Ana SayfaGüncelHDP’li eşbaşkanlardan Esmez’in tutukluluğuna devam, Buluttekin’e tahliye

HDP’li eşbaşkanlardan Esmez’in tutukluluğuna devam, Buluttekin’e tahliye

HABER MERKEZİ – Görevden alınarak tutuklanan ve yerlerine kayyum atanan Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez ile Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin’in yargılandığı davalar görüldü. Kanser hastası Esmez’in tutukluğuna devam kararı verilirken, Buluttekin ise tahliye edildi.

Mardin’de görevden alınıp yerine kayyum atanan, 15 Kasım 2019’da da tutuklanan HDP’li Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez hakkında açılan davanın 2’nci duruşması yapıldı.

Esmez, duruşmaya tutuklu bulunduğu Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Esmez’in avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Savunmasını Kürtçe olarak yapan Esmez, hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunduğunu söyledi.

Üzerine atılı iddiaların elle tutulur bir yanı olmadığını ve demokratik bir şekilde ön seçim ile eşbaşkan adayı olduğunu belirten Esmez, tutuklanmasının da kayyum atamasının da siyasi saiklerle gerçekleştiğini savundu.

Kanser tedavisi gördüğünü ve cezaevinde tedavisinin yapılamadığını da sözlerine ekleyen Esmez, tahliyesini istedi.

Tanık olarak dinlenen HDP Mardin İl Yöneticisi Abidin Unay da Esmez’in ön seçimlerle, demokrasi çerçevesinde seçildiğini belirterek, gizli tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Avukat Dildar Ektiren ise müvekkilinin üzerine atılı suçlamaların siyasi saiklerle oluşturulduğuna dikkat çekerek, tahliyesini istedi.

Savcılık, ara mütalaasında Esmez’in tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme de aynı yönde karar verdi. Duruşma 11 Eylül’e ertelendi.

Sur Belediyesi Eşbaşkanı Buluttekin’e tahliye

İçişleri Bakanlığı kararıyla yerine kayyum atanan ve ardından tutuklanan HDP’li Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ikinci duruşması yapıldı.

Buluttekin, duruşmaya Erzurum E Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden katılırken, avukatları Cihan Aydın, Sertaç Buluttekin ve Suzan Akipa duruşma salonunda hazır bulundu.

Avukat Sertaç Buluttekin, duruşmanın SEGBİS kaydıyla yapılmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti, duruşmanın SEGBİS kaydını gerektirecek bir halin olmadığını savunarak talebi reddetti.

Filiz Buluttekin, “İddianamede hiçbir somut delil yoktur. Suçlanmama dayanak olarak gösterilen herhangi bir belge tarafıma verilmedi. İddianamede yer alan eylemlerin hiçbirinde suç unsuru yoktur” dedi.

Bir kadın aktivist ve siyasi parti üyesi olarak basın açıklamalarına katıldığını belirten Buluttekin, gizli tanık ifadelerine de değinerek, beyanlarda geçen “Feyme” ismini hiç kullanmadığını söyledi.

Avukatlar da yaptıkları savunmalarda, dosyanın hukuki değil siyasi saiklerle oluşturulduğunu savunarak, müvekkillerinin beraatini talep etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, delillerin önemli ölçüde toplanmış olmasını ve Buluttekin’in tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurup tahliye karar verdi. Duruşma 26 Ekim’e ertelendi.


Bu haberi Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Doku ailesinin avukatından suç duyurusu: Zaynal Abakarov tutuklanmalı
Sonraki Haber
ABD'den Suriye'de Esad dahil 39 isme yaptırım