Ana SayfaGüncelEmniyette işkence: Fotoğraflar paylaşıldı, barolardan tepki

Emniyette işkence: Fotoğraflar paylaşıldı, barolardan tepki

HABER MERKEZİ – Bir polisin ölümüne neden olduğu iddiasıyla gözaltına alınan M.E.C.’ye emniyette işkence yapıldığına dair fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı. Görüntüleri MHP’li vekilin danışmanı ‘övünerek’ dolaşıma sokarken, Urfa ve Diyarbakır Baroları Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki işkence fotoğraflarına tepki göstererek soruşturma başlatılmasını istedi. Emniyet Müdürlüğü ise söz konusu işkenceye ilişkin yaptığı açıklamada, “ince arama” yapıldığı ve “orantılı güç” kullanıldığı iddiasında bulundu.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde açtığı ateşle Atakan Arslan isimli polisin ölümüne neden olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan M.E.C.’nin, götürüldüğü Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde işkenceye maruz kaldığına dair fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı.

Paylaşılan fotoğrafların birinde M.E.C., gözaltına alındıktan sonra polis aracında iki polis arasında otururken görüntüleniyor.

Bir diğer fotoğrafta ise M.E.C., bir odada çıplak bir halde yüzükoyun yere yatırılmış halde görülüyor. Fotoğraf kadrajında polis copu da görülürken, odada sadece ayakları görünen üç kişi bulunduğu anlaşılıyor. Bu üç kişiden birinin M.E.C.’nin sırtına bastığı da görüntüde yer alıyor.

MHP’li vekilin danışmanı paylaştı

Fotoğrafları, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un danışmanı Emre Soylu Twitter hesabından paylaştı.

Soylu, M.E.C.’ye ait işkence fotoğrafını, “Hain, emniyetin şefkatli kollarında” notuyla dolaşıma soktu.

Barolardan tepki

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi ise Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki işkence fotoğraflarına tepki göstererek soruşturma başlatılmasını istedi

İnsan Hakları Merkezi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” denildi.

İşkencenin insanlığa karşı suç kategorisine olduğu vurgulanırken, işkenceyi teşhir eden kolluk görevlileri hakkında derhal soruşturma başlatılması istendi.

Diyarbakır Barosu da detaylı bilgiler elde edildikten sonra hukuki süreci başlatacağını duyurdu.

Emniyete göre ‘orantılı güç’

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü karakolda çıplak bir şekilde yüzüstü yatırılmış fotoğrafı ortaya çıkan M.E.C.’ye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, M.E.C.’nin kendi isteğiyle teslim olduğu ve dilinin altında sakladığı bir jiletle polise saldırdığı iddia edildi.

Açıklamada, fotoğraflanan işkence ise “ince arama” olarak nitelendirdi.

İşkencenin “orantılı güç” olarak savunulduğu açıklamada, “olaya ilişkin idari inceleme” başlatıldığı belirtildi.

“İlgili adli birime intikal ettirilen M.E.C. isimli şüpheli şahsın, ekip otosunda ağzından jilet çıkarmasıyla oluşan makul şüphe nedeniyle, kendisinin ve görevlilerimizin güvenliği sağlamak adına ince arama yapılacağı esnada direnmesi üzerine orantılı güç kullanılarak kıyafetleri çıkartılmış ve iç çamaşırının bel bölümünki lastik kısmında bir adet jilet daha bulunmuştur.

“Gerçekleştirilen tüm işlemler ve adli inceleme gerçekleştirmek üzere muhafaza altına alınan kesici aletler yakalama arama tutanağında yer almaktadır. Bazı sosyal medyada hesaplarında paylaşılan görüntü üst arama işlemi esnasında çekilmiş olup konu ile ilgili idari tahkikat, tespit edildikten hemen sonra başlatılmıştır.”

Ne oldu?

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde 30 Mayıs günü üç kişiye kimlik kontrolü yapmak isteyen polislere ateş açıldı.

Saldırıda yaralan 31 yaşındaki polis Atakan Arslan, kaldırıldığı özel hastanede tedaviye alındı ancak kurtarılamadı.

Polis şüphelilerden ikisini yakalarken, bir diğeri de kendisi teslim oldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Barış Çakan cinayeti: Ne oldu, kim ne diyor?
Sonraki Haber
ABD'de isyan: Eylemcilere ateş açıldı, bir kişi öldü