Ana SayfaDünyaHollanda: Kuzey Suriye’deki IŞİD’li kadınları geri getirmek zorunda değiliz

Hollanda: Kuzey Suriye’deki IŞİD’li kadınları geri getirmek zorunda değiliz

HABER MERKEZİ – Hollanda’da yargıtay hükümetin, Kuzey Suriye’deki kamplarda bulunan IŞİD’li kadın ve çocukları ülkeye getirmek gibi bir zorunluluğunun olmadığına hükmetti.

Kuzey Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) yönetiminde bulunan bölgedeki kamplarda kalan IŞİD üyesi kadınlar, geçen sene Hollanda’ya geri dönebilmek için devlet aleyhine dava açtı.

Lahey Mahkemesi, bu talebi haklı bularak, kadın ve çocuklarının geri getirilmesine hükmetti.

Ancak Hollanda hükümeti bu kararı temyiz etti. Temyiz mahkemesi, “Yargıç, siyasetin koltuğuna oturmamalıdır” diyerek, yerel mahkeme kararını iptal etti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bunun üzerine dava Yargıtay’ın gündemine geldi.

Yüksek Mahkeme, bugün yaptığı oturumda hükümetin, IŞİD üyesi kadın ve çocuklarının ülkeye getirilme zorunluluğu bulunmadığını açıkladı.

Mahkeme başkanı, kararın gerekçesini açıklarken, “İnsan hakları anlaşmaları bu kadınların durumu için doğrudan geçerli değildir, çünkü Hollanda toprakları dışındalar” ifadelerini kullandı.

Kararda, kadınlar ile çocuklarının ülkelerine geri gönderilmesinin, Hollanda ve diğer Schengen ülkelerinin ulusal güvenliğini tehlikeye atabileceği savunuldu.

Bölgedeki savaş durumu nedeniyle, kamplardaki kadın ve çocukları almak için gidecek Hollandalı yetkililerin güvenlik riskleri bulunduğunu belirten yüksek mahkeme, kadınların o bölgeye gönüllü olarak gittiklerini de ifade etti.

IŞİD üyesi kadınların avukatları ise, Hollanda’da iç hukuk yolunun tükenmiş olması nedeniyle, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımayı düşündüklerini açıkladı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP: Halkımızı DTK etrafında kenetlenmeye çağırıyoruz
Sonraki Haber
Yerine kayyum atanan Sarıcan Belediye eşbaşkanları serbest bırakıldı