Ana SayfaGüncelKemal Kurkut’u öldüren polise 9 yıla kadar hapis istemi

Kemal Kurkut’u öldüren polise 9 yıla kadar hapis istemi

HABER MERKEZİ – 2017 Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’u ateşli silahla vurarak öldüren polisin “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında polis Y.Ş.’nin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ölümüne ilişkin açılan davanın 10’uncu duruşması yapıldı.

Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya “olası kastla öldürme” suçundan yargılanan Y.Ş. Corona virüsü salgını nedeniyle karantinada olduğunu belirterek katılmadı.

Sanık polisin avukatı, Kurkut’un ağabeyi Ferhat Kurkut ile avukatları Mehmet Emin Aktar, Sidar Avşar ve Zeynep Işık duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada sanık polis Y.Ş.’nin avukatı sanığın çalıştığı şubenin karantinada olduğu, müvekkilinin de karantinada olduğu için duruşmaya katılamadığı ve yazılı savunma sunduğunu söyledi.

Savcı sunduğu mütalaasında, Jandarma Genel Komutanlığı’nın uzmanlık raporuna göre Kurkut’un vücudundan çıkan merminin sanık polis Y.Ş.’nin kullandığı silaha ait olduğunu hatırlattı.

Mütalaada, sanık polisin Kurkut’u hedef alarak ateş etmediği ve suçlamaları kabul etmediği şeklindeki savunması ile Ulusal Kriminal Büro’nun (UKB) ikinci raporu ve İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca (ATK) hazırlanan uzmanlık raporlarında kurşunun doğrudan değil yerden sekme sonucu vücuda girdiği yönündeki görüşlere yer verildi.

Savcı mütalaasında, sanığın olay anındaki durumu ve atış sayısı dikkate alındığında aşırılığa kaçarak silah kullandığına dikkat çekerek, polis Y.Ş.’nin “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Kurkut ailesi avukatları ve sanık avukatı, verilen mütalaaya karşı süre talebinde bulundu. Mahkeme de duruşmayı 22 Eylül’e erteledi.

Sanık polis “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak”tan suçlu bulunması halinde 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Ne olmuştu?

Kemal Kurkut, Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında, polisler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayın akabinde açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, öldürülen Kurkut’un “canlı bomba olduğu şüphesiyle” vurulduğunu açıklamıştı.

Ancak olayın ertesi günü, KHK ile kapatılan dihaber’in vurulma anına dair servis ettiği fotoğraflar gerçeği açığa çıkarmış, Diyarbakır Valisi, Emniyet’in verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yaptığını ve bu nedenle “üzüntü duyduğunu” belirtmişti.

Fotoğrafların yayınlanması ardından Y. Ş. ve O.M. isimli polisler gözaltına alınmıştı. Bu isimlerden O.M. savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Kurkut’un ölümüne yol açan kurşunların kendi silahından çıktığı tespit edilen polis Y.Ş. ise tutuklanma talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “adli kontrol şartıyla” serbest bırakılmıştı.

Savcı, serbest bırakılan Y.Ş.’nin tutuklanması için itirazda bulunsa da hakimlik itirazı reddetmişti.

Cinayet ile ilgili başlatılan idari soruşturma kapsamında açığa alınan polislerden Y.Ş., 3 ay sonra görevine iade edilmişti.

Olaydan sonra basın ve protokol girişindeki zırhlı polis araçları ve çevrede bulunan sitelerin güvenlik kameralarının görüntüleri toplanarak incelemeye alınmıştı.

Gazetecilerin gözleri önünde işlenen cinayete dair iddianame ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ancak 7 ay sonra hazırlanmıştı.

Sanık polis Y.Ş.’nin “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talebinde bulunulan iddianame, Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Diğer polis O.M. hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

Açılan davanın ilk duruşması, 14 Aralık 2017 tarihinde yapılmıştı. Sanık polis cinayetten 9 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkmıştı.

Devam eden yargılama sürecinde sanık polisin tutuklanması istemi her defasında reddedilmişti.


Kemal Kurkut cinayetinin üzerinden üç yıl geçti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Güney Kore: Kuzey Kore, sınırdaki irtibat bürosunu havaya uçurdu
Sonraki Haber
HDP'den tekzip: Rudaw’ın Sancar hakkındaki iddiası çarpıtmadır