Ana SayfaGüncelHDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde üçüncü gün

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde üçüncü gün

HABER MERKEZİ – HDP’nin 15 Haziran’da Edirne ve Hakkari’den başlattığı “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” üçüncü gününde. Tüm engellemelere rağmen HDP’liler yürüyüşlerine devam ediyor. Yürüyüşün bir kolu İstanbul’da, diğer kolu ise Van’dan Diyarbakır’daydı. Ankara’da sonlandırılacak yürüyüşe ilişkin bugünün öne çıkan gelişmeleri canlı sayfamızda.

 


22:50 | HDP’liler Kadıköy’den seslendi: Saldırılar karşısında asla boyun eğmeyeceğiz

Fotoğraf: MA

HDP’nin “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” devam ederken, İstanbul Kadıköy’de bir araya gelindi.

Kadıköy Boğa Heykeli önünde yapılması planlanan açıklama öncesi alan polis tarafından bariyerlerle çevrildi.

Yine yürüyüş saatinden önce de HDP Kadıköy İlçe Örgütü binasını ablukaya alan polis, bina çevresine TOMA ve çok sayıda gözaltı araçları yerleştirdi.

HDP Kadıköy İlçe binasında bulunan vekiller ve yürüyüşe destek verenler Boğa Heykeli’ne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, milletvekilleri Dersim Dağ, Selma Güzel, Ömer Öcalan, Serpil Kemalbay,  Filiz Kerestecioğlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, bağımsız milletvekili İslam Özkan, ESP, Sol Parti, SYKP başkanları ve yöneticileri, HDP il ve ilçe örgütü yöneticileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü de katıldı.

MA’nın haberine göre, ancak polis kitlenin yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine açıklama HDP ilçe binası önünde yapıldı.

İslam: Siz darbe yaptıkça biz sokakta olacağız

Burada ilk olarak söz alan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, iktidara yakın basın kurumlarının HDP’nin başlattığı yürüyüşü kriminalize etmeye çalıştığını belirterek, yürüyüşün özgürlükler adına olduğunu ve tüm engelleme ısrarına rağmen güçlü bir şekilde gerçekleşeceğini vurguladı.

Ardından konuşan HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ise yürüyüşün neden yapıldığına vurgu yaparak, “HDP bu demokrasi yürüyüşünü neden yapıyor? İnfaz yasasıyla çocukları ve kadınları şiddetle baş başa bıraktınız. Bu ülkeye barış, özgürlük, demokrasi gelmesin diye elinden geleni yapan bir iktidar ile karşı karşıyayız” dedi.

Daha sonra söz alan bağımsız milletvekili Cihangir İslam, CHP’nin geçen sene başlattığı yürüyüşü hatırlatarak, “Geçen sene sadece Enis Berberoğlu için yürüdük. Şimdi ise Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu için bir araya geldik” dedi ve ekledi: “Siz darbe yaptıkça size söz veriyoruz biz sokakta olacağız, yürüyüşlerde olacağız.”

Oluç: Darbeler sadece askerler tarafından yapılmaz

Son olarak söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç, bu yürüyüşü barış, özgürlük, halkların kardeşliği için yaptıklarını vurgulayarak, “HDP toplumsal muhalefeti büyütmek, güçlendirmek, AKP MHP iktidarının karşısına güçlü bir şekilde çıkarmak için yapıyor. Bu yürüyüş her ülkedeki yurttaşın hakkıdır” dedi.

İstanbul Valiliği’nin yürüyüş yasağını hatırlatan Oluç, “Anayasal suç işlemişlerdir. Bu suçu işleyenler ve bunu yere getirenler anayasal olarak gereğini yerine getireceğiz. Bugün Van’dan yola çıkıp Diyarbakır’a gelen heyetimize saldırıda bulunuldu. Kolluk güçleri yürüyüşe müdahale etti. İktidara bir kez daha sesleniyoruz. Bu saldırılar karşısında asla boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin bir darbeler ülkesi olduğunu ve darbelerin sadece askerler tarafından yapılmadığını belirten Oluç, “Bazen yargı eliyle, Meclis eliyle olur. İşte siyasi iktidar bu darbeleri gerçekleştirmiştir. Siyasi darbe HDP’ye karşı yapılmıştır. Şunu söylüyoruz. Biz darbeci zihniyete karşıyız. Buna karşı olmak her demokratın her partinin görevidir. Siz Yassıadada demokrat oluyorsunuz Ankara’ya gelince otoriter olacaksınız. Eğer siz demokrat olacaksanız her yerde olacaksınız” dedi.


