Ana SayfaGüncelEnder İmrek ‘Emine Erdoğan’a hakaret’ iddiasıyla hakim karşısındaydı

Ender İmrek ‘Emine Erdoğan’a hakaret’ iddiasıyla hakim karşısındaydı

HABER MERKEZİ – Evrensel’de yayımlanan “Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta” yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a “hakaret” ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan Ender İmrek’in duruşması ertelendi.

Evrensel gazetesinde 29 Haziran 2019 tarihinde yayınlanan “Parıl parıl parlıyordu Hermes çanta” başlıklı yazısı nedeni ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a “hakaret” ettiği iddiasıyla hakkında dava açılan Ender İmrek’in ilk duruşması Bakırköy 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

İmrek ve avukatının hazır bulunduğu duruşmayı, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ve bazı gazeteciler takip etti.

Duruşmada ilk olarak söz alan Ender İmrek, kaleme aldığı yazının bir gazetecilik görevi olduğunu söyledi.

“Milyonlarca yoksul, işsiz ve açın olduğu gerçeği bir yerde dururken, yine milyonlarca asgari ücretli açlık sınırının altında bir gelirle geçinmeye çalışırken, 50 bin dolarlık Hermes çanta, elbette eleştiri konusudur. Politikaya atılırken, ‘ben bu yola çıkarken sadece parmağımdaki şu alyansım var’ diyen, ancak bugün dünya zenginleri arasında gösterilen cumhurbaşkanının ailesinin durumunu yazmak, dünyanın her yerinde bir gazetecilik görevidir.”

Mahkemenin, hakkındaki iddianameyi kabul etmemesi gerektiğini belirten İmrek, “Eğer yargı bağımsızlığının, hukukun bir parça esamesi varsa, ilk cümlesinden son cümlesine kendini tekzip eden, suçsuzluğumu ikrar eden bu belgedeki ceza talebi reddedilmeli ve derhal beraat kararı verilmelidir” dedi.

Ardından konuşan İmrek’in avukatı Yıldız İmrek ise yazının basın özgürlüğü kapsamında olduğunu ifade etti.

“Yargılama konusu olan bir gazete yazısı. Bu gazete yazısında yazar kendi görüş açısından bir değerlendirme yapmıştır. Bu değerlendirme düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındadır. Bu hak Birleşmiş Milletler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından güvence altına alınmıştır. Savcı yazıyı okuyup yazarın karşısına kendi değer yargısını koymuştur.
Savcının suç tipini somut olarak tarif etmesi gerekirdi, bu yorumdur kişisel yargıdır. İddianame ayrıca usule aykırıdır basın davası olduğu takdir edilememiştir. Taraflara eşit mesafede olmak olayı kişiyi olgusal olarak değerlendirme savcılık makamının görevidir. Suçun ne olduğu eylemin ne olduğu tarif edilmediği için derhal beraat talep ediyoruz.”

Mahkeme, Emine Erdoğan’ın vekilinin davaya katılmasına, Ender İmrek’in duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi. Duruşma 8 Ekim’e ertelendi.




Önceki Haber
Demirtaş’tan Adalet Bakanı Gül'e: Timtik ve Ünsal yaşasın
Sonraki Haber
Sismik faaliyetler arttı: Grimsvötn Yanardağı her an patlayabilir