Ana SayfaEkoloji‘Kent Tarım’ projesi: Kadıköy’de bahçeler dayanışmaya açıldı

‘Kent Tarım’ projesi: Kadıköy’de bahçeler dayanışmaya açıldı

İSTANBUL – Salgın döneminde dayanışmayı güçlendirmek amacıyla gönüllülerce kurulan Kadıköy Dayanışma Ağı, yaşama geçirdiği “Kent Tarım” projesiyle ilçenin birçok noktasındaki boş arazilere biber, domates ve patlıcan fideleri ekti.


Haber: Kadir Güney / MA


Covid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla beraber iktidarın izlediği politikaları yetersiz bulan insanlar, dayanışmayı güçlendirmek amacıyla birçok kentte dayanışma ağları kurdu.

Bu oluşumların İstanbul’daki ilk örneklerinden biri olan Kadıköy Dayanışma Ağı, salgının başından bu yana birçok projeyi hayata geçirdi.

Siperlik yapan, topladıkları gıdaları halka dağıtan dayanışma üyeleri, bu kez sağlıklı gıda tüketilmesi için “Kent Tarım” projesi başlattı.

“Bahçemizi dayanışmaya açıyoruz” sloganıyla yaklaşık bir ay önce başlatılan “Kent Tarım” projesiyle daha şimdiden Kadıköy’deki birçok boş arazi biber, domates ve patlıcan fideleriyle buluşturuldu.

Ağ gönüllüleri, sosyal medya hesapları üzerinden haberleşerek, neredeyse her gün boş bir araziye fide ekmeye gidiyor.

Kimileri bahçelerine ekim yapılması talebiyle de Ağ gönüllülerine ulaşıyor. Gelen talepleri değerlendiren gönüllüler, elverişli yerlere çeşitli sebze fideleri ekerek, talebe cevap olma çabasında.

Ekimi yapılan tohumlar ise Diyarbakır, Artvin ve Rojava’daki destekçiler tarafından Ağ’a ulaştırılıyor.

Başlattıkları “Kent Tarım” projesi hakkında konuşan Kadıköy Dayanışma Ağı gönüllüsü Rüzgar Ceyda Alpak, Kadıköy’de kullanılmayan çok fazla arazi bulunmasına rağmen kimsenin bunu fark etmediğini dile getirdi.

Bu araziler için farkındalık uyandırmaya çalıştıklarını belirten Alpak,  apartmanların avlu bahçelerinin ve sokaklardaki yeşil alanların tarıma uygun araziler olduğunu söyleyerek, “Bahçelerimizi komşularımızla beraber temizliyoruz ve sağlıklı fidelerle buluşturuyoruz” dedi.

Alpak, projenin aynı zamanda tohum tekelleşmesine karşı bir mücadele olduğunu ve insanlara atalık tohumun önemini anlatmak istediklerini de ifade etti.

“Ektiğimiz fidelerin hepsi sağlıklı. Ekilen alanlardan çıkan ürünleri komşularımızla paylaşacağız. Bir kısmını da yine Dayanışma Ağı tarafından yapılan yemek dayanışmasında kullanmayı hedefliyoruz” diye belirtti.

Çalışmaların tamamen gönüllüler tarafından sürdürüldüğünü vurgulayan Alpak, “Kentliler olarak topraktan uzaklaştık. Artık toprakla buluşmanın ve elimizi toprağa değdirmenin tam zamanı olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kent Tarımı” projesinde fide ekiminin yanı sıra ağaç dikimi, fide dağıtımı ve takası da yaptıklarını dile getiren Alpak, şunları söyledi:

“Kadıköy’ün birçok yerine ağaçlar diktik. Dikilen ağaçlardan ileride çocukların meyve yiyecek olması bize iyi geliyor. Kadıköy’ün birçok noktasında yaptığımız fide dağıtımlarında komşularımızdan atalık tohumlar geldi. Bu atalık tohumları biriktiriyoruz. Onlarla bir tohum bankası oluşturmayı hedefliyoruz. Tohum bankasını oluşturduktan sonra tekrardan çoğaltmayı hedefliyoruz.”

Sosyal medya hesapları üzerinden insanların kendilerine ulaşabileceğini söyleyen Alpak, her yere gelmeye ve fide ekmeye hazır olduklarını kaydetti.

Alpak, son olarak herkesi kendileri birlikte toprakla buluşmaya davet etti.




Önceki Haber
Gazeteci Müyesser Yıldız tutuklandı
Sonraki Haber
Umutsuzluk had safhada, 'işsizlik intiharları' daha da artabilir