Ana SayfaGüncelHDP Sözcüsü: Demokrasi yürüyüşümüze savaş kararı ile cevap verildi

HDP Sözcüsü: Demokrasi yürüyüşümüze savaş kararı ile cevap verildi

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Günay, iktidarın ‘demokrasi yürüyüşü’ne savaş kararı ile cevap verdiğini söyledi, TSK’nin Irak Kürdistan Bölgesi topraklarında sürdürdüğü askeri operasyonların Kuzey Suriye’de ‘ulusal birliğe’ karşı verilen bir cevap olduğunu da belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partisinin MYK toplantısına verilen arada yaptığı basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

1 Eylül Dünya Barış Günü’ne dek HDP’nin “Demokratik Mücadele Programı”nın devam edeceğini söyleyen Günay, “Programın birinci aşaması olan 15 Haziran ve 20 Haziran arasındaki Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşümüzü bütün engellemelere rağmen, tüm saldırılara rağmen başarılı bir şekilde Ankara’da tamamladık” dedi.

Yürüyüşlerine destek veren herkese partisi adına teşekkür eden Günay, “MYK’mız, başlattığımız Mücadele Programını ve yürüyüşümüzün sonucunu kapsamlı bir şekilde değerlendiriyor. Partimiz mevcut gidişata ‘dur’ demek ve müdahalede bulunmak için aktif mücadele sürecine girmiştir. Bütün yetkili kurullarımız gelişmeleri an be an değerlendirecektir” diye belirtti.

‘Savaş politikalarını reddediyoruz’

İktidarın ‘demokrasi yürüyüşü’ne savaş kararı ile cevap verdiğini belirten Günay, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik sınır ötesi operasyonlarına ve hava saldırılarına değinerek, şunları söyledi:

“Bu saldırılar sonucunda Şengal ve Mahmur’da siviller yaşamını yitirdi. Federe Kürdistan Bölgesi’ne kara birliklerinin de gönderilmesi, daha uzun vadeli bir çatışma siyasetinin yıllara yayılacak bir saldırı politikasının devreye konulmasıdır.

“HDP olarak bu saldırıları kınıyor, bu savaş politikalarını reddediyoruz. Bu saldırıların hukuki, ahlaki, siyasi, insani hiçbir meşruiyeti yoktur. Bu saldırılar sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasıdır, uluslararası hukukun ihlalidir, aynı zamanda bir savaş suçudur.”

HDP Sözcüsü, “Bu saldırıların tamamı AKP’nin Kürt karşıtı politikalarının sonucudur” dedi ve ekledi: “Kürdistan Bölgesi’nde yapılan askeri saldırılar ile kayyım eliyle Kürt illerine yapılan saldırılar aynı amacın sonuçları.”

Sınır ötesi operasyon kararının son MGK toplantısında alındığını da öne süren Günay, “Biz ‘demokrasi, barış’ dedikçe, AKP-MHP iktidarı savaşı dayatıyor. Biz ‘ortak yaşam’ dedikçe, AKP ayrımcılığı hakim kılıyor. Biz ‘hak, hukuk, adalet’ dedikçe, iktidar faşizm ile yanıt veriyor” diyerek sözlerini sürdürdü.

“Türkiye 40 yıldır aynı yöntemde ısrar ediyor. Aynı yöntemde ısrar edip farklı sonuç beklemek siyasi körlüktür” değerlendirmesinde bulunan Günay, “Biz bütün bu saldırılara karşı demokratik ve meşru mücadeleyi yükselteceğiz. Bu saldırılara en güçlü cevabımız bu olacaktır” dedi ve şu çağrıda bulundu:

“Tüm demokratik güçleri de Kürt’e savaş Türkiye halklarının iradesine darbe dayatan bu anlayışa karşı ortak mücadeleyi sahiplenmeye çağırıyoruz. Bir kez daha beraber mücadele etme çağrısı yapıyoruz.”

‘Bu saldırılar Kürt birliğini baltalamaya yöneliktir’

Söz konusu askeri harekata ilişkin derğerlendirmesini sürdüren Günay, “Bu saldırılar aynı zamanda Rojava’daki ulusal birliğe karşı da resmi bir cevap oldu” dedi ve ekledi:

“Kürt birliğini baltama, bölme ve Kürtleri karşı karşıya getirme kadim politikasının devamı bu saldırılar. Aslında bu Kürt halkının birliğinin sağlanmasını engellemek içindir. Bu da Kürt birliğinin sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.”

‘Ulusal birlik çalışmalarını destekliyoruz’

HDP Sözcüsü Günay ayrıca, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında ‘ulusal birlik’ için yürütülen diyalogların ilk aşamasının tamamlanmasına ve 2014 Duhok Anlaşması’nın maddelerinin görüşmelerin temeli olarak kabul edilmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu:

“2019 Aralık ayının ortasında biliyorsunuz Rojava yönetimi bir deklarasyon yayımladı. Bu deklarasyonda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Rojava’daki çalışmalarındaki tüm engelleri kaldırdı.

“ENKS üye ve yöneticilerinin topraklarına yani Rojava’ya dönmelerine ve oradaki siyasi çalışmalarını özgürce yürütmelerinin önünde hiçbir engel kalmadığını duyurdu.

“19 Mayıs günü Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi içerisinde yer alan 25 siyasi parti, Kürt Ulusal Birlik Partileri ismiyle bir araya geldiklerini duyurdular. Ulusal birliktelik görüşmelerinin bu çatı örgüt tarafından yürütüleceğini de basın ve kamuoyuyla paylaştılar.

“Yapılan görüşmelerin ardından Kuzey ve Doğu Suriye’de ulusal birliğin sağlanması konusunda 25 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan, PYNK ve ENKS bir süredir devam eden görüşmelerin sonuçları 16 Haziran’da ilan edildi.

“Biz HDP olarak bu birlik çalışmalarını ve siyasi çelişkilerin bitirilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Kürtlerin siyasi birliğine sorununu çözümüne katkı sunacak önemli gelişmelerden biri olacaktır. Buradan kendilerini kutladığımız belirtmek isteriz.”


‘Demokrasi Yürüyüşü’nün finali Ankara’da yapıldı, deklarasyon açıklandı

TSK’nin sınır ötesi operasyonu: “Bombardımanda sivil can kayıpları var”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muş'a çalı çekirgeleri akını
Sonraki Haber
'Nurtaç Canan isyanımızdır' diyen kadınlardan eylem