Ana SayfaGüncelHDP’li vekillerin tutuklanması pek çok kentte protesto edildi: ‘Berxwedan jiyan e’

HDP’li vekillerin tutuklanması pek çok kentte protesto edildi: ‘Berxwedan jiyan e’

HABER MERKEZİ – HDP’liler, vekilliklerin düşürülmesi ve tutuklamalara karşı İstanbul’dan Diyarbakır’a pek çok kentte sokağa çıktı.

HDP’liler ve sivil toplum örgütleri pek çok kentte HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve ardından tutuklanmalarını protesto etmek amacıyla eylem düzenledi.

İstanbul, Ankara, İskenderun, Çanakkale, Dersim, Bitlis gibi kentlerde sokağa çıkan HDP’liler, Leyla Güven’in tutuklanmadan önceki “Berxwedan jiyan e” sözlerini haykırdı.

İstanbul

HDP İstanbul İl Örgütü, parti binası önünde yaptığı açıklamayla vekilliklerin düşürülmesi ve tutuklamaları protesto etti.

HDK Eş Sözcüleri İdil Uğurlu ve Sedat Şenoğlu, partinin il ve ilçe yöneticileri ile bileşenlerinin katıldığı açıklama öncesinde çevresi ablukaya alınan parti binasının bulunduğu sokak, polis tarafından araç trafiğine kapatıldı.

Burada konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, Leyla Güven’in tutuklanırken söylediği “Berxwedan jiyan e” sözünü hatırlatarak, bu sözün kendileri için mücadele gerekçesi olduğunu dile getirdi.

Bulut, Leyla Güven şahsında kadınlara yönelik bir saldırı olduğu belirterek, “Bizler hep birlikte diyoruz. Biz burada CHP Milletvekili Enis Berberoğlu içinde bulunuyoruz. Ya hep birlikte mücadele edip bunlardan kurtulacağız yada hep birlikte faşizmin zindanlarına gideceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından açıklama metnini okuyan HDP İl Yöneticisi Erkan Tepeli, “Türkiye’de darbeci zihniyetin 26 yıldır TBMM’nin üzerinde kara bir leke olarak varlığını sürdürdüğünü” ifade etti.

Şırnak

Şırnak’ta da HDP İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Nuran İmir’in yanı sıra belediye eşbaşkanları, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Burada konuşan Hasan Özgüneş, “Bu darbelere karşı sesimizi yükselteceğiz. Ne 1 gün ne 4 gün ne de 10 gün, bu mücadele sonuna kadar büyüyerek devam edecektir. Biz hiç bir zaman başımızı eğmedik, diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Yaşamak direnmektir, sonuna kadar direneceğiz. Başarı halkların, demokrasi güçlerinin olacak” diye konuştu.

Mersin

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu da olanları, Genel-İş Mersin Şubesi’nde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

“Seçimle gelen seçimle gider. İrademe dokunma” pankartının açıldığı açıklamaya kentte bulunan birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Açıklamada konuşan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Mustafa Özbay, halkın iradesinin yok sayıldığını belirterek, “Sözde kalmış demokrasiye son çivi, dün TBMM çatısı altında çıkarılmış oldu” dedi. Özbay, Saray tarafından yapılanların demokrasiye darbe niteliği taşıdığını söyledi.

Van

Van’da ise Sanat Parkı’nda yapılmak istenen açıklama için il binasından çıkan ve aralarında HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan’ın da bulunduğu partililer, bina girişinde polis engeliyle karşılaştı.

Dakikalar süren tartışma sonrası HDP İpekyolu ilçe binasının önüne yürüyen kitle açıklama yaptı.

AKP hükümetinin bir darbe daha gerçekleştirdiğini söyleyen HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, Kürt halkının bu durumu kabul etmeyeceğini söyledi.

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, AKP ve MHP iktidarının savaş ve halklar ile doğayı talan ederek kendini var ettiğini söyledi.


Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Leyla Güven için yapılan eylemde gözaltına alınan kadınlar serbest
Sonraki Haber
Buldan: Kazandığımız hiçbir mevziiyi AKP’ye terk etmeyeceğiz