Ana SayfaGüncelGazeteci Çelebi: Libya’nın hesabı İdlib’de kesilecek

Gazeteci Çelebi: Libya’nın hesabı İdlib’de kesilecek

HABER MERKEZİ – Libya-İdlib eksenli çekişmeler artarken Türkiye, Trablus’a bakanlar düzeyinde çıkarma yaptı. Son gelişmeleri değerlendiren gazeteci Mehmet Ali Çelebi’ye göre Rusya, İdlib’de Türkiye’yi hedef alacak, ilişkilerin kopmaması için de Libya’yı görüşme kanalı olarak kullanacak.

Gazeteci Mehmet Ali Çelebi, Libya ile İdlib eksenli son gelişmeleri değerlendirdi.

Rusya’nın, Türkiye’yi İdlib’den zor kullanarak çıkarma yoluna başvuracağını, ancak ilişkilerin de kopmasını istemediğini söyleyen Çelebi, bu nedenle İdlib’i alırken Libya’da Türkiye’ye yol verip kendisine muhtaç olmasını sürdürmek istediğini belirtti.

MA’dan İdris Sayılğan’a konuşan gazeteci Çelebi, devletlerin Libya’yı, Kuzey Afrika’nın güneyine açılan bir kapı, Akdeniz’deki enerji kaynaklarını kontrol edecek pozisyon olarak gördüklerine işaret etti.

Çelebi, aktörlerin Libya’nın dengesizlikler nedeniyle artan göç yolları üstünde olduğunu, Covid-19 salgınının tarım ve suyun çok önemli olduğunu gösterdiğinden bu alanlara hakim olma savaşı verildiğini kaydetti.

Çelebi, “Rusya da yüzyıllardır Akdeniz’e ulaşma, üs oluşturma ve sıcak denizlere inmeyi hedefliyor. Suriye’de Tartus ve Himeymim üssüne yerleşti. Şimdi Libya’ya da böyle yerleşmeye çalışıyor. Libya sürecini özetle bu şekilde okuyabiliriz” diye belirtti.

Gazeteci Çelebi, ufukta cephedeki iki taraf için de henüz askeri zaferin söz konusu olmadığını kaydederek, “Şu anda bir ateş seli söz konusu. Bu ateş selinde çok sağlam anlaşmalar yapmayan güçler, bir anda hallaç pamuğu gibi atılır. Dolayısıyla böyle bir uzlaşma olacağını düşünmüyorum” dedi.

İdlib konusunda da Çelebi, 17 Haziran 2020’de ABD’nin yürürlüğe koyduğu “Sezar Yasası” ile ilgili “Bu Rusya’yı da İran’ da ilgilendiriyor. Şimdiden Suriye Lirası ciddi değer kaybetti. Bu Rusya’yı da etkileyecek. Dolayısıyla bu güçler hem İdlib’de hem de Libya’da bir netice almak isteyeceklerdir. Bundan sonraki süreçte ciddi anlamda bir tırmanış görülüyor” diye konuştu.

Rusya’nın İdlib’de yeni hava saldırıları düzenleyebileceğini kaydeden Çelebi, şöyle devam etti:

“Sahada yeni denklemler kurulabilir. Rusya, HTŞ’yi ‘terör örgütü’ ilan etti. Bu Türkiye’ye bir mesajdı. Daha sonra Rus hava saldırılarına tanık olduk. Dolayısıyla Rusya’nın hava saldırılarını devam ettireceği görülüyor. Diğer gruplar arasında da bölünmeler yaşanabilir. HTŞ ile bazı gruplar saf değiştirebilirler, içindeki bazı gruplar kopabilir, bazı gruplar Şam, İran, Rusya tarafına geçebilir.
“Oradaki selefi grupların zaman zaman Türkiye’ye saldırıları oluyor. Bu tarz saldırılar devam edebilir. Oradaki grupların kendi aralarındaki çatışmalar da derinleşebilir. Oradaki gruplar eğer Türkiye’nin İdlib’i satıp, Libya’ya yöneldiğini düşünürse, Türkiye’ye yönelebilirler. Şimdiki planda M4 karayolunun güneyinin temizlenmesiyle Hatay sınırına hapsedilecekler gibi görünüyor. Oraya süpürülürlerse namluları Türkiye’ye de çevirebilirler ve Ortadoğu’da yeni dengelerin oluşmasına neden olabilir.”

‘İdlib’den çıkarıp Libya’yı görüşecek’

Mehmet Ali Çelebi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun 14 Haziran’da yapmayı planladıkları Türkiye ziyaretlerini iptal etmelerinin önemli sorunlara işaret ettiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Hem İdlib’de hem Libya’da bazı şeylerin iyi gitmediği görülüyor. Görüşmenin planlandığı günün sabahı Rus savaş uçakları İdlib’in bazı bölgelerini bombaladı. Sürpriz bir şekilde planlanan görüşme yine sürpriz bir şekilde iptal edildi.”

Rusya lideri Putin’in Ankara ile ilişkilerin devamlılığını sağlayabilmek için Türkiye’nin Libya’daki hamlelerine göz yumduğu görüşünde olan Çelebi, “Putin ne olursa olsun Türkiye’yi İdlib’den çıkarmak istiyor. Türkiye’nin Libya’daki hamlelerine ses çıkarmadı. Yakın zamanda Türkiye’yi İdlib’den çıkarmak için yoğun bir hareketlilik görebiliriz” dedi ve ekledi:

“Ama bu Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin kopacağı anlamına gelmez. Çünkü bu kez Libya’da bir kanal açıldı. İlişkileri bu kez Libya üzerinden ilerletecekler. Yani bir dosya kapanırken yeni bir dosya açılmış olacak. Bu yüzden Putin, Türkiye’nin Libya’ya bu şekilde nüfuz etmesine göz yumuyor.”

Trump’ın beklentisi

Çelebi, telefon üzerinden gerçekleşen Erdoğan-Trump görüşmesine dair ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Erdoğan’ın görüşmede harita üzerinde petrol sahalarını göstermesi, Sirte ve Cufra operasyonlarını o bölgede devam ettiğine işaret etmesi, Hafter’in devre dışı kalacağını söylemesi, Enerji Bakanı’nın yakın zamanda Libya’da petrol sondajlarına başlayacağını söylemesi, Türkiye’deki ekonomik sıkışmışlık, işsizlik, yoksulluk derinleşirken farklı bölgelerde savaş ve gerilim ile ekonomik pencereler açma gayreti Türkiye’nin oradaki ısrarını sürdüreceğine işaret ediyor. Aynı zamanda içerdeki muhalefeti de dış düşman, dış politika üzerinden dizayn etme hedefi var.”

ABD’nin, Türkiye’yi, Rusya’yı sıkıştırmak için bir unsur olarak kullanmak istediğini ifade eden Mehmet Ali Çelebi, ABD’nin bu süreçte Ortadoğu’daki hamlelerini büyük ölçüde bölgesel güçler üzerinden yapacağını söyledi:

“Libya’da da bunu Türkiye üzerinden yürütmeye çalışacak. Trump’ın bir hedefi de Ankara’yı S-400’den vazgeçirmek. Bu nedenle de olabildiğince Türkiye’yi Rusya’dan uzaklaştırmaya çalışacaktır. Türkiye’ye gaz verecek, sırtını sıvazlayacak, Rusya’ya yönelik agresif açıklamalar yaptıracak.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hamile kadının aracına saldıran erkeklere hapis cezası
Sonraki Haber
İki CHP’li ve bir AKP’li vekil hakkında fezleke