21:00 | HDP’liler Diyarbakır’da

Fotoğraf: MA

“Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” başlatan HDP’nin Hakkari kolu Diyarbakır’a ulaştı.

Hakkari kolu, Van ve Tatvan’ın ardından, önce Bitlis kent merkezine ulaştı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ve çok sayıda milletvekilinin de aralarında bulunduğu yürüyüş kitlesi, Bitlis’te çiçekler ile karşılandı.

HDP il binası önünde yapılan konuşmanın ardından konvoy buradan ayrılarak, Batman’a doğru hareket etti.

Batman’a hareket eden yürüyüş konvoyu ilk olarak Kozluk ilçesine, ardından Bekirhan Beldesi’ne, ardından da Batman kent merkezine ulaştı.

Partinin il binası önünde bir konuşma yapan HDP Milletvekili Feleknas Uca, yürüyüşün amacına değinerek yürüyüş ile Türkiye halklarına demokrasi getireceklerini söyledi.

Konvoyun bir sonraki durağı ise Diyarbakır oldu.

Polis sabahın erken saatlerinden itibaren il binası ve kentin belli noktalarında yoğun güvenlik önlemi aldı.

Hakkari kolunun açıklama yapacağı HDP Diyarbakır il binasına çıkan 4 yol polis bariyerleri ile kapatıldı.

İl binasına sadece il ve ilçe eşbaşkanları ile meclis üyelerinin girişine müsaade edilirken, yönetici ve yurttaşlara izin verilmedi.

HDP Diyarbakır il binası önünde toplanan kitle heyeti bekliyor.

Öte yandan MA’nın haberine göre, Diyarbakır’ın Bismil ilçesine giriş yapan HDP’li heyete polis gazlı müdahalede bulundu. Haberde müdahale ve engele rağmen, konvoyun Bismil’den Diyarbakır’a doğru yola koyulduğu belirtildi.


18:18 | HDP’lilerin Bingöl’den çıkışı engellendi

HDP’nin “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” için Bingöl’den Diyarbakır’a gitmek isteyen partililerin kente girişleri engellendi.

Kentte girilmesi engellenen partililere, Diyarbakır Valiliği’nin Covid-19 salgını nedeniyle toplu eylem ve etkinliklerin yasaklanması gerekçe gösterildi.

Uzun süre bekletilen partililer, tekrar Bingöl’e geri döndü.

Mardin’den Diyarbakır’a gitmek için yola çıkan partililerin de kentten çıkışına Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek izin verilmemişti.


15:55 | DİB: HDP ile birlikte yürümeye devam edeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, EMEP’in ardından temaslarına Demokrasi İçin Birlik (DİB) Koordinasyonu ile bir araya gelerek devam etti.

Halkların Demokratik Kongresi’nin genel merkezinde gerçekleşen görüşmede Buldan’a, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, PM üyeleri Doğan Erbaş ve Ayşe Erdem ile Genişleme ve İttifaklar Komisyonu Eş Sözcüsü Sultan Özcan eşlik etti.

HDP’lileri, HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, DİB Koordinasyon Kurulu üyeleri Nesteren Davutoğlu ve Ayşegül Devecioğlu ile EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Levent Tüzel karşıladı.

Görüşme öncesinde kısa bir konuşma yapan Buldan, “Saldırılara karşı barış, demokrasi, özgürlük demekten asla vazgeçmeyeceğiz” mesajı verdi.

Buldan, ülkede bir bütün olarak muhalif kesimlere dönük bir saldırı olduğunu beliretek, “Bu saldırı çerçevesinde HDP olarak bir demokrasi yürüyüşü başlatma ihtiyacı duyduk ve bu demokrasi mücadelesi yürüyüşünde bizim gibi düşünen, mağdur olan ve gerçekten iktidarın saldırıları karşısında ezilen, yok sayılan, inkar edilen tüm kesimlerle bu mücadeleyi ortaklaştırmak ve birlikte bu mücadeleyi yürütmenin anlamlı olduğunu düşünerek ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Buldan’ın ardından konuşan Devecioğlu ise “HDP’nin adalet ve demokrasi yürüyüşünü destekliyoruz” dedi ve ekledi:

“Yürüyüşü insanların fikirlerini, görüşlerini sokakta, medya yoluyla yazarak ifade etmeleri anayasal bir haktır. Biz bu anayasal hakkın yanında olduğumuzu ve devletin HDP’nin anayasal hakkını sağlamakla yükümlü olduğunu belirtiyoruz.

