Ana SayfaGüncelLeyla Güven: Karşımızda faşist bir cephe var, direnmekten başka şans yok

Leyla Güven: Karşımızda faşist bir cephe var, direnmekten başka şans yok

HABER MERKEZİ – Milletvekilliği düşürülerek tutuklanan Leyla Güven, “Sadece vekillikler kaldırıldı üzerinden durumu okumamak gerekiyor. Bu bir faşist cephedir” dedi ve “demokrasi cephesi” kurma önerisi yaptı. Muhalefete seslenen Güven, “Nasıl ki onlar, ayrı ayrı düşüncelerine rağmen bir araya gelebiliyorlarsa, biz de ortak paydalarda bir araya gelebiliriz” dedi ve mücadele mesajı verdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile beraber vekilliği düşürüldükten sonra tutuklanan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, cezaevine gönderilmeden önce açıklamalarda bulundu.

MA’dan Arjin Dilek Öncel ve Cahit Özbek’e konuşan Güven, işin bu noktaya gelmesinde CHP’nin de etkisi olduğunu söyledi.

CHP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasındaki rolüne değinen Güven, “CHP adeta AKP ve MHP’nin çizdiği rota doğrultusunda onlarla beraber hareket etti. Dolayısıyla dokunulmazlıklar kaldırıldı. O süreç, AKP’nin işini kolaylaştıran bir duruma dönüştü. AKP artık istediği zaman istediği milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırabilecekti” dedi.

https://twitter.com/evrenselgzt/status/1268635676242780160?s=20

Berberoğlu’nun durumuna dikkat çeken Güven, bugün sıranın CHP’ye geldiğini belirtti. “Sadece vekillikler üzerinden olaylara bakamayız” diyen Güven, şöyle devam etti:

“Kürdün belediyelerine el konulduğunda diğer kesimler izlememeliydi. Kürtlerin binlerce siyasetçisi kelepçelenip evleri hukuksuzca basıldığında diğer kesimler izlememeliydi, beklememeydi. Çünkü bu faşizmin bir gün kendilerine döneceğini bilmeliydiler.

“Ama böyle olmadı maalesef. 4 Kasım darbesinde Kürt milletvekilleri tutuklandı. Bu ülkede 6 milyon oy almış bir partinin eş genel başkanları tutuklandı. Yüzlerce belediyelere el konuldu. Ama kendine sol, sosyalist, demokratik ve devrimci diyen kesimlerin topyekûn ayağa kalkmaması sonucu AKP ve MHP bundan güç alarak, bu faşizmi sürdürdü.

“Şu anda hukuk ayaklar altına alınmış. AKP diyor ki, ben yaparım kimse bana hesap sormaz. Çünkü hesap sorma mekanizması ortadan kalktı. Medya, yargı, her şey tekelleşti. Kuvvetler ayrılığı ortadan kaldırıldı. Muhalefet ‘Bu kadarda olmaz’ dedikçe gördük ki, evet, bu kadar da oluyor.

“Eğer bir ülkede insanların cenazeleri kargoyla geliyorsa, eğer bir ülkede ölüler mezarda rahat bırakılmıyorsa, bir ülkede aileler çocuklarının kemiklerini arıyorsa, demek ki bu ülkede demokrasiden bahsedilemez. Adaletten bahsedilmez. Dolayısıyla kıyameti koparmamız gereken durumlar bunlar.”

Kendisinin tutuklanmasıyla Hakkâri halkının, Farisoğulları’nın tutuklanmasıyla Diyarbakır halkının, Berberoğlu’nunkiyle de İstanbul halkının iradesinin gasp edildiğini söyleyen Güven, “Bunları yok sayarak, sabah akşam milli irade deyip gezen AKP, Kürde gelince, muhalefete gelince, milli iradeyi unutarak mecliste halkın iradesine darbe yapıyor” dedi.

Olup biteni sadece ‘vekillikler kaldırıldı’ üzerinden okumamak gerektiğini kaydeden Güven, “Bu bir faşist cephedir. Bu faşist cepheye karşı direnmenin dışında başka bir şans yoktur. Ape Musa’nın dediği gibi ‘Kürde kalan direnmektir’. Onun ötesi gerçekten boştur” diye konuştu.

Konuşulması gereken şeyin bu cephe karşısında oluşturulması zaruri olan ‘demokrasi cephesi’ olduğunu belirten Güven, “Ötekileştirilen, yok sayılan, asimile edilen herkesin aynı cepheden demokratik bir cephe oluşturarak buna dur demesi mümkündür. Umut ediyoruz ki bu vekilliklerin düşürülmesiyle bu cephe daha da güçlenir” dedi.

Güven, “Ve bu cephe, ‘artık yeter’ deyip ‘biz de örgütlenelim’ demeli. Nasıl ki onlar, ayrı ayrı düşüncelerine rağmen bir araya gelebiliyorlarsa, biz de ortak paydalarda bir araya gelebiliriz demeliyiz artık” diye belirtti.

Mücadele mesajı veren Güven, “Parlamento zeminini terk etmeyeceğiz, bununla birlikte bütün alanlarda mücadelemizi yürüteceğiz” diye konuştu.

Güven çözüm olarak da PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’ni adres gösterdi: “İmralı kapısının açacaksınız, gideceksiniz Sayın Öcalan’la görüşüp bu sorunu çözeceksiniz.”


Güven, Farisoğulları ve Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

HDP’li Güven ve Farisoğulları ile CHP’li Berberoğlu tutuklandı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demokratik Ulus düşmanlığı – Cengiz Yürekli
Sonraki Haber
'İşten çıkarma yasağı' ile zorunlu ücretsiz izin uzatılabilir