Ana SayfaGüncelHDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde ikinci gün

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde ikinci gün

HABER MERKEZİ – HDP’nin dün Edirne ve Hakkari’den başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” ikinci gününde. Tüm engellemelere rağmen HDP’liler, bugün İstanbul ve Van’da yürüyüşlerine devam ediyor. Ankara’da sonlandırılacak yürüyüşe ilişkin bugünün öne çıkan gelişmeleri canlı sayfamızda.

 


20:48 | Oluç: Saldırılar sadece HDP’ye değil, tüm muhalefete

HDP’nin başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün ikinci gününde İstanbul Esenyurt’ta bir araya gelindi.

Yürüyüşten iki saat önce HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasını ablukaya alan polis, bina çevresine TOMA ve gözaltı araçları yerleştirerek sokağı araç girişine kapattı.

Esenyurt Meydanı’nda yapılması polis tarafından engellenen, basın açıklaması Doğan Araslı Bulvarı’nda yapıldı.

Açıklamaya HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, milletvekilleri Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan, Dersim Dağ, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, HDP il ve ilçe örgütü yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile yurttaşlar katıldı.

Burada konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, yürüyüş yapmalarının bir anlamı olduğunu hatırlatarak, “Biliyoruz ki hep beraber Türkiye’de bugün demokrasi işlemiyor. Demokratik kurallar, özgürlükler işlemiyor. Tam tersine sorunlu da olsa kağıt üzerinde var olan Anayasa’yı bile çiğneyen adımlar vardı, arkasına bu iktidar tarafından yerine getiriliyor” dedi.

Anayasa’ya aykırı bir şekilde belediyelere kayyumlar atandığını hatırlatan Oluç, “Ama bu saldırıların, bu hukuksuzlukların, bu Anayasa ve yasa çiğnemenin HDP’ye dönük olduğunu düşünmüyoruz. Bütün toplumsal ve siyasal muhalefete, ister parlamento içinde olsun ister parlamento dışında olsun bütün toplumsal muhalefete yönelik saldırılar olarak değerlendiriyoruz bunları” diye konuştu.

Bu nedenlerle 1 Haziran’da HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar aracılığıyla dokuz maddelik tutum belgesi açıkladıklarını vurgulayan Oluç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O tutum belgemizde mücadele zeminimizi, demokrasi, adalet ve hukuk açısından mücadele zeminimizi tanımladık. Ve dedik ki bütün toplumsal ve siyasal muhalefete eğer oluşturmazsak bu saldırılar bugün HDP’ye olur yarın diğer toplumsal muhalefete olur, ki oluyor da. Hep birlikte bunu görüyoruz. İşte bu tutum belgesinin demokratik siyaset açısından, toplumsal ve siyasal muhalefet açısından çok temel bir asgari zemin oluşturduğunu düşünüyoruz. Mutlaka kazanacağız.”


19:15 | ÖHD: HDP yürüyüşüne müdahale Türkiye’nin baskıcı bir rejimde ısrar ettiğinin ispatıdır

Fotoğraf: Kurtuluş Arı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), HDP’nin başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”ne yönelik engelleme ve müdahalelere ilişkin açıklama yaptı.

HDP yürüyüşünün başlar başlamaz engellemelerle ve polis müdahalesiyle karşılaştığına vurgu yapılan açıklamada,”Yapılan bu pervasız müdahalelerin aslında ‘demokrasiye’ yapılan bir müdahale olduğu açık ve net bir şekilde bir daha görülmüştür. Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yapma hakkının artık hiç kimse tarafından kullanılamadığı ve Türkiye’nin baskıcı/antidemokratik bir rejimde ısrar ettiği de ispatlanmıştır” denildi.

Yürüyüşün yasal kaynağının Anayasa’nın 34’üncü maddesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Siyasal iktidar adeta anayasayı rafa kaldırarak fiili anayasasız bir rejim inşa ettiğini ülkenin en büyük üçüncü partisinin yürüyüşünü yasaklayıp anayasal dokunulmazlığa sahip vekilleri polislere darp ettirerek tüm topluma bir korku iklimi yaymaya çalışmaktadır” diye kaydedildi.

“Türkiye halklarının refahı ve huzuru için başlatmış olduğu demokrasi kampanyasına bu denli pervasız saldırıları kınıyoruz” denilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Yapılan müdahale demokrasiye yapılmaktadır. Kapatılan yürüyüş yolları demokrasiye kapatılmıştır. Getirilen kısıtlamalar Türkiye demokrasisine getirilmiştir Demokrasiye çıkan yolların önündeki engellerin kaldırılması için ilgililerin sorumlu davranması gerektiğini vurguluyor ve yetkilileri Türkiye demokrasisi önündeki hukuksuz ve keyfi engelleri kaldırmaya, anayasada düzenlenen temel hak ve özgürlükleri uygulamaya çağırıyoruz.”


15:55 | DEVA’dan ‘demokrasi yürüyüşü’ne yönelik engellemelere tepki

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, HDP’nin Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya başlattığı “demokrasi yürüyüşü”ne yönelik engellemelere tepki gösterdi.

“Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı”nın keyfi olarak engellendiğini belirten Yeneroğlu, “Son günlerde ülkemiz anayasasızlaştırma ve otoriterleşmenin etkisiyle anayasal hakların dahi kullanılamadığı, hukukun üstünlüğünün yerine keyfiliklerin hüküm sürdüğü ciddi bir kriz halindedir” dedi.