“Bu saldırılara karşı Meclis’te ve Meclis dışında her türlü mücadele aracını kullanarak topyekûn bir cevaba ihtiyaç vardır. Önümüzdeki süreçte HDP ile birlikte yürümeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.”


15:30 | HDP’lilerin Mardin’den çıkışı da engellendi

HDP yürüyüşü için Mardin’den Diyarbakır’a gitmek için yola çıkan partililerin de kentten çıkışına Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek izin verilmedi.

HDP Mardin İl Örgütü binası da sabah saatlerinden itibaren zırhlı araç ve çevik kuvvet polisleri tarafından abluka altına alındı.

Parti binasına giden polisler, Eşbaşkan Salih Kuday’a da aynı gerekçe ile kentten çıkmasına izin vermeyeceklerini bildirdi.

Kuday, hiçbir hukuki gerekçe olmadan yapılan engellemeye rağmen HDP’nin yürüyüşünün devam edeceğini vurguladı.


14:00 | HDP heyeti STÖ’ler ve esnafı ziyaret edecek

Van’dan ayrılan HDP heyetinin, saat 17.00’de HDP Diyarbakır il binası önünde olması bekleniyor. Program kapsamında basın açıklaması yapılacak.

HDP heyeti, yarın ise kentte bir dizi ziyaretlerde bulunacak. Ziyaretlerin yapılacağı yerler şöyle: Diyarbakır Barosu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, İnsan Hakları Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği, Hak İnisiyatifi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası.

HDP heyeti ayrıca, Ergani, Kayapınar, Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçelerinde esnafları ziyaret edecek.


13:30 | Beştaş: 16 il değil 81 ili de yasaklasalar, mücadeleye katılımı engelleyemezler

Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek ‘demokrasi yürüyüşü’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, bugün itibariyle 16 ilde yürüyüşü engellemek için yasak kararı alındığını hatırlatarak, “HDP yürümesin, demokrasi talep etmesin diye korkudan kentleri yasaklıyorlar” dedi.

Yürüyüşün engellenmeye çalışılmasının nedeninin ‘korku’ olduğunu dile getiren Beştaş, “Bu yürüyüşümüz sadece HDP’ye oy verenler, sadece Kürtler için değildir. Türkiye’de dışlanan, ötekileştirilen, hakları gasp edilen çocuğun da kadının da gencin de herkesin bütün toplumsal talepleri için bu yürüyüşü başlattık ve devam edeceğiz. AKP ve CHP’ye oy veren seçmenler için de yürüyoruz. Onların talepleri için de yürüyoruz” diye konuştu.

“16 il değil 81 ili de yasaklasalar, yasaklı iller ünvanını bütün dünyaya yaysalar da bizim öfkemizi direnişimizi yasaklayamazlar” diyerek sözlerine devam eden Beştaş, “Vatandaşın tepkisini yasaklayamazlar, vatandaşın gözyaşlarını, direncini, umudunu ve bu mücadeleye katılmasını yasaklayamazlar” diye belirtti.

HDP Grup Başkanvekili, “Yürüyüşümüzle 82 milyon insanı kucaklama irademizi ortaya koyduk” diye de ekledi.


12:44 | EMEP Başkanı Gürkan: Yürüyüşün talepleri sadece HDP’nin talepleri değil

Yürüyüşün Edirne kolunda yer alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın bugünkü ilk durağı EMEP oldu.

EMEP’in İstanbul Bakırköy’de bulunan Merkezi İrtibat Bürosu’nda gerçekleşen ziyarette konuşan Buldan, “Edirne’den Hakkari’ye bu ülkenin barışa ihtiyacı var” mesajı verdi.

“Bu program çerçevesinde iki sembolik kentten önemli mesajlar verdik. Bu iki kentten başlayan yürüyüş aslında Türkiye halklarına ama asıl siyasi iradeye önemli bir mesaj veriyor. Ve bu mesajla birlikle bugün içinde bulunduğumuz koşulların, şartların Türkiye’nin geleceğine dair Türkiye’nin önümüzdeki dönem siyasi sürecine dair yapılması gerekenleri atılması gereken adımları bir nebze de olsa ifade etmek ve bu anlamda bir mücadele süreci başlatmak istedik.”

