Ana SayfaÇalışma YaşamıHDP: Mevsimlik tarım işçiliği kanayan yara olmaya devam ediyor

HDP: Mevsimlik tarım işçiliği kanayan yara olmaya devam ediyor

HABER MERKEZİ – Konya’da biri çocuk yedi tarım işçisinin hayatını kaybettiği iş cinayetine ilişkin açıklama yapan HDP, “Güvencesiz çalışma koşulları ve önlemsizlik tarım işçilerinin canını alıyor” dedi.

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, önceki gün Konya’nın Yunak ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs ile tırın çarpışması sonucu, biri çocuk yedi kişinin hayatını kaybettiği ve 11 kişinin yaralandığı iş cinayetine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Köse, “’Çarklar dönsün’ diye madenlerde, inşaatta, tarımda, tekstilde, güvencesiz çalışma koşullarının dayatılarak önlemlerin alınmadığı koşullarda özel izinle çalıştırılan işçiler her gün iş cinayetleri ile hayatlarını kaybediyor” diye belirtti.

Konya’da hayatını kaybeden tarım işçilerinin de önlemler alınmadığı takdirde ne ilk ne de son olacağını belirten Köse, açıklamasında şunları kaydetti:

“Her yıl yüz binlerce tarım işçisi geçim sıkıntısı nedeniyle ülkenin farklı bölgelerine göç etmek zorunda kalıyor. Sosyal yaşamdan izole, sağlık hizmetlerinden bile faydalanamayan, çok kötü fiziki koşullarda, düzgün beslenme ve barınma koşullarından azade yaşamak zorunda kalmaktadır.
“Hiçbir güvenceye sahip olmadan, çok düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edilen tarım işçileri, salgın sürecinde de herhangi bir güvence sağlanmadan, canları yetkililer tarafından hiçe sayılarak tüm yasaklardan muaf tutulmuşlardır. Acılar ve ölümler ‘fıtrat’ değil, alınmayan önlemlerin sonucunda yaşanan ‘iş cinayetidir’.”

Mevsimlik tarım işçiliğinin ‘kanayan bir yara’ olmaya devam ettiğini vurgulayan Köse, “Kaybedilen canlardan tüm yetkililer sorumludur. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın derin üzüntüsünü yaşıyoruz, yaralanan işçilere acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Ne oldu?

26 Haziran’da Ahmet Okal idaresindeki tarım işçilerini taşıyan minibüs, Konya-Ankara kara yolu Dörtyol Kavşağı’nda Ufuk Demirtaş yönetimindeki TIR’la çarpıştı.

Kazada, sürücü Ahmet Okal, Fida Okal, Mehmet Okal, Medine Okal, Mehmet Okal ile Mehmet Kuş yaşamını yitirdi.

TIR sürücüsü Ufuk Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 11 yaralı, çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Yaralılardan 10 yaşındaki İbrahim Okal’ın da hayatını kaybetmesiyle can kaybı sayısı yediye yükseldi. Kazaya karışan araçların çekilmesiyle kara yolu kontrollü olarak trafiğe açıldı.

Öte yandan tarım işçilerinin tamamının Urfalı olduğu öğrenildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
400'den fazla ithal ürüne ek gümrük vergisi getirildi
Sonraki Haber
Van'da mültecileri taşıyan minibüs devrildi: Bir ölü, 41 yaralı