Ana SayfaEkoloji“Kazdağları nöbeti yalnızlaştırılmak isteniyor”

“Kazdağları nöbeti yalnızlaştırılmak isteniyor”

HABER MERKEZİ – Kazdağları’nda altın madenciliğine karşı başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti”ne yönelik baskıların arttığını belirten yaşam savunucuları, “Türkiye’deki tüm yaşam savunucularını nöbetimize destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

Kanadalı Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından, Kaz Dağları’nda yapılmak istenen altın madeni projesine karşı bölgedeki yurttaşlar ve yaşam savunucularının başlatmış olduğu “Su ve Vicdan Nöbeti” 321’inci gününe ulaştı.

Ancak Covid-19 salgını nedeniyle Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu’nca 13 Nisan’da alınan kararla eylemcilerin ormana girişleri yasaklanmıştı. Bu karar doğrultusunda dün eyleme destek vermeye giden iki kişi jandarmalar tarafından engellendi.

Engelleme girişimlerine rağmen nöbetlerini sürdüren yaşam savunucuları, “Kazdağları nöbeti yalnızlaştırılmak isteniyor” başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Normalleşme sürecinde mesire alanlarından plajlara kadar yasağın kalktığı ama orman için yasağın kaldırılmadığı gerçeği ile yüz yüzeyiz. Virüs buluşma riskinin daha yüksek olduğu AVM’lerin bile açılarak hayatın normalleşmeye başladığı bugünlerde salgın riskinin olmadığı ormanlara giriş hala yasak” denildi.

Ayrıca pandemi süresince, alanda nöbet tutan beş kişiye toplam 70 bin 850 liralık idari para cezası kesildiği belirtildi.

“Ormanın talanını engellemeyenler ve şirketin hukuksuz çalışmalarını takip dahi etmeyenler, bunu kendine görev edinmiş yurttaşları engellemektedirler” denilen açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi:

“Kazdağları’ndaki nöbetimize yönelik bu baskılar buradaki nöbeti yalnızlaştırıp bitirmeye ve şirketlerin projelerini rahatça gerçekleştirmelerini sağlamak içindir.
“Uygulamalardaki bu keyfilik bir an önce son bulmalıdır. İnsanlığın bu krizini, bizleri bu krizden kurtarabilecek doğayı yok etmek için fırsata çevirmeyin. Her türlü engelleme ve yıldırma çabalarına karşı hayatı savunmaya devam edeceğiz.
“Nöbetimize yönelik her baskının geri teptiğini görmeleri ve bundan artık vazgeçmeleri için tüm Çanakkalelileri ve Türkiye’deki tüm yaşam savunucularını nöbetimize destek olmaya, orman yasağının kaldırılması için İl Hıfzıssıhha Kurulu üyelerine talepte bulunmaya çağırıyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da operasyonlar: 'Mahalleliler darp edildi, mezarlıklar yıkıldı, hayvanlara ateş açıldı'
Sonraki Haber
Bakanlığa göre Gezi'de Sarıkaya'nın gözünü kör eden polis müdahalesi 'orantılı'