Ana SayfaDünyaİstanbul ve Atina’da ‘Nefes alamıyoruz’ diyenler ABD konsolosluklarına yürüdü

İstanbul ve Atina’da ‘Nefes alamıyoruz’ diyenler ABD konsolosluklarına yürüdü

HABER MERKEZİ – İstanbul ve Atina’da ‘Nefes alamıyoruz’ diyen ırkçılık karşıtları, polis şiddetine karşı sokağa çıktı, ABD konsolosluklarına yürüdü. Polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı.

George Floyd cinayetinin ardından ABD’nin Minneapolis kentinde başlayan ırkçılık karşıtı protestolar, Donald Trump’ın orduyu devreye sokma tehditlerine rağmen ülke genelinde sürüyor.

Bununla birlikte ırkçılık karşıtı eylemler, Sydney’den Paris’e, Londra’dan Kopenhag’a dünyanın dört bir yanına yayıldı.

Dün Yunanistan’ın başkenti Atina’da da sokağa çıkanlar ırkçılığa karşı yürüdü.

Syntagma Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, Yunanca, Türkçe, İngilizce ve Kürtçe pankartlar taşıdı.

‘Nefes alamıyoruz’ diyen binler, buradan ABD konsolosluğuna yürüdü. Konsolosluk önünde bir süre bekleyerek sloganlar atan eylemcilere, polisin gaz bombalarıyla müdahalede bulunduğu bildirildi.

Eylemciler ise karşılık olarak ses bombaları ve taşlarla karşılık verdi.

Konsolosluk önünde başlayan çatışmalar, Exarkeia Mahallesi’nde de yayıldı.

İstanbul’da konsolosluğa yüründü

Son olarak ise İstanbul’da bir araya gelen ESP, Devrimci Parti, HDP, Mücadele Birliği ve PDD üyesi onlarca kişi, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesini protesto etti.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu önüne yürüyen kitle, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları attı.

Konsolosluk önünde yapılan açıklamada, “Floyd’un polisler tarafından katledilmesi; sömürgeci Avrupalıların kıtaya adımlarını attıkları andan itibaren daha fazla sermaye biriktirmek için yerli halkları köleleştirmeleriyle başlayan kanlı tarihin devamıdır” dendi.

Açıklamada ayrıca, Türkiye’deki polis şiddetine de tepki gösterildi.

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, 44 yaşındaki Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd isimli siyahı 8 dakika 46 saniye boyunca boynuna diziyle bastırarak öldürmüştü.

Sosyal medyada yayılan ve Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürdüğü ana dair video görüntüleri infiale yol açmış, ülke çapında ırkçılık karşıtı isyana neden olmuştu.

Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alınmıştı.

Floyd’un gözaltındayken ölümüne neden olan ve görevine son verilen dört polisten biri olan Derek Chauvin tutuklanmış. Chauvin’in ‘üçüncü derece cinayet’ ve ‘taksirle insan öldürmek’ ile suçlandığı açıklanmıştı.

10 gündür süren eylemler devam ederken, Floyd’u öldüren Chauvin’e yöneltilen suçlama ağırlaştırıldı.

Minnesota eyaleti Başsavcısı Keith Ellison, Chauvin’in ‘üçüncü derece’ yerine ‘ikinci derece cinayet’ten yargılanmasına karar verdi. Görevden alınan diğer üç polisin de cinayete yardım ve yataklıktan yargılanacağı belirtildi.


George Floyd cinayeti: Polis Chauvin’e yöneltilen suçlama ağırlaştırıldı

Paris’te onbinler haykırdı: Polis her yerde, adalet hiçbir yerde


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sibirya'da nehre 20 bin ton dizel yakıtı sızdı
Sonraki Haber
CHP'li Özdemir’e “Çav Bella” paylaşımı için 3 yıl hapis istendi