Ana SayfaGüncelKKKA vaka sayısında artış var, 15 kişi hayatını kaybetti

KKKA vaka sayısında artış var, 15 kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Sağlık Bakanlığı, “Bu yıl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA vaka sayısı geçen yıla göre artış göstererek 480’e ulaştı, 15 kişi ise hayatını kaybetti” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, bu yıl ülke genlinde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vaka sayısının artış gösterdiğini açıkladı.

Bakanlık, “Bu yıl 10 Haziran itibariyle Türkiye genelinde KKKA vaka sayısı geçen yıla göre artış göstererek 480’e ulaştı, 15 kişi ise hayatını kaybetti” bilgisini paylaştı.

Yazılı yapılan açıklamada, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe başkanlığında gerçekleştirilen KKKA Bilim Kurulu’nda, bu veriler ışığında alınacak tedbirler ve yürütülecek çalışmaların masaya yatırıldığı ifade edildi.

Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığının, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğu bildirildi.

Hastalığın, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabildiği ifade edilen açıklamada, alınması gereken önlemler ise şöyle sıralandı:

  • Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır.
  • Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
  • Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

KKKA nedir?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

KKKA hastalığına yönelik hazırlanan afiş, broşür, TV spot filmi, çocuklara yönelik animasyon filmi gibi eğitim materyaline Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasından ulaşılabilir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
George Floyd cinayeti: Polislerden biri kefaletle serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Dr. Sinan Erensü: Neo-liberal konsensüsün sonu