Ana SayfaGüncelHDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde dördüncü gün

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde dördüncü gün

HABER MERKEZİ – HDP’nin 15 Haziran’da Edirne ve Hakkari’den başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” dördüncü gününde. Tüm engellemelere rağmen yürüyüşlerine iki koldan devam eden HDP heyetleri, bugün İstanbul ve Diyarbakır’da siyasi parti, STK ve esnaf ziyaretleri ile halk buluşmaları gerçekleştirdi. Ankara’da sonlandırılacak yürüyüşe ilişkin bugünün öne çıkan gelişmeleri canlı sayfamızda.

 


İstanbul’daki “demokrasi yürüyüşü” buluşmasında gözaltına alınanlar serbest

HDP’nin “Demokrasi yürüyüşü” kapsamında İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Abbasağa Parkı’nda gerçekleştirdiği buluşmanın ardından polis, beş kişiyi gözaltına almıştı.

Gözaltına alınanlar arasında gazeteci Hasan Akbaba da vardı.

Emniyette ifadelerinin ardından beş kişi serbest bırakıldı.


HDP’liler Abbasağa Parkın’dan seslendi: Barış, demokrasi ve özgürlük diye yola çıktık

Fotoğraf: MA

HDP’nin “Darbelere karşı demokrasi yürüyüşü”nün İstanbul finali Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda gerçekleştirildi.

Polis ilçe binası etrafında, parkın girişlerinde ve ara sokaklarda bekleyerek, parkın içinde dolaşan kişilere GBT uygulaması yaptı. Yine parkın çevresine TOMA ve gözaltı araçları bulunduruldu.

Buradaki yürüyüşe Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, EMEK Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay, HDP Önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, milletvekilleri Dersim Dağ, Zeynel Özen, Murat Çepni, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, Serpil Kemalbay, Ayşe Acar Başaran, Ömer Öcalan, Fatma Kurtulan, Musa Piroğlu, TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri Cevahir Akçelik, KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Beyzade Sayın, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği üyeleri, HDP Gençlik Meclisi üyeleri, SGDF Eş Genel Başkanı Alev Özkiraz, Devrimci Parti, Yeşiller Sol Parti, Halkevleri, KÖZ, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri, Barış Anneleri, Demokratik Alevi Derneği’nden Bülent Falakoğlu, HDP il ve ilçe örgütü yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut, TMMOB İl Sekreteri Cevahir Akçelik, TİP Milletvekili Barış Atay, Kaldıraç üyesi Hakan Güleç, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ve EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın aralarında olduğu konuşmacılar “demokrasi yürüyüşü”nün amacının “herkes için barış, demokrasi ve özgürlük” olduğunu ifade etti.

“Barış, demokrasi, kadınlar, gençler için yola çıktık”

HDP Batman Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise, 15 Haziran’dan beri Türkiye’de karanlığı, savaşı, kadına yönelik şiddeti, kadına yönelik ayrımcılığı örgütleyenlere, HDP’yi yok sayanlara, halkı yok sayanlara karşı burada olduklarını ifade etti.

Başaran, HDP’nin yok sayılarak bu saldırıların gerçekleştiğine vurgu yapan Başaran, “Saldırdıkça biz büyüdük, saldırdıkça yürüyüşümüz daha kararlı oldu. Saldırdıkça daha çok geliştik. Saldırdıkça bu faşizm rejimi yıkma irademiz gelişti” diyerek yürüyüş neden çıkıldığını şu sözlerle ifade etti:

“Biz hak hukuk adalet için yola çıkıyoruz dedik. Demokratik bir anayasa darbenin kırıntısı olan darbe rejimini geliştiren bir anayasaya karşı demokratik bir anayasa isteğiyle yola çıktık. Biz sosyal  ve demokratik bir cumhuriyetin inşası için bu yola çıktık.

“Bizler yok sayılan ama her defasında güvenlikçi politikalarla asimilasyon politikası ve kırım siyasetiyle yürütülmek istenen Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü için bu yola çıktık. Bizler savaşları durdurmak için yola çıktık.

“Kadınlar için yola çıkıyoruz dedik. Biz gençler için yola çıkıyoruz dedik… Biz Kazdağları’ndan Hasankeyf’e doğayı talan eden siyasete karşı doğayı sermayeye peşkeş çeken siyasete karşı bu doğanın bize pandemeyi getirmemesi için doğa dostu bir yaşam inşa etmek için yola çıktık ve bunu başaracağımıza inanıyoruz.”

Beş gözaltı

Öte yandan buluşmanın ardından polis, beş kişiyi gözaltına aldı.

MA’nın haberine göre, gözaltına alınanlar arasında gazeteci Hasan Akbaba da var.


Ankara’da “demokrasi yürüyüşü’ afişlemesi yapan HDP’lilere gözaltı

HDP Ankara Mamak İlçe Örgütü, Edirne ve Hakkari’den başlatılan “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün 20 Haziran’da Ankara’da yapılacak açıklaması için afişleme çalışması yaptı.

MA’nın haberine göre, Tuzluçayır Mahallesi’nde yapılan afişleme çalışması polis tarafından engellendi.

Aralarında HDP Mamak İlçe Eşbaşkanı Mustafa Akkaya’nın da bulunduğu dört kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar Tuzluçayır Polis Merkezi Amirliği’ne götürüldü.

Partililerin yaptığı afişlemede “Demokrasi, Adalet, Barış, Özgürlük, İş ve Aş için hep Birlikte 20 Haziran’da Ankara’dayız” ifadeleri yer alıyordu.


HDP’lilerden Diyarbakır’da STÖ’ler ve esnafa ziyaret

HDP milletvekilleri ve yöneticileri, ‘demokrasi yürüyüşü’ kapsamında Diyarbakır bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

HDP’liler Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ni (ESP), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu‘nu (MED-TUHAD-FED), Barış Anneleri Meclisi ve Hak İnisiyatifi ile görüştürdü.

