Ana SayfaEkolojiHasankeyf’te ‘koruma’ altında olan Küçük Saray’ı su bastı

Hasankeyf’te ‘koruma’ altında olan Küçük Saray’ı su bastı

HABER MERKEZİ – Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılan tarihi Hasankeyf’te, ‘koruma’ altında olan 900 yıllık Küçük Saray’ı sızıntı nedeniyle su bastı.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılan 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’te yer alan Küçük Saray, diğer birçok tarihi yapı gibi “koruma” adı altında “enjeksiyon” yöntemiyle betonla kaplanmıştı.

Alındığı ileri sürülen önlemlere rağmen koruma altında olan Küçük Saray’ı sızıntı sonucu su bastı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre Eyyubiler dönemine ait yaklaşık 900 yıllık tarihi bulunan Küçük Saray’ı su basması ile birlikte durum Kültür Bakanlığı’na bildirildi. Bunun üzerine saray ve çevresinde inceleme başlatıldı. Suyun, sarayın betona gömülen kısımlarından sızdığı belirtildi.

Küçük Saray’a sızan baraj sularının Şap Vadisi tarafından sızmış olabileceği tahmin edilirken, bu alanın Raman Dağı eteklerinde getirilen kaya parçaları ile doldurulduğu ve burada çökmeler meydana geldiği kaydedildi.

Zarar bilinmiyor

Saray etrafında su tahliye işlemlerinin devam ettiği belirtilirken, bakanlık yetkililerinin de incelemelerde bulunduğu ifade edildi.

Küçük Saray’da zarar oluşup oluşmadığı konusunda ise herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı belirtildi.

Barajda yaşanan su sızmasının nedenleri arasında kayaların yapısı yer alırken, dolgu malzemesi olarak kullanılan kireçli taşların su sızdırması durumunda daha büyük tehlikeler yaratabileceği ifade ediliyor.

Geçen yıl Saha Vadisi’nin iç kısımlarında yağmur suları, kaya parçaları nedeniyle nehre ulaşamadığı için su birikintisine neden olmuş ve sular uzun bir süre sonra kayaların arasından sızarak El-Rızk Camii çevresinden nehre ulaşmıştı.

Hasankeyf’in önemi

İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.

Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.

12,000 yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.

Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.

İslam mimarisinin M.S. 12 ila 15’inci yüzyıllara ait bazı baş yapıtlarına sahip olan Hasankeyf, özellikle Artuklu ve Eyyubi dönemleri olmak üzere, Selçuklu şehir kültürünün en iyi korunmuş tanıkları arasında yer alıyor.

Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.

Ancak bölgedeki Ilısu Barajı ile bu antik kent sular altında bırakıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sibirya’da nehre sızan 20 bin ton dizel yakıt okyanusa yaklaşıyor
Sonraki Haber
Bekçilere geniş yetkiler veren yasa teklifinin iki maddesi daha kabul edildi