Ana SayfaEkonomiHaziran ayında açlık sınırı 2 bin 431 oldu

Haziran ayında açlık sınırı 2 bin 431 oldu

HABER MERKEZİ – Türk-İş’in araştırmasına göre, Haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 431 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 918 lira 82 kuruş olarak belirlendi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Haziran ayı yoksulluk ve açlık sınırını açıkladı.

Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 431 lira 8 kuruş, yoksulluk sınırı ise 7 bin 918 lira 82 kuruş.

Araştırmaya göre, “mutfak enflasyonu”ndaki değişim de Haziran ayı için şöyle oldu:

  • Sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı geçen ayki 8.36 lira seviyesinden bu ay 8.45 liraya yükseldi.
  • Sebze ortalama kilogram fiyatı 7.26 liradan 6.97 TL’ye gerilerken, meyve fiyatları ortalamada 10.67 liradan 10.73 TL’ye yükseldi.
  • Dört kişilik bir ailenin aylık mutfak masrafı tutarı yılın ilk yarısında önceki yıl sonuna göre 268 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 874 TL arttı.
  • Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,68 olarak hesaplandı.
  • Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 17,60 oldu.

Türk-İş raporunda, Corona virüsü salgını döneminde çoğu küçük ve orta ölçekli iş yerlerinin üretime ara vermesi veya kapanmasının işçilerin işsiz kalmasına, ücretsiz izne çıkarılmasına veya kısa süreli çalışmalarına neden olduğu belirtilerek, bu kişilerin ihtiyaçlarının çoğu için borçlanarak geçimlerini sürdürmek durumuyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Türk-İş, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Bu dönemde, ücretsiz izne çıkarılan işçilere sağlanan nakdi ücret desteği günlük 39.24 TL tutarında, net aylık asgari ücretin yarısından azdır. Aynı şekilde kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilen işçilerin en düşük aylık gelirleri asgari ücretin yüzde 60’ı oranındadır.
İşsizlik sigortası kapsamında olan işçilerin en düşük gelirleri ise asgari ücretin yüzde 40’ı düzeyindedir. Buna karşılık net asgari ücret net 77.49 TL/gün (aylık net 2,324.70 TL) olarak bu yılın sonuna kadar geçerlidir. Bu veriler çalışanların ekonomik durumunu ortaya koymaktadır. Yürürlükteki asgari ücret, dört kişilik bir ailenin zorunlu gıda harcaması tutarı olan açlık sınırının bile altındadır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Evvel Temmuz Bayramı bu yıl salgın nedeniyle online kutlanacak
Sonraki Haber
HDP PM üyesi Oğuz gözaltına alındı