Ana SayfaÇalışma Yaşamıİstanbul’da sağlık çalışanları ‘ücretsiz izin’ ve ‘geçici görevlendirme’ye karşı eylemde

İstanbul’da sağlık çalışanları ‘ücretsiz izin’ ve ‘geçici görevlendirme’ye karşı eylemde

HABER MERKEZİ – Dev Sağlık-İş Sendikası, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde taşeron olarak çalışan 54 sağlık emekçisinin ücretsiz izne çıkarılmasını düzenledikleri basın açıklamasıyla protesto etti. SES üyeleri de Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan 48 ebe, hemşire ve radyoloji teknisyene ‘geçici görevlendirme’ yapılmasını protesto etmek için hastane önünde bir araya geldi.

Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) üyeleri, taşeron bir firmaya bağlı olarak Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan 54 sağlık emekçisinin ücretsiz izne çıkarılmasını hastane önünde protesto etti.

Ücretsiz izne çıkarılan sağlık personelinin de katıldığı eylemde konuşan Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir, bu konuda hastane yönetimi ile görüşmek istediklerini fakat hastane müdürünün kapıyı yüzlerine kapatarak, ‘Haftaya randevu alın’ dediğini aktardı.

“Bu durum hiçbir vicdana sığmaz” diyen Demir, “Hastanenin yaptığı bu uygulama sadece biz sağlık çalışanları için değil, halkın sağlık hizmetini almasının önünde büyük bir engeldir” ifadelerini kullandı.

Ardından açıklamayı yapan ücretsiz izne çıkarılan işçilerden Dev Sağlık-İş üyesi Feleknaz Alp, işten çıkarıldıklarının kendilerine SMS mesajı ile bildirildiğini söyledi.

Sendikalarının başvurusu üzerine iki gün sonra yeniden işe alınan işçilerin, hastane yönetimi tarafından bu kez ücretsiz izne çıkarıldığını anlatan Alp, görüştükleri hastane yöneticilerinden ‘Bizim firmayla sözleşmemiz bitti. Bir şeye karışmayız” cevabını aldıklarını dile getirdi.

Taşeron firmanın ise herhangi bir açıklama yapmadığını kaydeden Alp, “İşten mi çıkarıldık, ücretsiz izin mi verdiler, biz de bilmiyoruz” dedi.

Alp, “Hastane yönetimi ve Sağlık Bakanlığı bu ayıba son versin” çağrısında bulundu.

Ücretsiz izne çıkarılanlardan biri olan radyoloji kayıt sekreteri Filiz Kalkandelen de tepkisini, “Hani söz vermiştiniz? Hani işten çıkarılmalar olmayacaktı” sözleriyle ifade etti.

‘Geçici görevlendirme’ eylemi

İstanbul’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi üyeleri ise Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan 48 sağlık emekçisi ile Batman’daki sendika üyesi sağlık çalışanlarının ‘geçici görevlendirme’ yapılmasını hastane önünde protesto etti.

Yapılan açıklamada konuşan SES İşyeri Temsilcisi Handan Mısıroğlu Arık, hastanede görev yapan 48 ebe, hemşire ve radyoloji teknisyenine 27 Mayıs günü mesai bitiminde, iki ay süreyle Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’ne görevlendirmelerinin tebliğ edildiğini aktardı.

Mısıroğlu Arık, bu görevlendirmeler yapılırken yöneticiler tarafından uyulması ve izlenmesi gereken hiçbir usul-esas dikkate alınmadığını belirtti.

İlgili yönetmelik gereği, olağanüstü haller dışında yapılan bütün geçici görevlendirilmelerde öncelikle “gönüllülük” esası olduğunu vurgulayan Mısıroğlu Arık, kişilerin özellikli durumlarının gözetilmeden mağdur edildiğini ifade etti.

Sağlık emekçilerinin hak ve çıkarları için mücadele eden SES üyelerinin ve temsilcilerinin bu hastaneye özel olarak gönderildiğini ifade eden Mısıroğlu Arık, şunları söyledi:

“25 yılı aşkın bir süredir çalışan, emek veren kişilerin seçilmiş olması manidardır. Üniversitenin ilgili bölümlerinden mezun olmuş açıkta iş bekleyen binlerce hemşire, tekniker varken, onların ataması yapılmayıp taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışmak siyasi basiretsizliktir, öngörüsüzlüktür ve bu açığı diğer hastanelerden dayatma usulü personel ile kapatmak haksız ve hukuksuz bir uygulamadır.”



Önceki Haber
'Ağrı'da bir ayda üç kadın şüpheli şekilde öldü, evler cinayet yeri'
Sonraki Haber
Bin 200'ü aşkın isimden ölüm orucundaki avukatlara çağrı