Ana SayfaGüncelMahmur, Şengal ve Kandil’e eş zamanlı hava saldırısı

Mahmur, Şengal ve Kandil’e eş zamanlı hava saldırısı

HABER MERKEZİ – Türkiye’ye ait savaş uçakları, Mahmur Kampı, Şengal ve Kandil’i eş zamanlı bombaladı. TSK’nin hava saldırısına sert tepki gösteren Bağdat, “Irak hava sahasına nüfuz etmek, egemenliğin apaçık bir ihlalidir” dedi.

Diyarbakır ve Malatya’dan havalanan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait jetler Irak’ın kuzeyindeki bölgeleri bombaladı. Savaş uçakları Mahmur, Şengal ve Kandil’i gece 00:00’da eş zamanlı hedef aldı.

Twitter’dan bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı, “Pençe-Kartal Operasyonu başladı” dedi.

Bakanlık, “Harekâtın planlama ve icrasında sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterilmiştir” dese de yerel kaynaklar aksini söylüyor.

Bölgedeki gazeteciler ile ajansların aktardığına göre hedef alınan yerlerde siviller de bulunuyordu.

Mahmur’a 40 dakika bombardıman

Temmuz 2019’dan bu yana ambargo uygulanan, mültecilerin de bulunduğu Musul’a bağlı Mahmur’a dönük bombardıman 40 dakika sürdü. Bombardımanın ardından keşif uçaklarının hareketliliği devam etti. Karaçok Dağı ve Miştenur bölgesi de hedef alındı. Kamptakiler konvoy halinde bombalanan alanlara gitmeye çalışırken, konvoyun güzergâhı da vuruldu.

MA’nın aktardığına göre, Mahmur’daki bu saldırılarda can kaybı yaşanmadı ama hayvanların otlandığı arazide yangın çıktı.

Mahmur’a geçtiğimiz Nisan ayında da Türkiye’ye ait SİHA’lar tarafından saldırı düzenlenmişti. Bombardımanda üç kişi hayatını kaybetmişti. Mayıs ayında ise Mahmur Kampı yakınlarında IŞİD, Irak askerlerine yönelik bir saldırı gerçekleştirmişti.

Şengal’de durum ne?

Öte yandan Ezidilerin yaşadığı Şengal’e yönelik Türkiye’nin hava saldırısında ise sivillerin yaralandığı bildirildi.

Şengal’de hedef alınan bölgede, 2014’te IŞİD’in düzenlediği saldırı sonrasında evlerinden olanların barındığı bir kamp da bulunduğu belirtiliyor.

Mahmur ve Şengal’in yanı sıra eş zamanlı olarak Kandil de bombalandı.

“81 hedef vuruldu”

Milli Savunma Bakanlığı, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, “Bu harekâtta azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak terör örgütünün anılan bölgelerdeki varlığına ağır bir darbe indirilmiştir” dedi.

Açıklamada “81 hedefin imha edildiği” ve “operasyona katılan uçakların üslerine döndüğü” kaydedildi.

Irak’tan Türkiye’ye sert tepki

Türkiye’nin Mahmur, Şengal ve Kandil’i hedef aldığı hava saldırısına Irak’tan tepki geldi.

Rudaw’ın haberine göre Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı yaptığı yazılı açıklamayla TSK’nin Irak Kürdistan Bölgesi topraklarına yönelik düzenlediği bombardımanı kınayarak, “Irak hava sahasına nüfuz etmek, egemenliğin apaçık bir ihlalidir” dedi.

“Irak hava sahasının Türk savaş uçakları tarafından ihlal edilmesini kınıyoruz” denilen açıklamada, hava saldırılarında Mahmur ve Şengal’deki mülteci kamplarının hedef alındığı da belirtilerek, “Bu ihlaller, iki ülkenin ortak çıkarlarına saygı ve bağlılık nedeniyle durdurulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Irak’ın iki ülke arasında işbirliğine ve ortak sınırlar boyunca güvenliği sağlamaya hazır olduğuna vurgu yapıldı.

Kobani’de protesto

Bu arada Kuzey Suriye’de hava saldırısı protesto edildi. Kobani’de çok sayıda kişi sokaklara çıkarak saldırıları kınadı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bütçede beş aylık açık 90 milyar lira
Sonraki Haber
YKS adaylarının sınava giriş belgeleri erişime açıldı