Ana SayfaGüncel‘Ev hapsi’nin ardından Alınak’ın ayaklarına elektronik kelepçe de takıldı

‘Ev hapsi’nin ardından Alınak’ın ayaklarına elektronik kelepçe de takıldı

HABER MERKEZİ – Müebbet hapis cezası istemiyle tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında ‘ev hapsi’ cezasıyla tahliye edilen Kürt siyasetçi Mahmut Alınak’ın ayaklarına elektronik kelepçe takıldı. Alınak, ayaklarına takılan kelepçeyi ABD ve Afrika’da siyahlara takılan kölelik halkasına benzetti.

Kürt siyasetçi, avukat ve yazar Mahmut Alınak, 13 Mayıs’ta Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti.

‘Ev hapsi’ cezası ile tahliye edilen Alınak’ın bu kez de ayaklarına elektronik kelepçe takıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Kars Adliyesi’nden giden memurlar evde ölçüm yaptıktan sonra Alınak’ın ayaklarına kelepçe takarak evden ayrıldı.

Ayaklarına takılan kelepçeyi, ABD ve Afrika’da siyahlara takılan kölelik halkasına benzeten Alınak, şunları söyledi:

“Tarihte kölelere halka takılıyordu. Sömürgeciler Afrika’da ve Amerika’da siyahlara aynı kölelik halkası takıyorlardı. Orada kölelere reva görülen uygulama şimdi burada bize uygulanmaktadır.
“Biz bu ülkenin modern köleleriyiz. Bunu ret ediyoruz. Ben emniyet ve adliyede kelepçeye direnmiş ve kelepçe kattırmamıştım. Ayak bileğime kelepçe takmakla bunun rövanşını almaya başladılar.
“Ben cezaevindeyken hiç olmasa hücremin avlusunda güneş alabiliyordum ama şimdi kapatıldığım evimde bir zerre güneş dahi alamayacağım. Çünkü evden dışarı bir adım dahi atmak yasaktır.”

Tüm bunların kendisini yıldırmaya dönük uygulamalar olduğunu belirten Alınak, “Ama yılmayacağımı ve düşüncelerimden geri adım atmayacağım en çok onlar biliyorlar. Halkımıza, mazlum insanlığa karşı tarihi sorumluluklarımız vardır. Aydın olarak bunun bedelini ödemeye hazırız” dedi.

Ne olmuştu?

Mahmut Alınak, 17 Şubat’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” iddiasıyla tutuklanmıştı.

Hakkında müebbet hapis cezası istemiyle iddianame düzenlenmişti.

300 sayfalık iddianamenin büyük bir bölümü Alınak’ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluşuyor.

Alınak hakkında hazırlanan iddianamede, iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı ‘Mehmet Tunç ve Bêkes’ kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçenin resmi dil olması için Birleşmiş Milletler’e başvurma girişimleri suç olarak gösteriliyor.

Alınak, 13 Mayıs’ta Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada ‘ev hapsi’ cezasıyla tahliye edilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gönül Aslan'a tahliye, oğlu Dilgeş artık özgür
Sonraki Haber
Erçek Gölü ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi