Ana SayfaGüncelEMEP: Rojbin Çetin’in yanındayız; işkenceci polisler derhal tutuklanmalı

EMEP: Rojbin Çetin’in yanındayız; işkenceci polisler derhal tutuklanmalı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da evine yapılan baskında gözaltına alınırken işkence uygulanan Sevil Rojbin Çetin’in yanında olduklarının mesajını veren EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “AKP iktidarının adı kadına yönelik şiddetle, kadın siyasetçilere işkenceyle, kadın kazanımlarına yönelik saldırıyla yazılmıştır” dedi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’e yönelik işkenceye tepki gösterdi, Çetin’in yanında olduklarının mesajını verdi.

Gürkan yazılı yaptığı açıklamasında, “TJA ile dayanışmamızı ifade ediyor, işkenceci polislerin bir an önce meslekten ihraç edilerek tutuklanmasını ve sorumluluğu bulunan herkesten hesap sorulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çetin’in ters kelepçe, ağır darp ve cinsel işkenceye maruz bırakıldığını hatırlatan Gürkan, “Yaklaşık üç buçuk saat süren işkencenin ardından Sevil Rojbin Çetin yürüyemeyecek hale getirildiği için hastaneye ve adliyeye tekerlekli sandalyeyle çıkarılmak zorunda kalmıştır” diye belirtti.

Gürkan, kadın mücadelesinden kadınları gözaltı ve tutuklamalarla yıldırmaya çalıştığını belirttiği iktidarı, “Diyarbakır’da pervasızca ve gözler önünde işkence suçuna da ortak olmuştur” şeklinde suçladı.

EMEP Genel Başkanı Gürkan, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“’İşkenceye sıfır tolerans’ çıkışları yaptığı günlerde dahi muhalefeti bastırmak için insanlık dışı yöntemleri kullanmaktan çekinmeyenler, son dönemlerde Kürt halkının üstünde uygulanan işkence, infaz ve hukuk dışı yöntemleri artırdı, baskısını çoğalttı.
“Özellikle kadın siyasetçilere ve aktivistlere yönelik saldırgan tutumun, demokratik siyasete, kadın mücadelesinin bütününe yönelik olduğunu görüyor ve ‘80’lerde Diyarbakır Cezaevi’nde kullanılan yöntemlerin bugün tekrar kadınlar üzerinde denenmesini, işkencenin gündelik hayatın parçası haline getirilmesine müsaade etmeyeceğimizi ifade ediyoruz.
“’Bu ülkede AKP gelene kadar kadın kelimesinin adı yoktu’ diyerek övünen AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve temsil ettiği zihniyet bu olayla bir kez daha gösterdi AKP iktidarının adı kadına yönelik şiddetle, kadın siyasetçilere işkenceyle, kadın kazanımlarına yönelik saldırıyla yazılmıştır.”

Ne olmuştu?

Diyarbakır’da İşkenceyle Mücadele ve İşkence Mağdurlarıyla Dayanışma Günü olan 26 Haziran’da evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’in işkence maruz bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve partinin Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran tarafından yapılan açıklamada, baskının Çetin’in evde tek başına iken gerçekleştiği ve iki köpeğin “işkence aracı olarak kullanıldığı” belirtilmişti.

Açıklamada, “Bu köpekler önce Rojbin Çetin’e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir” denilmişti.

İşkencenin 3,5 saat sürdüğü de ifade edilen açıklamada, “iki bacakta da köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi, bizzat raporlarla belgenlenmiştir” diye belirtilmişti.

Dün Diyarbakır Eminiyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube ekiplerince Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilerek Mardin’e götürülen Çetin’in izniyle adliyede avukatı tarafından çekilen fotoğraflar da yapılan basın toplantısında paylaşılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı işkenceye dair herhangi bir işlem başlatmazken, işkenceyi belgeleyen Çetin’in avukatının ifadesinin alınması için ise TEM Şube’ye talimat gönderildiği ortaya çıkmıştı.


Ev baskınındaki işkenceyi belgeleyen avukat ifadeye çağrıldı




Önceki Haber
Muğla'da YKS'ye girecek genç kadının şüpheli ölümü
Sonraki Haber
TBB'nin dört yöneticisinden Metin Feyzioğlu’na istifa çağrısı