Yapılan görüşmelerde, hukuğun askıya alındığı ve hak ihlallerinin giderek arttığına dikkat çekilerek, yürüyüşün bu açıdan tüm kesimler için önemli olduğu vurgulandı.

Ayrıca HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Sıddık Taş, Hasan Özgüneş ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran’ın yanı sıra parti yöneticilerinden oluşan bir heyet de Ergani ilçesinde halkla buluştu.

HDP Ergani ilçe binasında bir araya gelen heyet, Eski Diyarbakır Caddesi üzerinde esnafı ziyaret etti.

Heyet ardından Yenişehir Mahallesi ve Organize Sanayi Bölgesi’nde ziyaretlerini tamamlayarak Diyarbakır’a döndü.


Ertuğrul Günay’dan HDP yürüyüşüne destek

60 ve 61’inci dönem AKP hükümetlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yapan Ertuğrul Günay, katılma olanağı bulamadığı için üzgün olduğunu belirttiği HDP’nin yürüyüşüne destek açıklaması yaptı.

MA’ya konuşan Günay, “demokrasi yürüyüşü”nün ülkenin iki köşesinden yola çıkıp, esenlik içinde Ankara’da sona ermesinin çok önemli olduğunu da ifade etti.

Günay, “Böyle bir sona erişmek, halkın devletten ve siyasetten daha önde ve daha sağduyulu olduğunun işareti olacak. O nedenle her yerleşim bölgesinde yurttaşlar, HDP’ye siyasi olarak karşı bile olsalar, yürüyüşün huzur ve güven içinde devamına katkı yapmalılar. O zaman HDP’nin bu yürüyüşü barış ve demokrasi yolunda önemli bir adım ve umut olabilir” dedi.


Beştaş: Yürüyüşümüze saldıran polisler görevden alınmalı

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında devam eden ‘demokrasi yürüyüşü’ne ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Dün Bismil’de demokrasi yürüyüşümüzün bir kolu olan ve milletvekili arkadaşlarımızın içinde olduğu heyete kabul edilemez bir saldırı gerçekleşti” dedi.

Polislerin vekillere saldırdığını söyleyen Beştaş, “Polisler iktidar partisi üyesi değildir, yürüyüşümüze saldıran polisler görevden alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Beştaş, yürüyüşün engellemelere rağmen büyük bir coşkuyla devam ettiğini vurgulayarak, “Dün Kadıköy’de ve Diyarbakır’da halk coşkusunu, sahiplenişini ve umudunu bütün Türkiye bir kez daha ilan etti. Hakkari’den Edirne’ye Türkiye’de demokrasi yürüyüşüne katılan, destekleyen, selamlayan herkesi buradan bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.


ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı: Hava bizden yana esiyor

Yürüyüşün Hakkari kolundaki heyet içinde yer alan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP yürüyüşünün aynı zamanda “Türk halk onurunu yeniden ayağı kaldırma yürüyüşü” olduğunu ifade etti.

“Türk halk onuru dediğimiz Şeh Bedrettin’dir, Börtlüce Musatafa’dır, Denizler, Mahirler İbrahimlerdir. Onların yarattığı tarihtir. Bu yürüyüş, tabi ki statü talep eden, varlığı ile kendini ortaya koyan her türlü direnişle kendini ortaya koyan, Kürt halkının yürüyüşü” diye ekledi.

MA’ya konuşan Taşkıran, “Bugün şovenizme, ırkçılığa prim vermeden harekete geçme ortak bir gelecek kurma zamanıdır. Bunun için günlerdir yürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Geleceği inşa etmek için daha büyük bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu dile getiren Taşkıran, sözlerini “Son 5 yılın sonunda halkı daha güçlü gördük. Hava bizden yana esiyor, bu sefer başarabiliriz” diyerek noktaladı.


Bugünün programı

HDP’nin ‘demokrasi yürüyüşü’nün bügün İstanbul ve Diyarbakır’da devam etmesi planlanıyor.

HDP basın bürosu tarafından paylaşılan yürüyüş programının detayları şöyle:

İstanbul

Heyet: Bileşen partilerinin eşbaşkan ve sözcüleri,MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, milletvekilleri.

  • 15:00 – DİSK ziyareti / Beşiktaş
  • 19:00 – Abbasağa Parkı halk buluşması / Beşiktaş

Diyarbakır

Heyet: HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bileşen partilerinin eşbaşkan ve sözcüleri, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, milletvekilleri.

  • 11:00 – Ergani halk ve esnaf ziyaretleri
  • 16:00 – Bağlar halk ve esnaf ziyaretleri
  • 16:00 – Kayapınar halk ve esnaf ziyaretleri
  • 16:00 – Sur halk ve esnaf ziyaretleri
  • 16:00 – Yenişehir halk ve esnaf ziyaretleri

3 ayrı heyet şeklinde siyasi parti ve STK ziyaretleri

  • 10:00 – Diyarbakır Barosu ziyareti
  • 11:00 – TMMOB ziyareti
  • 12:00 – ÖHD ziyareti
  • 12:00 – İHD ziyareti
  • 12:00 – MED-TUHADFED ziyareti
  • 12:30 – Hak İnisiyatifi ziyareti
  • 13:00 – ESP ziyareti
  • 14:00 – Barış Anneleri ziyareti
  • 15:00 – Ticaret Odası ziyareti


Ablukaya rağmen HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’ başladı

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde ikinci gün

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde üçüncü gün


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yıldırım: Meclis Başkanlığı'na aday değilim
Sonraki Haber
Afganistan'da patlama: En az dokuz çocuk hayatını kaybetti