Ana SayfaGüncel“Kürtçe düşmanlığı”: Batman kayyumu, Kürtçe ikonları Türkçe olarak yeniledi

“Kürtçe düşmanlığı”: Batman kayyumu, Kürtçe ikonları Türkçe olarak yeniledi

HABER MERKEZİ – Kayyumun atandığı Batman Belediyesi, yaya geçitlerinde bulunan iki dilli ikonlarında Kürtçeye yer vermedi, Türkçe olarak yeniledi. Görevden alınan belediye eşbaşkanları Kürtçe ikonların yeniden yapılmamasına “Kürtçeye olan düşmanlığı burada bir kez daha gördük” sözleriyle tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığı 23 Mart’ta Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Batman Belediyesi’nin eşbaşkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum atamıştı.

Kayyum daha önce yaya geçitlerinde bulunan iki dilli ikonlarında Kürtçeye yer vermeyerek, Türkçe olarak yeniledi.

Batman Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, kent içi ulaşımda trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan caddelerde yayalara geçiş hakkının verilmesi zorunluğunun hatırlatılması amacıyla “önce yaya” ve “pêşî peya” yazılı ikon çalışması gerçekleştirmişti.

Kayyum atanmadan önce yaklaşık 49 noktada Türkçe ve Kürtçe olarak “Önce Yaya-Pêşî Peya” ikonları yapılmıştı.

Kayyum atamasının ardından ise zamanla yıpranan yazılar yeniden onarılmaya başlandı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, Kasım ayına kadar 350 noktada çalışma yapılacağı belirtilirken, kayyum yönetimindeki belediye, Kürtçe ikonları bu sefer kullanmadı.

Belediye önü, Acetler Kavşağı ve Turgut Özal Bulvarı olmak üzere birçok noktadaki ikon çalışması sadece Türkçe yapıldı.

“Kürtçeye olan düşmanlığı bir kez daha gördük”

Görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, Kürtçe ikonların yeniden yapılmamasına tepki gösterdi.

Demir, Twitter üzerinden “Batman kayyımından bir Kürtçe düşmanlığı daha… Nüfusunun büyük bir bölümünün Kürtçe konuştuğu Batman’da halkın güvenliği için asfalta yazdığımız ‘Pêşî Peya’ yazısı kayyım tarafından silindi yerine Türkçe yazıldı. #KayyımKürdeDüşman” ifadelerini kullandı.

MA’ya konuşan Korkmaz ise “Hem iktidarın hem de onun sistemi kayyımların, Kürtçeye olan düşmanlığını burada bir kez daha gördük. Atanan kayyımlar geçmişte nasıl ki ilk işleri Kürtçeye olan düşmanlıkları noktasında çalışma yaparken, burada Kürtçe yazılmaması zihniyetin devam ettiğinin göstergesidir” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Üç ilde 35 gün içerisinde 11 kadının ölümü şüpheli
Sonraki Haber
Sözleşmeli öğretmen adaylarının sözlü sınav yerleri belli oldu