Ana SayfaEkoloji‘Filtre takıldıysa bu görüntü nedir?’

‘Filtre takıldıysa bu görüntü nedir?’

HABER MERKEZİ – Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un ruhsat verildiğini açıklamasının ardından filtre takma zorunluluğu nedeniyle 1 Ocak’ta kapatıldıktan sonra yeniden faaliyete geçen Maraş’taki Çelikler Afşin Elbistan Termik Santrali’nden çevreye kül yağdığı bildirildi. CHP Milletvekili Öztunç, “Filtre takıldıysa bu görüntü nedir?” diye sordu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ruhsat verildiğini açıklamasının ardından filtre takma zorunluluğu nedeniyle 1 Ocak’ta kapatılan Maraş’taki Çelikler Afşin Elbistan Termik Santrali, önceki gün faaliyete geçmişti.

CHP’nin Maraş Milletvekili Ali Öztunç, santralden çevreye kül yağdığını duyurdu.

ANKA’nın haberine göre “Filtre takıldıysa bu görüntü nedir?” diye soran Öztunç, şunları söyledi:

“İlgili firma filtre takıldığını söyledi ancak filtre takılmamış. Filtre takılmış olsa kül yağmazdı. Kül yağıyor. 6 aydır hava temizdi. Bu AKP’nin çevreye karşı duyarlılığının göstergesidir. Demek ki dostlar bizi alışverişte görsün diye kapatmışlar. Halkı değil rantı seviyorlar.”

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesindeki Çelikler Tunçbilek Termik Santrali yeniden faaliyete geçmesinin ardından çevreye kül yağdığını gören yurttaşlar eylem yapmıştı.

Ne olmuştu?

Türkiye’de çeşitli kentlerde bulunan 15 termik santrale baca filtrelerinin takılmasını iki buçuk yıl erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP’lilerin oylarıyla 21 Kasım 2019’da kabul edilmişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yasayı 2 Aralık 2019’da veto etmişti.

Bunun üzerine 4 Aralık 2019’da termik santrallere filtre takılmasını erteleyen madde, Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’dan çıkarılmış ve 5 Aralık 2019’da Meclis Genel Kurulu’nda bu haliyle kabul edilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 20 Aralık 2019’da yaptığı açıklamada termik santrallerin çevre mevzuatına uymaları için son tarihin 31 Aralık 2019 olduğunu belirterek, mevzuata uymayan işletmeler için her türlü cezai yaptırımın uygulanacağını söylemişti.

1 Ocak 2020’de Bakan Kurum; Maraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santrallerinin tamamen, Manisa Soma Termik Santrali’nin ise kısmi olarak kapatıldığını açıklamıştı.

9 kömürlü termik santralin de filtresiz olmasına rağmen, Ocak 2021’e kadar “geçici faaliyet belgesi” ile çalışmasına izin verilmişti.

Bu santraller ise şöyle: Çanakkale / ÇAN 18 Mart Termik Santrali, Şırnak / Silopi Termik Santrali, Muğla Yatağan Termik Santrali, Sivas / Kangal Termik Santrali, Ankara / Park Termik Santrali, Muğla / Yeniköy Termik Santrali, Muğla / Kemerköy Termik Santrali, Bursa / Orhaneli Termik Santrali, Maraş / Afşin Elbistan B Termik Santrali.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre, eğer herhangi bir filtre kullanılmazsa 100 megawatt gücünde kömürle çalışan bir termik santralın kirletici etkileri şöyle:

  • Kükürt dioksit (SO2) – 45,000 ton/yıl
  • Azot oksitler (NOx) – 26,000 ton/yıl
  • Karbonmonoksit (CO) – 750 ton/yıl
  • Katı partiküller (PM) – 32,500 ton/yıl
  • Hidrokarbonlar – 250 ton/yıl
  • Kül – 5,660 ton/yıl

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bekçilerin yetkilerini genişleten yasa Meclis'ten geçti
Sonraki Haber
Mardin’de RES’lere karşı mücadele