Ana SayfaEkolojiMardin’de RES’lere karşı mücadele

Mardin’de RES’lere karşı mücadele

MARDİN – Mardin’de tarihi Rabat Kalesi ve GAP Şelalesi’ni tehdit eden RES projesinin durdurulması için harekete geçen Mardin Ekoloji Derneği, yurttaşlarla birlikte başlatacağı mücadele kapsamında hukuki yollara başvuracak.


Haber: Ahmet Kanbal*


Dicleres Elektrik Anonim Şirketi’nin Mardin’in Derik, Mazıdağı ve Kızıltepe ilçelerinde “Dicleres Rüzgar Enerji Santrali Projesi” adı altında yapmak istediği Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu, geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay aldı.

Proje kapsamında Derik’te 37, Mazıdağı’nda 9 ve Kızıltepe’de 4 adet olmak üzere toplam 50 adet rüzgar türbininin kurulması amaçlanıyor.

Derik’in Hisaraltı kırsal mahallesindeki Birinci Derece Arkeolojik SİT Alanı’nda yer alan tarihi Rabat Kalesi ile Derik’te bulunan GAP Şelalesi de hayata geçirilmek istenilen proje alanında kalıyor.

ÇED raporunun ortaya çıkmasının ardından harekete geçen Mardin Ekoloji Derneği, sessiz sedasız hayata geçirilmek istenen proje alanında incelemelerde bulundu.

İlk olarak bölgede koordinat alma çalışmaları yapan dernek, koruma altındaki alanların türbinlere olan mesafelerini belirleyerek, projenin yapım aşamasında gerçekleştirilecek taşıma, patlatma ve yol açma çalışmalarının etkilerini belirledi.

Dernek, bölgede yapılacak çalışmalar sırasında kullanılacak patlayıcı maddelerin yerleşim yerleri ve tarihi Rabat Kalesi ile GAP Şelalesi’ne olan etkisinin doğru hesaplanmadığını tespit etti.

Yine, bölgede olası bir çalışma sırasında açılacak yolların bölgenin özelliklerini hangi yönde etkileyeceğinin hesaba katılmadığını tespit eden dernek, bölgenin koruma altında olmasının dikkate alınmadığını açığa çıkardı.

Halk bilgilendirilmedi

Dernek incelemelerinde, ÇED sürecinin de kanuna uygun yapılmadığını tespit ederek, proje hakkında yerel halkın bilgilendirilmesi ve onayının alınması kapsamında gerçekleştirilmesi kanunen mecburiyet taşıyan “Halk Bilgilendirme Toplantısı” konusunda yurttaşların bilgilendirilmediği ve davet edilmediği belirlendi.

Ayrıca, toplantının projeden etkilenecek olan yerleşim yerlerinin aksine Derik’in Kale Mahallesi’nde bulunan öğretmen evinde Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mesut Ağrakçe’nin başkanlığında memur, AKP yöneticisi ve muhtarların katıldığı 15 kişi ile yapıldığı açığa çıktı.

Yurttaşlar sürece aktif katılacak

Hisaraltı Mahallesi sakinlerinden Yusuf Arslan, incelemelerde bulunan dernek üyelerine, projeden daha önce haberdar olmadıklarını belirtti. İlk defa derneğin yaptığı ziyaret ile konudan haberdar olduklarını ifade eden Arslan, kendileri gibi diğer mahalle sakinlerinin de projeden haberdar olmağını kaydetti.

Bunun üzerine dernek üyeleri, projeden etkilenen diğer mahallelerle de temasa geçti. Dernek üyeleri, 3 ilçede toplam 16 kırsal mahalleyi etkileyen projeden sadece 5 muhtarın haberdar olduğunu fark etti.

Dernek, bunun üzerine Mardin Barosu ile birlikte hazırlayacağı dilekçelerle, köylülerden imza toplanmasına ve proje sürecinin yasalara uygun olmadığı gerekçesi ile iptali istemi ile hukuki mücadele başlatma kararı aldı.

Projenin durdurulması kapsamında yöre sakinleri ile önümüzdeki günlerde bir araya gelinerek, bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra şikayet dilekçelerinin toplanması kararı alındı.

Ekoloji Birliği de gündemine aldı

Dernek, projeye dair sahada yaptığı incelemeleri önümüzdeki günlerde raporlaştırarak, kamuoyu ile paylaşacak.

Raporun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından Türkiye’nin dört bir yanındaki ekoloji ve çevre hareketlerini bünyesinde toplayan Ekoloji Birliği’nin de kentteki RES projelerine karşı başlatılacak olan mücadeleye saha çalışmaları, basın açıklamaları, imza kampanyası ve sosyal medya etkinlikleri ile destek vereceği öğrenildi.

Hukuki yollara başvuracaklar

Derneğin kurucu üyelerinden Şükrü Kaya, projenin bölgenin tarihi yapısına vereceği zararın yanı sıra yeraltı su kaynaklarını da etkileyeceğini söyledi.

Yeraltı su kaynaklarının yön değiştirme riski olduğunu belirten Kaya, projenin insan sağlığı üzerindeki etkisine de değindi.

Bu anlamda çalışma yürüttüklerini belirten Kaya, yapacakları çalışmalar ile birlikte projenin durdurulması için mücadele edeceklerini dile getirdi. Kaya, yapılacak çalışmaların ardından hukuki yollara başvuracaklarını paylaştı.


*Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
'Filtre takıldıysa bu görüntü nedir?'
Sonraki Haber
Elazığ'da bir erkek boşanma aşamasında olduğu kadını öldürdü