Ana SayfaÇalışma YaşamıEğilmez: ‘Geniş işsizlik’ oranı, resmi işsizlik oranından 10 puan daha yukarıda

Eğilmez: ‘Geniş işsizlik’ oranı, resmi işsizlik oranından 10 puan daha yukarıda

HABER MERKEZİ – İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Türkiye için gerçek işsiz sayısının, geniş işsizlik olarak tanımlanan başlık altında toplananların sayısı” olduğunu belirterek, bu oranın TÜİK’in açıkladığı resmi işsizlik oranından 10 puan daha yukarıda olduğunu yazdı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının 2020 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi olduğunu, işsizlik oranının da 0,9 puanlık azalış ile yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleştiğini açıklamıştı.

TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten DİSK’in araştırma merkezi DİSK-AR, geniş tanımlı işsiz sayısının 13 milyonu, işsizlik oranının ise yüzde 39’u aştığını duyurmuştu.

Söz konusu rakamlara ilişkin bir açıklama da eski Hazine müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez’den geldi.

Eğilmez, TÜİK’in açıkladığı istihdam ve işsizlik verilerini değerlendirdiği yazısında verilerin yanlış hesaba dayandığı için ‘yapay’ olduğunu belirtti.

İşsizlik oranına iş aramayanlar ve mevsimlik işçiler eklendiğinde ‘geniş işsizlik’ oranının yüzde 23,1 olduğunu söyleyen Eğilmez, yazısında şunları kaydetti:

“Türkiye için gerçek işsiz sayısı geniş işsizlik olarak tanımlanan başlık altında toplananların sayısıdır. Tabloya göre bunu hesaplamak için resmi işsiz sayısına çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayanlar ile mevsimlik çalışanların eklenmesi gerekir (Çalışmaya hazır olup da iş aramayanlar aslında işsiz olduğu halde son 4 hafta içinde iş aramak için başvuruda bulunmamış olanlardır. Bunları işsiz olarak saymamak doğru değildir.)
“Bu şekilde bulunan işsizler toplamına geniş işsizler diyoruz. Aynı miktarı işgücüne de ekleyerek geniş işgücünü bulabiliriz. Geniş işsiz sayısını geniş işgücüne böler 100 ile çarparsak geniş işsizlik oranının yüzde 23,1 olduğunu görüyoruz. Bu oran açıklanan resmi işsizlik oranından (yüzde 13,2) 10 puan daha yukarıdadır.
“Eğer hesabı böyle yapmazsak o zaman istihdamın azaldığı yerde işsizlik de azalıyor gibi yapay sonuçlara ulaşırız ki bu kendi kendimizi kandırmaktan başka bir şey değildir.”

DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyonu aştı

Mart ayı işsizlik rakamları açıklandı, iktisatçılar ne diyor?




Önceki Haber
Rusya ve İran dışişleri bakanları Türkiye'ye geliyor
Sonraki Haber
22 aylık direnişin sonucu: Türkan Albayrak işine geri döndü