Ana SayfaÇalışma YaşamıİSİG raporu: Yedi yılda emeklilik çağında çalışan yaklaşık 2 bin işçi öldü

İSİG raporu: Yedi yılda emeklilik çağında çalışan yaklaşık 2 bin işçi öldü

HABER MERKEZİ – İSİG’in raporuna göre, Türkiye’de 2013-2019 yılları arasında ‘emeklilik çağında çalışan’ en az bin 925 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), emeklilik hakkı için hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre, 2013-2019 yılları arasında “emeklilik çağında çalışan” en az bin 925 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin bin 713’ü 51-64 yaş aralığındayken, 212’si ise 65 yaş ve üzerinde.

65 yaşın üzerinde bile çalışırken ölenler, emeklilik çağında çalışan işçilerin yüzde 11’i gibi yüksek bir orana sahip.

Emeklilik çağındaki işçi ölümleri en çok inşaat, taşımacılık, tarım, belediye/genel işler, ticaret/büro, madencilik, metal, gemi/tersane, konaklama, gıda, güvenlik, enerji, ağaç, kimya, tekstil ve cam işkollarında gerçekleşti.

Sadece 65 yaş ve üzeri işçilere bakıldığında ise en çok ölüm tarım işkolunda yaşandı.

En fazla ölüm nedenleri şöyle sıralandı: Trafik/servis kazası, yüksekten düşme, kalp krizi ve ezilme/göçük.

İşçilerin örgütlülük durumu da şöyle aktarıldı: “51-64 yaş aralığında çalışırken ölen işçilerin 40’ı (yüzde 2) sendikalı işçi, 1885 işçi ise (yüzde 98) sendikasız işçidir. Yani bu çağda çalışan işçilerin tamamına yakını sendika üyesi değil ve sadece ‘yaşamak’ veya ‘emeklilik hakkını elde etmeye’ çalıştıkları için en zor koşullara katlanmaktalar. Salt 65 yaş ve üzeri yaşlı işçilere baktığımızda ise hiç sendikalı işçi yoktur.”

‘Emeklilik hakkımız için mücadele edeceğiz’

Kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesine de değinilen raporda, emeklilik hakkı için mücadele edileceğinin altı çizildi.

Emeklilik hakkının ancak işçilerin mücadelesi ile kazanılabileceği belirtilen raporda, şu talepler sıralandı:

  1. İşçilerin belli bir çalışma yılından sonra emekli olma hakları vardır. Emeklilik; işçilerin çalıştıkları işkoluna, mesleğe, cinsiyetlerine, kişisel sağlık durumlarına vb. göre belirlenmelidir. Emeklilik yaşı düşürülmelidir. Emekli aylığı bağlama oranları artırılmalıdır.
  2. Emeklilikte yaşa takılma bir maliyet unsuru olarak ele alınamaz. Emeklilikte yaşa takılanların emekli olma hakları derhal tanınmalıdır.
  3. Tabi bu noktada sigortasız çalıştırma yasaklanmalıdır. (Elbette ülkemizde sigortasız çalıştırma yasak ama kayıt dışılık da bilinen bir gerçek. Bu noktada denetimler artırılmalı ve patronlara uygulanan yaptırımlar ağırlaştırılmalıdır.)
  4. Kıdem tazminatında kazanılmış bütün haklar korunmalıdır. Bütün işçilerin kıdem tazminatını almalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
  5. Her türlü esnek çalışma biçimi yasaklanmalıdır.

Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cesur tebessümüyle dünyanın karşısına dikilen bir düşünür: Orhan Doğan
Sonraki Haber
DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ifadeye çağrıldı