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise “Talepler ülkenin demokratikleşmesinin yolunu açacak” diyerek yürüyüşe destek mesajı verdi.

“Yürüyüşün talepleri sadece HDP’nin talepleri değil, ülkenin demokrasi sorununu ortaya koyan taleplerdir. Siyasi iktidarın bu yürüyüş esnasında ortaya koymuş olduğu tutum, geleceğe dair tek adam yönetiminin nasıl bir siyasal rejim tasavvur ettiğini de göstermesi bakımından önemli oldu.”

  • MA’daki haberin tamamı BURADA

12:40 | HDP’lilerin Şırnak’tan çıkması engellendi

Yürüyüşe katılmak için Şırnak’tan Diyarbakır’a doğru yola çıkan HDP üyeleri, “seyahat belgesi yok” ve “kentten çıkış yasak” gerekçeleriyle engellendi.

Engelleme üzerine partililer geri dönerken, duruma tepki gösteren HDP üyeleri “Bu keyfi tutumları ve HDP’lilere dönük baskıları kınıyoruz” dedi.


11:00 | ‘Demokrasi yürüyüşü’ Diyarbakır’a doğru yola çıktı

HDP yürüyüşün Hakkari kolunda Van’a ulaşıp iki gündür kentte programlarını sürdüren partililer, bugün Diyarbakır’a doğru yola çıktı.

Öncesinde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, amacını “Türkiye’ye nefes aldırma” olarak belirttiği yürüyüşlerinin ülkeye demokrasi gelene kadar devam edeceğini vurguladı.

Yürüyüşün Ankara’ya kadar süreceğini hatırlatan Aydeniz, konuşmasının devamında “Ancak bu yürüyüş 20 Haziran’da son bulmayacak. Bu yürüyüş demokrasinin inşasının yürüyüşüdür” dedi ve ekledi:

“Türkiye’ye demokrasiyi getirene kadar direneceğiz, yürüyeceğiz. Demokraside ısrar ettikçe, onlar savaşta ısrar ediyorlar. Bu nedenle, 1990’lı yıllarda siyasetçiler tutuklandı, bugün de benzer politikaları tekrarlıyorlar ve halkın iradesini yok etmek istiyorlar.

“Bu halk siyasetçilerinin yanında duruyor. Bu nedenle sonuna kadar demokrasi ve özgürlük yürüyüşünü sürdüreceğiz. Türkiye halkları bu faşizme karşı birlikte mücadele etmelidir. Van halkına bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

Ardından konuşan ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ise “Çözümsüz değiliz, özgür bir gelecek için birlikte mücadele edersek, başarabiliriz” dedi.


Bugünün programı

HDP’nin ‘demokrasi yürüyüşü’nün bügün İstanbul ve Diyarbakır’da devam etmesi planlanıyor.

HDP basın bürosu tarafından paylaşılan yürüyüş programının detayları şöyle:

İstanbul

Heyet: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bileşen partilerinin eşbaşkan ve sözcüleri,MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, milletvekilleri.

Pervin Buldan’ın katılımıyla yapılacak ziyaretler

  • 11:00 – EMEP ziyareti
  • 13:00 – Demokrasi İçin Birlik ziyareti
  • 17:00 – Sol Parti ziyareti

Tuncer Bakırhan başkanlığındaki heyetin ziyaretleri

  • 10:30 – TİP ziyareti
  • 17:00 – SMF ziyareti

Şaziye Köse başkanlığındaki heyetin ziyareti

  • 17:00 – KESK İstanbul Şubeler Platformu / Eğitim Sen 2 Nolu – Kadıköy
  • 19:00 – Boğa Heykeli’nde halk buluşması / Kadıköy

Van-Diyarabakır

Heyet: HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, bileşen partilerinin eşbaşkan ve sözcüleri, MYK, PM, Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi üyeleri, milletvekilleri.

  • 10:00 – Van’dan uğurlama
  • 17:00 – Diyarbakır’da karşılama

Ablukaya rağmen HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’ başladı

HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’nde ikinci gün


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Silopi'de patlama: Dört kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Canlı Blog | Dünya genelinde can kaybı 450 bin sınırında