Ana SayfaDünyaİrlanda’nın yeni başbakanı Micheal Martin oldu

İrlanda’nın yeni başbakanı Micheal Martin oldu

HABER MERKEZİ – İrlanda’da aylar sonra koalisyon hükümeti kuruldu ve merkez sağcı Fianna Fail’in lideri Micheal Martin ülkenin yeni başbakanı oldu.

İrlanda’da koalisyon hükümeti aylar süren pazarlıkların ardından merkez sağcı Fianna Fail, Fine Gael ve Yeşiller Partisi tarafından kuruldu.

Başbakanlığa Fianna Fail partisinin başkanı Micheal Martin seçildi.

Oylamada 93 milletvekili Martin lehinde, 63 vekil ise aleyhte oy kullandı.

Micheal Martin konuşmasında çalışmalarının merkezine Corona virüsü salgınına karşı mücadeleyi koyma sözü verdi. Yeni hükümetin ağırlık vermek istediği konulardan biri de iklim politikaları.

Koalisyonu oluşturan partiler arasında imzalanan mutabakat, başbakanlık görevinin dönüşümlü olarak yapılmasını öngörüyor.

Buna göre beş yıllık yasama süresinin ortasında şu anda İrlanda Başbakanı olan Leo Varadkar görevi Martin’den geri alacak. Varadkar o zamana kadar başbakan yardımcısı olarak hükümette görev yapacak.

Sinn Fein seçimden zaferle çıkmıştı

İrlanda’da Şubat ayında yapılan parlamento seçimlerinden Mary Lou McDonald liderliğindeki solcu parti Sinn Fein zaferle çıkmıştı.

Sinn Fein, oyların yüzde 24,53’ünü alarak birinci parti olmuştu. Onu yüzde 22,18 oy oranı ile merkez sağ Fianna Fail takip etmişti. İktidardaki Fine Gael’in oyları ise yüzde 20,86’da kalmıştı.

İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) eski siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein birinci parti olsa da parlamentoda merkez sağ Fianna Fail en çok sandalyeye sahip parti konumuna gelmişti.

160 sandalyeli parlamento için 42 aday gösteren Sinn Fein’in milletvekili sayısı 37’de kalmıştı. Fianna Fail, 38 milletvekili çıkararak parlamentoda Sinn Fein’in önüne geçmişti. Fine Gael ise 35 milletvekili çıkarabilmişti.

12 sandalye kazanan Yeşiller ise büyük koalisyon partilerinin koalisyonla iktidarda kalabilmesi açısından kilit role kavuşmuştu.


Karınca, DW Türkçe, Euronews



Önceki Haber
Diyarbakır'da İçişleri Bakanı Soylu başkanlığında 'güvenlik toplantısı'
Sonraki Haber
Muğla'da YKS'ye girecek genç kadının şüpheli ölümü