Ana SayfaGüncelErhan Görür’ün ölümü: ‘Ben ateş açtım’ diyen asker serbest bırakıldı

Erhan Görür’ün ölümü: ‘Ben ateş açtım’ diyen asker serbest bırakıldı

HABER MERKEZİ – Van Başkale’nin Kaşkol Mahallesi’nde Erhan Görür’ün ölümü ve Sami Yılmaz’ın ağır yaralandığı olaya ilişkin ifadesi alınan bir askerin, kendisinin ateş açtığını ve ‘tek sorumlu benim’ demesine rağmen serbest bırakıldığı bildirildi.

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol Mahallesi’nde, 14 Haziran’da askerlerin açtığı ateş sonucu Erhan Görür’ün yaşamını yitirdiği ve Saim Yılmaz’ın ağır yaralandığı olaya ilişkin bir askerin ifadesi alındı.

Yaşanan olayla ilgili hem Eşmepınar Karakolu hem de Başkale savcılığı tarafından ifadesine alınan Piyade Üsteğmen Y.E., “Ben kendim ateş ettim. Zaten orada tek sorumlu bendim. Diğer personeller ateş etmediler” demesine rağmen serbest bırakıldı.

Olayın yaşandığı gün Eşmerpınar Jandarma Karakol Komutanlığı’nda ifade veren Y.E., yaşananları şöyle anlattı:

“14 Haziran günü saat 00.20 sıralarında Sarısu Karakolu’ndan bana telefon geldi. Görüşmemde sınır hattından 4 adet atlı şahsın Kaşkol Mahallesi’nde boş bir vaziyette Deliklikaya mevkiine doğru gider vaziyette olduğunu görmüşler.
“Ben hemen ekibi toplayarak Deliklikaya mevkiine doğru önlerini kesmek için yaklaşık 1.5 km yürüdük. Saat 01.15 sıralarında Deliklikaya mevkiine ekibi yerleştirdim. Yerimizi aldıktan hemen sonra saat 01.20 sıralarında 4 atlı şahsın Delikkaya mevkiinde yani 1’inci askeri yasal bölgeden yüklü bir vaziyette üzerimize doğru geldiğini gördük.”

Atlıların yaklaşması üzerine kendilerine “dur” ihtarında bulunduğunu iddia eden Y.E., ifadesine şöyle devam etti:

“Ama şahıslar ihtara uymadı ve at ile birlikte hızlanmaya başladılar. Atlılar hızlanınca uzaklaşmasınlar diye havaya üç el ikaz ateşi yaptım. Ama atlılar yine durmadı. Atlılar durmayınca bu sefer atlıların sağına ve soluna ateş ettim.
“Atlılar bu sefer Sarıova dağına tırmanmaya başlayıp tepenin arkasından geçip gözden kayboldular. Diğer mevzide bulunan arkadaşlar dur ihtarını ve silah sesini duyunca hemen yanımıza geldiler. Kaşkol Mahallesi’nin arka tarafına geldiğimizde bana telefon geldi. 2 atlı şahsın Güvendik istikametine kaçtığını, 2’sinin de o bölgede bulunduğu belirttiler.
“Biz de arama tarama yaptığımız sırada 2 at arasında yaklaşık 500 metre mesafe olacak şekilde, atı süren şahısların yerde yattığını fark ettik. Atın birisi ölmüştü. Ölen atın üzerindeki şahıs kolundan yaralıydı. Sağlam at üzerindeki şahıs yere düşmüş ve yanına gittiğimizde nabzının atmadığını fark ettik. Hemen jandarmayı ve ambulansı aradık.”

Y.E., ayrıca “Benim ateş sebebim ‘dur’ ihtarına uymadıkları içindir” diyerek kendisini savundu.

“Ateş ettiğiniz esnada karşı tarafta silah var mıydı? Size karşı herhangi bir tehdit oluştu mu?” sorularına ise Y.E., şu cevabı verdi: “Ateş ettiğim esnada bize karşı ateş etme gibi bir durum yaşanmadı. Karanlık olması sebebiyle varsa da görmedim. Bize karşı oluşan tehdit şahısların askeri yasak bölgeye girmeleri bize karşı bir tehdittir.”

“Ateş etme emrini kim verdi? Personelinizden başka biri ateş etti mi?” soruna da Y.E., “Ben kendim ateş ettim. Zaten orada tek sorumlu bendim. Diğer personeller ateş etmediler” diyerek yanıtladı.

İfadesinden sonra Başkale Cumhuriyet Başsavcılığı’nda da ifadesi alınan Y.E., karakoldaki ifadelerini aynı şekilde tekrarladı. Daha sonra Başkale Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Y.E., yurtdışı yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı. Y.E.’nin silahına da el koyulduğu belirtildi.

Yaralı kurutulan Yılmaz: Durduğumuz halde bize ateş açtılar

Yaralı kurtulan Saim Yılmaz ise Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada, şu iddialarda bulunmuştu: “Saati tam hatırlayamıyorum. Asker bastı. Elimizdeki sigarayı yere bıraktık. Bize vurmaya başladılar. Silah dipçikleriyle vurmaya başladılar. Durduğumuz halde bize ateş açtılar. Asker beni yaraladıktan sonra, yere yatırdı, koluma bastı. Ben ‘ne yapıyorsun’ diye sorunca, bana ‘sen teröristsin seni öldüreceğim’ dedi. Olay esnasında muhtarı aramasaydım orada ölecektim. Gözümün önünde arkadaşımı vurdular.”


Erhan Görür’ün ölümü: Görgü tanıkları yaşananları anlattı, ailesi ‘adalet’ istiyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'İşten çıkarmalar yasak, kayyumlar hariç': Baykan Belediyesi'nde 14 kişinin işine son verildi
Sonraki Haber
Gazeteci Temizkan’ın duruşması Eylül'e ertelendi