Ana SayfaDünyaGeorge Floyd için resmi tören, hak örgütlerinden Trump’a dava

George Floyd için resmi tören, hak örgütlerinden Trump’a dava

HABER MERKEZİ – ABD’deki insan hakları örgütleri, George Floyd’un öldürülmesini Beyaz Saray önünde protesto edenlere dönük saldırı nedeniyle ABD Başkanı Trump’tan davacı oldu. Ülkedeki eylemler sürerken, Floyd’un polis tarafından öldürüldüğü Minneapolis kentinde resmi bir anma töreni düzenlendi.

ABD’de 25 Mayıs’ta George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine ilişkin olarak başkent Washington DC’de devam eden protestolar, Pazartesi günü Beyaz Saray önüne taşınmış ancak kitleye atlı polislerle biber gazlı saldırı gerçekleşmişti.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve birçok sivil toplum örgütü, ABD Başkanı Donald Trump ile saldırıyı savunan Başsavcı William Bar başta olmak üzere pek çok federal görevli hakkında bu nedenle davacı oldu.

Başvuruda, Trump’ın elinde İncil’le fotoğraf çektirebilmek için Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Meydanı’nda bulunan barışçıl protestocuları polis müdahalesiyle dağıttırarak göstericilerin anayasal haklarını ihlal ettiği kaydedildi.

Başvuruda, Trump ve yetkililerin, “Anayasal hakları ihlal etmek ve hukuksuz komploya başvurmak” suçlamasıyla yargılanması istendi.

Öte yanda Floyd’un ölümünün ardından ABD’de düzenlenen eylemler 10’uncu gününde devam etti.

Başta Minneapolis, Los Angeles, New York ve Washington olmak üzere birçok kentteki eylemlerde, polis şiddeti ve ırkçılık protesto edildi.

Minneapolis’te resmi tören

Floyd anısına Minneapolis’te de bir tören düzenlendi. İçinde Floyd’un naaşının bulunduğu tabutun getirildiği törene, aile üyeleri ve arkadaşlarının yanı sıra siyasi ve dini liderler de katıldı.

Törende, Floyd’un gözaltına alınırken yerde yatırıldığı süreye tekabül eden 8 dakika 46 saniye boyunca saygı duruşunda bulunuldu.

Floyd anısına düzenlenen ilk resmi anma töreni olan etkinliğin organizatörleri, sosyal mesafe kurallarının gözetilmesi için de çaba gösterdi.

Floyd’un erkek kardeşi Philonise Floyd, törende yaptığı konuşmada, “Bu insanların tümü ağabeyimi görmeye geldi. Birçok insanın kalbine dokunduğunu görmek benim için inanılmaz” dedi.

Philonise Floyd, “Herkes adalet istiyor. Biz George için adalet istiyoruz. O bunu alacak” ifadesini kullandı.

Previous post
Erdoğan: Sokağa çıkma sınırlamasını iptal etme kararı aldım
Next post
AYM kararı beklenmedi: Hukukçular tepkili, Meclis başkanı kararın arkasında