Ana SayfaGüncelHDP, vekilliklerin düşürülmesini AYM’ye taşıdı

HDP, vekilliklerin düşürülmesini AYM’ye taşıdı

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülme kararının iptali ve iadesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın yemin töreninde yaptığı konuşmaya işaret eden Oluç, Arslan’ın açıklamalarının “yargıda tuzun koktuğunu gösterdiğini” dile getirdi.

HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerinin düşürülmesini ve kayyum atamalarını değerlendiren Oluç, şöyle devam etti:

“Demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanmasına dair bütün uygulamalar bunun göstergesidir. Bu anayasa uygulanmıyor ama bir paralel anayasa var. Saray’ın bir paralel anayasası var. O anayasa uygulanıyor. Yani hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukukunun geçerli olduğu bir paralel anayasa uygulanıyor.
“AYM başkanının söyledikleri buna dair çok önemli veriler sunuyor. Bu konuda AYM’ye iki çağrı yapmak istiyoruz. AYM hukukun üstünlüğü, evrensel, demokratik hukuk ilkelerine uygun davranılması Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere, var olan anayasa ve uluslararası demokratik sözleşmeler doğrultusunda adım atılmalı, Saray’ın paralel anayasası doğrultusunda adım atmamalıdır.
“Ama bir çağrımız da HSK’yedir. HSK’nin de aslında neye hizmet ettiği ortadadır. İkinci çağrımız orayadır. Hiç umutlu değiliz, bağımsız ve tarafsız davranacağız konusunda.”

AYM’ye başvuru

Oluç, Güven ve Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin AYM’ye başvuruda bulunduklarını söyledi.

“Bizim tespitimize göre geçtiğimiz hafta atılan adım Anayasa’nın 2. 10. 13. 25. 26. 67. ve 83. maddelerine aykırıdır, TBMM İçtüzüğü’nün 133. maddesine aykırıdır. AİHS’in 10. 11. ve 12. maddelerine aykırıdır” diyen Oluç, “Biz bu nedenle demokratik iradenin çiğnenmesinden ulusal ve uluslararası mevzuat ve TBMM teammüllerine aykırılıktan dolayı, bu uygulamanın iptali ve milletvekilliklerinin iadesi için başvuru yaptık” diye konuştu.


HDP’ye saldırıların gölgesinde CHP’nin kurnazlığı ve yanılgısı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 13 milyonu aştı
Sonraki Haber
TUS sonuçları açıklandı