Ana SayfaBilim ve TeknolojiMars semalarında ilk kez helikopter uçurulacak

Mars semalarında ilk kez helikopter uçurulacak

HABER MERKEZİ – NASA, 20 Temmuz’da ‘Perseverance’ keşif aracıyla birlikte ‘Ingenuity’ adı verilen uzaktan kumandalı helikopteri, Mars atmosferinde uçurmaya çalışarak bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Ingenuity adı verdiği uzaktan kumandalı helikopteri Mars’a gönderecek.

Mars’a 2011’de gönderilen Curiosity gezginci keşif aracına çok benzer bir tasarıma sahip Perseverance keşif aracıyla birlikte, Ingenuity helikopterin uçuşu 20 Temmuz’da Florida’daki Cape Canaveral hava üssünden başlayacak.

Aracın 18 Şubat 2021’de Mars’ın yüzeyine ulaşması planlanıyor.

‘Perseverance’

Euronews’in haberine göre 23 kamera ve iki mikrofon donanımlı Ingenuity adı verilen uzaktan kumandalı helikopter kuş bakışı gözlemler yaparken, adı ‘sebat’ anlamına gelen Perseverance ise Mars’ın Jezero krateri yüzeyinden numuneler toplayarak veri analizi yapacak.

Perseverance, bir Mars yılı yani 687 gün boyunca mikrobiyal yaşam belirtilerini araştırmanın yanı sıra kızıl gezegeninin iklimini ve jeolojisini de inceleyecek.

Ingenuity‘i taşıyacak olan Perseverance, NASA’ya bağlı Jet Itki Laboratuvarı tarafından üretildi.

Dünya’ya göre yerçekiminin üçte bir daha az olması helikopterin uçuşunu kolaylaştıracak olsa da atmosfer yoğunluğunun Dünya’nın yüzde 1’ine denk geldiği gezegende Ingenuity‘i zorlu bir kalkış bekliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İmamoğlu: UKOME'ye yeni taksi teklifimizi getiriyoruz
Sonraki Haber
NotaBene’den iki yeni edebiyat kuramı kitabı