Ana SayfaÇalışma YaşamıHemşire Bedia Menteşe’yi ölüme sürükleyen ‘ağır çalışma koşullarıydı’

Hemşire Bedia Menteşe’yi ölüme sürükleyen ‘ağır çalışma koşullarıydı’

HABER MERKEZİ – SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, yaşamına son verdiği ileri sürülen hemşire Bedia Menteşe’yi ölüme sürükleyen nedenlerin başında ağır çalışma koşullarının geldiğini söyledi. Menteşe’nin, ‘Corona’ya yakalanan eşini bir aydır göremediği ve 2 yaşındaki çocuğunu bırakacak kimsesinin olmadığı da belirtildi.

Diyarbakır’daki Dicle Üniversitesi Hastanesi’nin Hematoloji bölümünde çalışan hemşire 28 yaşındaki Bedia Özayoğlu Menteşe’nin, dün sabah saat 05.00 sıralarında bilinmeyen bir nedenle 6’ncı kattan atlayarak yaşamına son verdiği iddia edilmişti.

Olay yerinde hayatını kaybeden Menteşe’nin cenazesi otopsi yapılmak üzere hastanenin morguna kaldırılırken, hemşirenin yaşamına son vermeden önce 3 sayfalık bir mektup bıraktığı belirtilmişti.

Ancak bıraktığı mektubun soruşturma kapsamında polislerce el koyduğu öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel’in haberine göre 2 yaşında bir çocuğu olan Menteşe’nin eşi de kendisi gibi sağlıkçı.

Aynı hastanenin Covid-19 servisinde çalışan eşinin Corona virüsü testinin pozitif çıkmasından kaynaklı karantinada. Son bir aydır eşiyle görüşemeyen Menteşe’nin çocuğuna bakacak kimsesi olmaması bakımından sorun yaşadığı da öne sürüldü.

Ağır çalışma koşulları, güvenlik zafiyeti

Şiyar Güldiken

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ise pandemi sürecinde sağlık çalışanların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, Menteşe’yi ölüme sürükleyen nedenlerin bunlar olduğunu belirtti.

Güldiken, sağlık çalışanlarının “çalışma koşulları o kadar pervasız ki, Bedia arkadaşımızın çalışma arkadaşı onun nöbetine dönmediğini bile fark etmiyor” dedi.

Hastanede yaşananların büyük bir ‘güvenlik zafiyeti’nden kaynaklandığını da söyleyen Güldiken, “Burada büyük bir güvenlik zafiyeti var. Hastanenin arka tarafında bir balkondan atlamış. Güvenlik kameraları görmemiş mi? Güvenlikler fark etmemiş mi? Eğer güvenlik kamerası ve güvenlik yoksa hastaneye herhangi biri gelip birilerine, hastaya, hasta yakınına, sağlıkçıya gecenin bir vakti zarar da verebilir” diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin çalışma koşulları

Özellikle sağlık çalışanı kadınların çalışma koşullarına vurgu yapan Güldiken, şunları söyledi:

“Yıllardır, iş yerlerinde kreşlerin olmasını talep ediyoruz. Bugün bir kez daha görüldü ki, kreşin olmaması bu intiharın küçük de olsa sebeplerinden biri. Bir diğer nedeni, emekçi kadınların kamu alanından uzaklaştırılması, iktidarın erk yaklaşımının kadın üzerindeki baskıcı sonucu bu intiharın bir sebebi olduğunu düşünüyorum.
“Özellikle pandemi sürecinden bu yana sağlık emekçileri üzerindeki mobing ve çalışma koşullarının yoğunlaşmasının bir sonucudur. Bireysel başka sorunlar da olabilir tabii, ama sağlıkçıların çalışma koşulları bu süreci artık dayanılamaz bir hale getirdiğini söyleyebiliriz.”

Çalışma koşullarının yanı sıra, kamusal alanda çalışanların 4-A, 4-B, 4-D, sözleşmeli, taşeron gibi kadro sistemlerinin sağlıkçılar üzerinde yarattığı ekonomik ve psikolojik etkilere de değinen Güldiken, şu ifadeleri kullandı:

“Arkadaşımız 6 yıldır sağlık sektöründe çalışıyor. Son iki yıldır da 4-D diye yeni bir kadro sistemiyle çalışıyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmadan çalışıyor. 4-D’li bir arkadaşımız ile 4-A’lı bir hemşire aynı üniversiteden mezun, aynı hastanede aynı birimde çalışıyor.
“Ancak 4-A’lı yaklaşık 5 bin TL alırken, 4-D’li 2 bin ya da 2 bin 500 TL ücret alıyor. Aynı işi yapıyorlar ama arklı farklı ücretler alıyorlar. Bu durum kişide bir dışlanmışlık hissiyatı uyandırıyor.”

SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Güldiken, Menteşe’nin ağır çalışma koşullarından kaynaklı, servis sorumlusu ve yetkililere “Ben artık dayanamıyorum. Yapamıyorum bu işi” dediğini, dinlenmek için izin istediğini aktararak, yaşananların sağlık emekçileri için gelinen durumun bir sonucu olarak değerlendirdi.

Sağlıkçıların çalışma koşullarının yeniden planlanması gerektiğini vurgulayan Güldiken, on binlerce sağlık çalışanının ihraç edildiği, güvenlik soruşturmasına takıldığı ya da atamalarının yapılmadığını hatırlattı.

Güldiken, “3 aydır Covid servisinde çalışan arkadaşlarımız var, emeklerinin karşılığını alamadılar. Sağlık Bakanlığı’nın bahsettiği ücretleri alamadılar. Saha gerçekliği bu değil saha gerçekliği intihar eden arkadaşımızın geldiği noktadır” dedi ve sağlık çalışanlarının sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.




Önceki Haber
Kars'ta 'Toplumsal Dayanışma Mağazası'
Sonraki Haber
'İşten çıkarmalar yasak, kayyumlar hariç': Baykan Belediyesi'nde 14 kişinin işine son verildi