiği çok kötü günlerden geçiyoruz” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin ömrünü doldurduğunu savunan Buldan, “Bu sistemin sefasını Saray ve yandaşları sürmekte, cefasını ise halk çekmektedir” diye belirtti.

İktidara “Toplumda gelişen demokratik refleksleri boğmak, halkı korkutmak ve sindirmek için ellerindeki tüm devlet gücünü orantısızca kullanıyorlar” eleştirisinde bulunan Buldan, son dönemdeki artan operasyonlara değindi.

Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik başlatılan soruşturma üzerinde duran Buldan, “Kürt halkı örgütlenmesin, bir araya gelmesin, kendi sorunlarını kendi dillerinde konuşmasın diye DTK’yi basıyorlar ve DTK’nin kapısına mühür vuruyorlar” ifadelerini kullandı.

“Bildiğiniz üzere geçtiğimiz Cumartesi Diyarbakır’da DTK’ye operasyon gerçekleşti. DTK demokratik toplumsal ve meşru bir platformdur. Halkın kongresidir. Kongre halkın ta kendisidir.
“DTK geçmişte bu parlamentonun başkanı tarafından konferanslara resmi düzeyde davet edilmiş bir kurumdur. Kapısını kırdığınız kurum bu ülkede barış için, çözüm için, demokrasi için mücadele yürüten bir kurumdur.
“Hal böyleyken, DTK’ye kapısı kırılarak yapılan operasyon, Kürt düşmanlığının, demokrasi düşmanlığının geldiği noktayı bizlere bir kez daha göstermektedir. Yapılan operasyon, Kürtlerin demokratik örgütlenmesini tasfiye etme çabasıdır.”

Sözlerini “Diyelim ki Kürt halkının bütün demokratik örgütlenmesini ortadan kaldırdınız” diye sürdüren Buldan, tepkisini “Peki Kürt halkını ne yapacaksınız? Milyonları da kapatabilecek misiniz? Bu ülkede bu dünyada milyonlarca Kürt var, bu Kürtleri hiçbir yere kapatamazsınız” şeklinde dile getirdi.

Yapılan operasyonların ne DTK çalışmalarını ne de kadınların örgütlü mücadelesini asla engelleyemeyeceğini belirten Pervin Buldan, şöyle devam etti:

“Halkımızı ve örgütlü kurumlarını daha da güçlendirecektir. Bizler ve halkımız demokrasiden ve demokratik mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.
“Türkiye halkları ortak demokrasi mücadelesinden, demokratik dayanışmadan ve yan yana, omuz omuza duruştan asla vazgeçmeyecektir. Kapıları zorbalıkla kırabilirsiniz ama halkımızın umudunu ve iradesini asla kıramazsınız.”

DTK’ye yönelik operasyonda 23 tutuklama

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ekim 2018 tarihinde DTK’ye yapılan baskında elde edilen bilgi ve belgeler doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında, 26 Haziran’da düzenlenen ev baskınlarında aralarında siyasetçiler, aktivistler, hukukçular, gazeteciler ve sendikacıların da olduğu 40’ı aşkın kişi gözaltına alındı.

Dün ve önceki gün mahkemeye çıkarılan isimlerden TÜM BEL-SEN üyesi Ayten Tekeş, Makine Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, Rosa Kadın Derneği yöneticisi Rojda Barış, Barış Annesi Makbule Özbek’in de aralarında bulunduğu 23 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu.


DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ifadeye çağrıldı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meclis'e CHP, HDP ve İYİ Partili beş vekil hakkında daha fezleke geldi
Sonraki Haber
Güleda Cankel cinayeti davası: Sanığın reddi hakim talebi için duruşma ertelendi