Ana SayfaGüncelMeclis’e sunuldu: ‘Çoklu baro’ teklifinin detayları

Meclis’e sunuldu: ‘Çoklu baro’ teklifinin detayları

HABER MERKEZİ – Hükümetin tartışmalara neden olan ‘çoklu baro’ teklifi Meclis’e sunuldu. AKP Grup Başkanvekili Özkan’ın açıklamasına göre düzenleme yasalaşırsa üye avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde birden fazla baro olabilecek.

AKP tarafından hazırlanan ve baroların yapısında değişiklik öngören “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Meclis’e geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada teklifin Meclis’e getirileceğini söylemişti.

Teklifin Meclis’e sunulmasının ardından açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, baro yönetiminin yüzde 20 oyla belirlenmesinin ‘demokratik yapıya’ uymadığını savunarak, “Barolarla ilgili düzenleme yapmak şart olmuştu” dedi.

28 maddeden oluşan teklif yasalaşırsa şu değişiklikler olacak:

  • Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. (Bugün itibariyle barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulabilecek.)
  • Çoklu baro olan yerlerde barolar, noterler gibi numaralandırılacak.
  • Her avukatın, avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılma yükümlülüğü devam edecek. Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat bunlardan birinin levhasına yazılacak.
  • Her baro Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) 3 delege ve 1 başkanla temsil edilecek.
  • Ekim ayının ilk haftası baro yönetimlerinin seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu yapılacak. Seçimler barolar için 2 yılda, TBB için ise 4 yılda bir gerçekleştirilecek.
  • TBB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısı, 10 yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilecek.
  • Mesleğe yeni başlayan avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidati) yarı oranında ödeyecek.
  • Avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Avukatların kılık kıyafetiyle ilgili başka bir zorunluluk olmayacak.

AKP Grup Başkanvekili, tartışma yaratan bu düzenlemeyi “tüm farklı görüşleri masaya yatırarak” hazırladıklarını da savundu.

‘Çoklu baro’ yasa teklifinin tam metnine BURADAN ulaşabilirsiniz.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mayıs ayı başında barolar dahil bazı meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirileceği yönünde açıklamalarda bulunmuş, bu çıkış, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın nefret içerikli Cuma Hutbesi’ne barolardan yükselen tepki üzerine gelmişti.

Baroları hedef alan Erdoğan, “Ankara Barosu’nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanımız ile onun şahsında İslama yönelik fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir” diyerek seçim sistemine müdahale sinyali vermişti.

Buna, Türkiye Barolar Birliği ve 81 ilin baro başkanlıkları yazılı bir açıklamayla tepki göstermişti.

Avukatlık Kanunu’nda barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin doğru bulunmadığının vurgulandığı açıklamada, “Bu girişimlerin durdurularak, geri çekilmesini, Ülkemizin gerçek gündemlerinin çözümüne dönülmesini talep ediyoruz” diye belirtilmişti.

Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhatabın barolar ve Türkiye Barolar Birliği olması gerektiği vurgulanırken, baro temsilcileri Türkiye’nin dört bir yanından ‘Savunma yürüyor’ şiarıyla Ankara’ya yürüyüş de düzenlemişti.

Ayrıca yasa teklifine ilişkin dün 78 baro gazetelere ilan vermişti. İlanda “Herkesi seslerinin kısılmasını amaçlayan her türlü tahakküme karşı mücadelemize destek vermeye davet ederiz” çağrısı yapılmıştı.


Halkın yargıya katılma gücü: Savunmaya özgürlük – Tennur Koyuncuoğlu

‘Çoklu baro’ teklifine karşı İstanbul Adliyesi önünde ‘Savunma Mitingi’




Önceki Haber
Elazığ'da mevsimlik işçileri taşıyan minibüs kaza yaptı: Dört yaralı
Sonraki Haber
Dış ticaret açığı Mayıs'ta ikiye katlandı