Ana SayfaPolitika“Ev hapsi”ne çarptırılan Barış Annesi’ne şimdiye dek 106 soruşturma açıldı

“Ev hapsi”ne çarptırılan Barış Annesi’ne şimdiye dek 106 soruşturma açıldı

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz günlerde Rosa Kadın Derneği’ne dönük soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra ‘ev hapsi’ ile serbest bırakılan Havva Kıran,  şimdiye dek 5 kez gözaltına alındığını ve hakkında 106 soruşturma açıldığını söyledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rosa Kadın Derneği’ne dönük başlatılan soruşturma kapsamında 22 Mayıs’ta gözaltına alınan 18 kişiden biri olan Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran  bir gün sonra çıkarıldığı mahkemece “ev hapsi” şartı ile serbest bırakıldı.

65 yaşındaki Kıran, “ev hapsi” şartının kaldırılması için avukatları aracılığıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.

Birçok hastalığı bulunan Kıran, Corona virüsü sebebiyle 2 aydır evden dışarı çıkmadığını eve baskın düzenleyen polislerin ise sosyal mesafe kuralını ihlal ettiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel ve Cahit Özbek’e konuşan Kıran, baskın sırasında polisin kendisine silah doğrulttuğunu ve evde kendisine ait olmayan bir hard diskin bulunduğunu anlattı.

Okuma yazması olmadığını söyleyen Kıran, hard diskin kendisine ait olmadığını söylemesine rağmen, tutanak imzalatılmaya çalışıldığını belirterek, “Diskin içinde ne vardı bilmiyorum. Bilgisayar kullanmıyorum. Evime zarar vermediklerine dair kağıt imzalatmak istediler. Kabul etmeyerek imzalamadım” dedi.

Katıldığı eylem ve basın açıklamalarının kendisine suç unsuru olarak sunulduğunu belirten Kıran, Diyarbakır Tabip Odası’nın (DTO), “Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü”nü Barış Anneleri’ne vermesinin de dosyada suç olarak gösterildiğini dile getirdi.

Kıran, sipariş ettiği 8 kilo pirincin dahi ifadede kendisine sorulduğunu söyledi.

Uzun yıllardır hak mücadelesi yürüten Kıran bugüne dek 5 kez gözaltına alındığını ve hakkında 106 soruşturma başlatıldığını ifade etti.

ABD’yi kınayan Türkiye’ye: “İnsan biraz aynaya bakar” tepkisi

ABD’de siyah George Floyd’un sokak ortasında beyaz bir polis tarafından öldürülmesine ilişkin Türkiye’nin verdiği tepkilere de değinen Kıran, “İnsan biraz aynaya bakar” diye konuştu.

“ABD’de bir siyasi polis tarafından öldürüldüğü için Türkiye de bu duruma tepki gösterdi. Dili rengi ne olursa olsun kimsenin ölümü bu şekilde hak etmediğini söyledi. İnsan biraz aynaya bakar. Acaba ben kendi halkımın başına ne getiriyorum diye bakar. Kürtler uzaydan gelmedi. Bu toprakların insanlarıyız. Biz bu muameleyi hak etmedik. Gözaltında annesi ile bekleyen Dilgeş’in sesi hala kulaklarımda. O anneyi ve çocuğunun cezaevine gönderilmesi bu devletin bir ayıbı.”

Kıran, Ortadoğu’nun “kanla kaynayan bir kazana” döndüğünü kaydetti ve bu savaş olduğu sürece kadınların barış için mücadele vereceğini vurguladı.

“Anneler çocuklarını ölüm için yetiştirmedi. Çocukları yaşasın diye anneler mücadele ediyor. Kürt çocukları silaha aşık değil, özgürlüğe ve kardeşliğe aşıklar. Kürtleri yok etmeye yönelik girişimler bunlar. Ancak Kürtler artık uyandı. Çocuğunu toprağa veren bir anne ‘özgürlük istiyorum’ diyorsa, o annenin mesajından utanmaları lazım. Kadınlar, çocukları ölmesin diye çalışmaya devam edecek.”

Yıllardır maruz kaldığı baskıdan korkmadığını belirten Kıran, “Ben dizlerimden ameliyatlıyım. Eğer hukuk varsa bu itiraz kabul edilir. Eğer hukuk yoksa kabul edilmez ve ev hapsine alınırım. Ancak ben yalnız yaşıyorum. Bakkala inip bana ekmek alacak kimse yok” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İhracat geçen yıla göre yüzde 40 geriledi
Sonraki Haber
BM: Libya'da ateşkes görüşmeleri yeniden başlayacak