Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadir Şeker’e yine tahliye yok

Kadir Şeker’e yine tahliye yok

HABER MERKEZİ – Kadına şiddet uygulayan Özgür Duran’ı engellemek isterken öldürdüğü için yargılanan Kadir Şeker’in duruşması öncesi açıklama yapan Kadın Meclisi, “Kadına şiddete ses çıkaran Kadir Şeker için adalet istiyoruz” dedi. Mahkeme, Şeker’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Konya’da Özgür Duran isimli erkek, 5 Şubat’ta birlikte olduğu kadını parkta darp ederken, Kadir Şeker tarafından engellenmek istenmişti.

Bu esnada çıkan arbedede kendini korumak isterken Duran’ın ölümüne sebep olan ancak ‘kasten öldürme’ suçundan tutuklanan Şeker’in yargılandığı davanın ikinci duruşması Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelen Kadın Meclisleri üyesi kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer de katıldı.

Burada konuşan Konya Kadın Meclisi Üyesi Ezgi Çetinkaya, “Her gün başka bir adliyede öldürülen kadınların faillerine indirimler verilmesin diye ayaktayız. ‘Kadınlar için adalet istiyoruz’ diyerek mahkeme salonlarındayız. Bugün ise burada kadına şiddete ses çıkaran Kadir Şeker için adalet istiyoruz. Kadir birini öldürmek için değil, bir kadını yaşatmak için oraya koştu. Kadir Şeker asla yalnız yürümeyecek, Kadir Şeker için adalet istiyoruz” dedi.

Ardından konuşan CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise Emine Bulut cinayetini hatırlatarak, şiddeti engellemenin önemine dikkat çekti.

“Bizler, Emine Bulut’un öldürüldüğü görüntülerini izlediğimizde, toplumun ne kadar duyarsız, ne kadar şiddete müdahale etmediğinden şikayetçi olmuştuk. Eğer o gün Emine Bulut’a müdahale edilseydi belki bugün hayatta olacaktı. İşte Kadir bu duyarsızlığını kaybetmediği için, tek bir kadın daha erkekler tarafından öldürülmesin diye vicdanıyla olaya müdahale etti.
Ama bugün maalesef Kadir’in yargılanmasını konuşuyoruz. Dava bugün bir emsal teşkil edecek. Kadir bugün ceza alırsa bundan sonra kadına şiddet uygulandığında hiç kimse karışmayacak. Herkes kabuğuna çekilecek ve bu görüntüleri seyredecek. Biz de bugün bütün kadın cinayetleri davalarını takip ettiğimiz gibi Kadir Şeker için de adalet istiyoruz.”

“Şeker küfretmedi, ölen adam öfkeli gibiydi”

Kadınlar açıklamanın ardından duruşma salonuna geçti.

Duruşmaya Şeker ve Özgür Duran’ın ailesi ve avukatları ile kadın örgütleri katıldı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu davaya müdahillik talebinde bulundu.

Duruşmada olayın yaşandığı parkın yanındaki binada oturan Meryem Ö. tanık olarak dinlendi.

Mutfakta olduğu sırada dışarıdan gelen sesler üzerine pencereden parka baktığını söyleyen Meryem Ö, “Kadir Şeker olayı görünce geldi ve küfür etmedi. Ölen adam alkollü hırçın ve öfkeli gibiydi” dedi.

Ardından konuşan Kadir Şeker, daha önce verdiği ifadeleri tekrarlayarak, öldürme kastıyla hareket etmediğini söyledi.

“Boğazıma yapıştı, öleceğimi sandım”

Şeker, olay gününü şu sözlerle anlattı:

“Bir kadının ağlama sesini duydum. ‘Tamam, yeter’ diyordu. Kadının ağlamasına dayanamadım yanlarına gittim. Şahsı uyarınca sinirlendi ve bana küfretmeye başladı. ‘Karım değil mi sana ne’ dedi. ‘Karınsa neden ağlatıyorsun’ dedim. Kadın da ‘Hadi git ablam, o benim eşim’ deyince arkamı dönüp uzaklaştım. 15 metre kadar uzaklaşmıştım ama şahıs küfretmeye devam etti. En son anneme küfür etti, ‘Seni bulacağım’ dedi. Arkamı dönüp ‘Bulamazsın’ dedim, saldırdı.”

Amacının kavga etmek olmadığını vurgulayan Şeker, “Bana saldırınca karşılık veremedim. Yüzüme sürekli yumruk attı. Boğazıma yapıştı, nefesim kesildi. Öleceğimi sandım. ‘Belki bıçağın açılma sesini duyar ve beni bırakır’ diye cebimdeki bıçağı çıkardım ama bırakmadı ve yere düştük. sonra kalkıp arkama bakmadan uzaklaştım. Yaralandığını fark etmemiştim” ifadelerini kullandı.

Şeker, “Ben böyle olmasını istemiyordum. Evime gitmek istiyordum ama bırakmadı. Ben sadece kadının iyi olduğundan emin olmak istemiştim. Üzgünüm. Arkadaşlarım üniversiteye gidecek, ben hala cezaevindeyim” dedi.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 16 Eylül’e erteledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sismik faaliyetler arttı: Grimsvötn Yanardağı her an patlayabilir
Sonraki Haber
Görevden uzaklaştırılan HDP'li Cizre Belediye Eşbaşkanı'na 6 yıl 3 ay hapis cezası