Ana SayfaDünyaLibya krizi: Macron’a göre ‘Türkiye cezai sorumluluk taşıyor’

Libya krizi: Macron’a göre ‘Türkiye cezai sorumluluk taşıyor’

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye hükümetinin, Libya politikasıyla cezai sorumluluk taşıdığını söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise “Fransa, Rusya’nın Libya’da mevcudiyetini artırmak için çaba sarf ediyor” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Libya krizindeki politikasını sert şekilde eleştirdi ve Ankara’yı “cezai sorumluluk” taşımakla suçladı.

Dün akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı görüşme sonrasında konuşan Macron, Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığını artırdığını belirterek, “Suriye’den cihatçı savaşçıları bölgeye ithal ettiğini” öne sürdü.

Macron, “Bence bu durum NATO üyesi olduğunu söyleyen biri için tarihi ve cezai sorumluluktur” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Libya konusundaki tavrının “kabul edilemez ve Avrupa için tehdit” olduğunu savunan Macron, Ankara’ya duruşunu “acil bir şekilde açıklığa kavuşturma” çağrısında bulundu.

Ankara’yı Berlin Konferası’nda alınan kararları ihlal etmekle de suçlayan Macron, Fransa’nın Libya’da General Halife Hafter’e destek verdiği yönündeki iddiaları ise yalanladı.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya’nın ‘paralı askerlerini’ Libya’ya göndermesini de eleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le birkaç gün önce telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Macron, paralı askerlerin varlığını sert dille kınadığını Putin’e aktardığını belirtti.

Çavuşoğlu: Fransa, Rusya’nın Libya’da mevcudiyetini artırmak için çaba sarf ediyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Macron’un dürüst davranmadığını belirterek, “Fransa, Libya’da bir darbeciyi destekliyor. NATO, Rusya’yı tehdit görüyor ama NATO müttefiki Fransa, Rusya’nın Libya’da mevcudiyetini artırmak için çaba sarf ediyor” dedi.

“Hafter’e silah vermediğini söylüyor. Parasını Abu Dabi veriyor, silahı Fransa. AB üyesi birçok ülke de bundan rahatsız. Pandemi sonrası AB fonlarını almak istiyorlar bundan dolayı sesini çıkaramıyorlar.
“Biz Ruslarla ateşkes için çalışıyoruz. Durumu daha kötüye götürmek için çalışmıyoruz… Macron ve Macron’un yönetemediği Fransa, sömürgeci bir anlayışla, 2011’de Libya’yı bombalayıp terk ettiği gibi şimdi de çıkarcı bir anlayışla Libya’da bulunuyor. Önce dürüst ve şeffaf olsunlar sonra Türkiye’yi eleştirsinler.”

Ankara ile Paris arasında artan gerginlik

Macron, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada da, Libya’da Birleşmiş Milletler’in (BM) meşru hükümet olarak tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) destekleyen Türkiye’yi ülkede “tehlikeli bir oyun” oynamakla suçlamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Türkiye’nin Libya’da tehlikeli bir oyun oynadığını ve bunun Berlin Konferansı’nda verilen bütün taahhütlere aykırı olduğunu” ifade etmişti.

Ankara da, Macron’un açıklamalarına tepki göstererek, “Libya’da esas tehlikeli oyunu Fransa oynamaktadır” demişti.

Ocak ayının sonunda Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen zirveye katılan ülkeler, Libya’da taraflar arasında ateşkesi desteklemeyi, silah ambargosuna uymayı ve ülkenin iç işlerine karışmamayı taahhüt etmişti. Türkiye de Libya Konferansı’na katılan ülkeler arasındaydı.

Türkiye, Trablus’taki Fayiz es-Serrac liderliğindeki UMH’ye destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Libya’nın doğusu ve güneyinin kontrolü elinde tutan General Halife Hafter ise Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan tarafından destekleniyor. Fransa’nın da Hafter’e destek verdiği biliniyor.

Son dönemde Türkiye’nin UMH’ye verdiği askeri destek, Hafter güçlerinin Trablus’a ilerleyişini durdurmasını sağlamıştı.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
9 üniversitede bazı fakülte ve enstitüler kapatıldı
Sonraki Haber
Pandemi potansiyeli taşıyor: Çin'de yeni bir grip virüsü tespit edildi