Ana SayfaGüncelEv baskınında Rojbin Çetin’e işkence: Ne oldu, kim ne diyor?

Ev baskınında Rojbin Çetin’e işkence: Ne oldu, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Sevil Rojbin Çetin’e, evine yapılan baskında işkence maruz bırakıldı. Çetin’in maruz bırakıldığı işkenceyi belgeleyen avukatı ifadeye çağrılırken, hak örgütlerinde yaşananlara tepki geldi. Görevini yapan avukatın değil, işkenceciler hakkında soruşturma başlatılması istendi. Diyarbakır Valiliği ise Çetin’e “kademeli oranda zor kullanıldığını” belirtti ve “operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir” savunmasında bulundu. Bunun üzerine HDP’den “Valilik işkenceyi gizliyor ve işkencecileri koruyor” açıklaması geldi.

Diyarbakır’da İşkenceyle Mücadele ve İşkence Mağdurlarıyla Dayanışma Günü olan 26 Haziran’da evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’in işkence maruz bırakıldığı ortaya çıktı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve partinin Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran tarafından yapılan açıklamada, baskının Çetin’in evde tek başına iken gerçekleştiği ve iki köpeğin “işkence aracı olarak kullanıldığı” belirtilti.

Açıklamada, “Bu köpekler önce Rojbin Çetin’e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir” denildi.

İşkencenin 3,5 saat sürdüğü de ifade edilen açıklamada, “iki bacakta da köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi, bizzat raporlarla belgenlenmiştir” diye belirtildi.

Dün Diyarbakır Eminiyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube ekiplerince Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilerek Mardin’e götürülen Çetin’in izniyle adliyede avukatı tarafından çekilen fotoğraflar da yapılan basın toplantısında paylaşıldı.

MA’da yer alan habere göre şu ana kadar Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Çetin’e uygulanan işkenceye dair herhangi bir işlem başlatmadı.

İşkenceyi belgeleyen Çetin’in avukatının ifadesinin alınması için ise TEM Şube’ye talimat gönderdiği ortaya çıktı.

Öte yandan Diyarbakır Barosu, yaptığı yazılı açıklama ile Çetin’e yönelik işkence ve kötü muameleyi kınadığını belirtti ve failler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı da yaptığı yazılı açıklamayla soruşturma çağrısında bulundu.

Çetin’in hala gözaltında tutulmasıyla işkenceye devam edildiği belirtilen açıklamada, “Derin ruhsal travmalar yaratabilecek böylesine insanlık dışı bir işkenceden sonra kanser hastası olan Sevil Rojbin’in bir an önce hem fiziksel hem de psikolojik destek alabileceği koşullara kavuşması gerekmektedir. Sevil Rojbin Çetin derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.

Açıklamada, Çetin’e uygulanan işkenceyi fotoğraflayan avukatın ifadeye çağrılmasına da tepki gösterilerek, “Görevini yapan avukatın değil, mesleğini kötüye kullanan işkenceyi yapan kişi veya kişiler hakkında Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığı bu konu hakkında derhal açıklama yapmalı ve ilgililer hakkında soruşturma başlatmalıdır” denildi.

“Sorumlu kişiler kolluk görevlileri acilen tespit edilmeli, görevden alınmalı ve haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmalıdır. Kolluk güçlerinin bu kadar pervasızca ve çekinmeden işkence yöntemine başvurmaları, cezasızlık politikasının sonucudur.”

Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı’nı oluşturan hak örgütleri şöyle:

  • İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi – Kadın Komisyonu
  • Diyarbakır Barosu – Kadın Hakları Merkezi
  • Diyarbakır Tabip Odası – Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu
  • Rosa Kadın Derneği
  • Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD)
  • KESK
  • TMMOB Amed İKK Kadın Komisyonu
  • Derûnnasên Mezopotamyayê (DER MEZ)
  • DAKAR-DER
  • Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Diyarbakır Şubesi

Valilik: Kademeli oranda zor kullanıldı

Diyarbakır Valiliği ise ‘operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırının’ söz konusu olmadığını savundu.

Açıklamada, “örgüt üyeliği” ve “görevi kötüye kullanma” iddialarıyla aranması bulunduğu belirtilen Sevil Rojbin Çetin’e yönelik ‘kademeli oranda zor kullanıldığı’ da belirtildi.

“26.06.2020 tarihinde ilimiz Bağlar ilçesinde bir ikamete operasyon düzenlenmiş, ikamete giriş yapıldığı esnada dışarıda bulunan özel eğitimli arama köpeği şahsın balkon kapsısından atlamaya çalışması üzerine sağ ayağından tutmak suretiyle kaçmasını engellemiş, operasyon köpeği eğiticisi tarafından derhal kontrol altına alınmış, şüpheli şahsın görevlilerimize ve kendisine zarar vermemesi amacıyla kademeli oranda zor kullanılarak yakalanması sağlanmıştır. İddia edildiği şekilde operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir.”

HDP: Diyarbakır Valiliği işkenceyi gizliyor

Diyarbakır Valiliği’nin yaptığı “kademeli oranda zor kullanıldı” açıklamasına tepki gösteren HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, “Bu açıklama ile sadece arkadaşımıza yönelik işkence manipüle edilmekle kalınmıyor geçmişte yapılan işkencelere sahip çıkılıyor ve gelecekte uygulanacak işkence suçları cesaretlendirilmeye çalışılıyor” dedi.

“Valiliğin insanlığa karşı suç kapsamında olan işkence suçunu işleyenleri koruyan ve suçu gizlemeye çalışan tavrını asla kabul etmiyoruz” diyen Dede, “İşkence suçunu işleyenlerin, azmettirenlerin, suçu karartmaya ve suçluları korumaya çalışanların yargılanmaları ve cezalandırılmaları için, bıkmadan, usanmadan mücadele edeceğiz” diye belirtti.


EMEP: Rojbin Çetin’in yanındayız; işkenceci polisler derhal tutuklanmalı




Önceki Haber
DTK'ye yönelik soruşturmada sekiz tutuklama
Sonraki Haber
Marmaris açıklarında deprem