Yeneroğlu, “Vatandaşlarımız düşüncelerini özgürce ifade ederek iktidarı eleştiremeyecek duruma gelmiştir. İktidarın kendisini eleştiren her ses ve görüşe kendisini kapatarak baskı ve korku politikaları ile kendisi gibi düşünmeyenleri terör ile ilişkilendirmesi kötü yönetiminin ve otoriterleşmesinin en açık kanıtıdır” ifadelerini kullandı.

Herkesin önceden haber vermeksizin, barışçıl bir şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapabileceğini ifade eden Yeneroğlu, “HDP’nin toplanma ve gösteri haklarının engellenmesi ve bu gösteriler sırasında kolluk kuvvetlerinin orantısız müdahalesini kabul edilemez bulduğumuzu belirtmek isteriz” dedi.

HDP’nin iki koldan sürdürdüğü yürüyüşün ilk gününde birçok partili gözaltına alınmış, aralarında milletvekillerinin de olduğu çok sayıda kişi darp edilmişti.


14:05 | Van Barosu’nu ziyaret eden Sancar: Bu yürüyüşümüz en başta adalet için

“Demokrasi yürüyüşü” kapsamında Van Barosu’nu ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Sancar, burada yaptığı konuşmada, engellemelerle karşı karşıya olduklarına işaret etti.

Sancar, “Bazı yerlerde engellemeler biraz daha can sıkıcı, tatsız boyutlara ulaşabiliyor. Ama buradan tekrar hatırlatmak isterim; HDP demokratik meşru zemini, hakkı olan çerçevede kullanmakta kararlıdır. Bunu yaparken demokratik meşru zemini terk etmeyeye kararlıdır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, “Bu konuda yapılacak her türlü provokasyon girişimini boşa çıkaracak kadar olgunluğumuz, birikimimiz ve kararlığımız vardır” diye ekledi.

“Bizim yürüyüşümüz sorunları birlikte çözme çağrısına dönük bir yürüyüştür” diyen Sancar, sözlerini “Türkiye’de demokrasi isteyen bütün çevreleri, adalet isteyen her kesimi ve herkesi kapsayan bir çağrıdır. Herkes kendi gücü oranında, bulunduğu yerde bu mücadeleye katkı sunabilir” şeklinde sürdürdü.

Yürüyüşleri sırasında çok sayıda kurum ve sivil toplum örgütünü ziyaret edeceklerini aktaran Sancar, konuşmasının devamında Turgut Uyar’ın ‘Herkes ne zaman ölür, elbet gülünün solduğu akşam’ dizlerini anımsatarak şunları söyledi:

“Ben de diyorum ki; bir toplum ne zaman ölür, elbet adaletinin solduğu gün. Dolayısıyla adalet solarsa, bu sadece politik bir mesele değildir. Bu aynı zamanda toplum olmaktan çıkma meselesidir. Aynı zamanda çürümeye, çürüme tuzağına düşme meselesidir.

“O nedenle bu yürüyüşümüz en başta adalet içindir ve bu çaba da en başta bu ülkede yaşayan herkesi yeniden barış içinde demokratik ortamda yaşayacağı bir hayata götürme meselesidir bizim için.

“Adalet bu kadar hayatidir, bu kadar önemlidir. Tekrar burada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade edeyim ve bu görüşmeden de çıkan güzel sonuçların diğer kesimlere de hızla yayılacağına dair temennimi ve inancımı vurgulayayım.”


13:32 | HDP heyeti Van’da üç kola ayrıldı

Dün Hakkari’den Van’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da aralarında olduğu milletvekili ve partililer, bugün partinin Van il binasında buluştu.

Burada çalınan şarkılar eşliğinde halaya duran partililer, Corona virüsü salgını nedeniyle halayda sosyal mesafeye dikkat etti.

HDP heyeti daha sonra üç kola ayrılarak İpekyolu ve Edremit ilçeleri ile sivil toplum örgütlerini ziyarete çıktı.


11:20 | HDP’nin yürüyüşünü takip eden gazeteciye gözaltı

Amerika’nın Sesi Van muhabiri Arif Aslan, bu sabah evine yapılan baskın ile gözaltına alındı.

Gazeteci Aslan, HDP’nin başlattığı ‘demokrasi yürüyüşü’nün Hakkari ayağını takip ediyordu.


10:55 | HDP’nin etkinliği öncesi Esenyurt Meydanı bariyerlerle kapatıldı

HDP Eş Genel Başkan Pervin Buldan ve beraberindeki heyetin, bu akşam saat 19.00’da İstanbul Esenyurt Meydanı’nda halkla buluşması planlanıyor.

Ancak halk buluşmasının yapılacağı meydanın çevresi, polis bariyerleri ile kapatıldı.

Yine meydana çıkan bazı yollar da kapatıldı.


Bugünün programı

HDP’nin ‘demokrasi yürüyüşü’nün bügün İstanbul ve Van’da devam etmesi planlanıyor.

HDP basın bürosu tarafından paylaşılan yürüyüş programının detayları şöyle:

İstanbul

Heyet: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, milletvekilleri.

  • 19:00 – Esenyurt Meydanı’nda halk buluşması

Van

Heyet: HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bileşen partilerinin eşbaşkan ve sözcüleri, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, milletvekilleri.

  • 11:00 – İki heyet halinde STK ziyaretleri
  • 13:00 – Mithat Sancar’ın Van Barosu ziyareti
  • 18:00 – Mahallelerde halk buluşmaları

Ablukaya rağmen HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’ başladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mersin'de de giriş-çıkışlar ile eylem ve etkinlikler yasaklandı
Sonraki Haber
164 gündür kayıp olan Gülistan Doku'nun annesi: Benim kızım suda değil, öldürüldü