Ana SayfaGüncelDTK’ye yönelik operasyona karşı ortak açıklama

DTK’ye yönelik operasyona karşı ortak açıklama

HABER MERKEZİ – DTK’ye yönelik operasyona ilişkin ortak açıklama yapan Diyarbakır Barosu, İHD, DTO ve TİHV, hükümete çağrı yaparak, “Siyasetçilere, gazetecilere, aydın ve yazarlara, sivil toplum örgütlerine, kadın kurumlarına dönük baskılara son verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası (DTO), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır şube ve temsilciliği, Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik polis baskını ve gözaltılara ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, gözaltına alınanlar arasında 70 yaşında ve ağır sağlık sorunları bulunan Barış Anneleri’nden Makbule Özbek, Kürt siyasetçiler, avukatlar, KESK, TMMOB, Rosa Kadın Derneği üye ve yöneticileri ile belediye eş başkanı ve belediye meclis üyelerinin bulunduğu hatırlatıldı.

Toplumun baskılarla nefes alamaz hale getirildiği belirtilen açıklamada, “Temel insan hakları fütursuz bir şekilde çiğnenmekte, yargı kurumları ise ihlallerin önüne geçmek yerine ne yazık ki bu durumun sürdürücüsü konumuna geçmiştir” denildi.

İnsan hakları savunucuları olarak bu gidişatı kabul etmediklerinin altı çizilen açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Toplumun olmazsa olmazı demokratik değerlerdir. Devletin temel görevi insan haklarını koruyup temel haklarına saygı duymaktır. Ne yazık ki devlet yetkililerine temel görevlerini hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz. Bir ülkede yaşam hakkı, seçme ve seçilme hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı, örgütlenme hakkı her gün hukuk dışı bir şekilde ihlal ediliyorsa, sivil toplum örgütü temsilcileri her gün saldırıya uğruyor, gözaltına alınıyor ve tutuklanıyorsa o ülkede ciddi bir problem vardır. Bizler, hemen hemen her gün bu uygulamalara tanıklık ediyoruz. Bu durum son derece kaygı vericidir.
Temel demokratik değerlerin çiğnenmesi tüm topluma zarar verir. Siyasetçilere, gazetecilere, aydın ve yazarlara, sivil toplum örgütlerine, kadın kurumlarına dönük baskılara son verilmesini istiyoruz. Devlet mekanizması bunu sağlamakla yükümlüdür. Yetkililerden, bu yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyor, haksız şekilde gözaltına alınan yıllarca barış mücadelesi veren ve ağır sağlık sorunları bulunan Makbule Özbek olmak üzere herkesin serbest bırakılmasını istiyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir'de erkek şiddeti: Kadını darp etti, görüntüler sosyal medya paylaşıldı
Sonraki Haber
Ölüm orucundaki Karakaya ve Akman koğuşlarına geri götürüldü