Ana SayfaDünyaMülteci Günü: Dünyada 79,5 milyon kişi zorla yerinden edildi

Mülteci Günü: Dünyada 79,5 milyon kişi zorla yerinden edildi

HABER MERKEZİ – BM Göç Örgütü’nün 20 Haziran Dünya Mülteci Günü dolayısıyla açıkladığı Küresel Eğilimler Raporu’na göre 2019 yılı sonu itibarıyla dünyada 79,5 milyon kişi zorla yerinden edildi.

Bugün, 20 Haziran Dünya Mülteci Günü.

Türkiye ve dünyada pek çok mülteci zor şartlar altında, çeşitli hak ihlallerine maruz bırakılarak yaşamak zorunda kalıyor.

Birleşmiş Milletler Göç Örgütü’nün 20 Haziran Dünya Mülteci Günü öncesinde açıkladığı Küresel Eğilimler Raporu’na göre 2019 yılı sonu itibarıyla dünyada 79,5 milyon kişi zorla yerinden edildi.

Örgüt, daha önce ‘toplamda bu kadar yüksek bir sayının’ görülmediğini kaydetti.

Türkiye’de ise yüzde 92’si Suriyeli olmak üzere toplam 3,9 milyon yerinden edilmiş kişi yaşıyor.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de evlerini terk etmek zorunda kalmış yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli göçmen bulunuyor ve bunların 1,6 milyonunu çocuklar oluşturuyor.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu araştırması, dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olan Türkiye’de yaşayan mültecilerin virüs salgınından nasıl etkilendiklerini inceledi.

Türkiye’de araştırmaya katılan mültecilerin yaklaşık yüzde 70’i pandeminin başlangıcından bu yana işlerini kaybettiklerini ifade etti.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu Başkanı Francesco Rocca araştırmanın bulgularıyla ilgili şunları söyledi:

“COVID-19, dünyanın en korunmasız insanlarının bazılarının yaşadıkları güçlükleri iyice arttırıyor. Çoğu mülteci zaten yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve geçimlerini sağlayamıyorlardı. Şimdi, kazandıkları az geliri de kaybettiler, bu da onları ilaç ve gıdayı da içeren temel ihtiyaçlarından kısmaya zorluyor.
Bu sosyo-ekonomik etkiler zamanla daha da kötüleşecek, sadece gıda güvenliği ve kötü beslenme değil, ailelerin üzerinde kurulan baskı ile çocuk işçiliği ve cinsiyet temelli şiddet gibi ciddi korunma riskleri potansiyelini de ortaya çıkartacaktır.”

Rapora göre, 1990’lı yıllarda her yıl ortalama 1,5 milyon mülteci evlerine geri dönebiliyorken, son 10 yılda bu sayı yılda yaklaşık 385 bine düştü.

İnsan Hakları Derneği (İHD) de konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “En düşük ücrete tabi oluşu Suriyeli çocuklar çocuk işçiliğinde sömürüye maruz kalmaktadırlar. Okul çağında binlerce çocuk atölyelerde, tarım alanlarında, atık toplama işçiliğinde, sokaklarda çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar” ifadeleri yer aldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
George Floyd cinayeti: Polislerden biri daha kefaletle serbest bırakıldı
Sonraki Haber
LGS soru kitapçığı ile cevap anahtarı yayımlandı