Ana SayfaGüncelÖHD’den cenazelerin kaldırıma gömülmesine dair suç duyurusu

ÖHD’den cenazelerin kaldırıma gömülmesine dair suç duyurusu

HABER MERKEZİ – ÖHD, Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan cenazelerin Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma gömülmesinden sorumlu kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Bitlis’teki Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin toplu bir şekilde İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’nda kaldırıma defnedilmesine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Avukatlar, “Kişinin hatırasına hakaret” ve “İşkence ve eziyet” suçları işlendiği gerekçesi ile hazırladıkları dilekçeyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdi.

Dilekçede, ÖHD tarafından daha önce kamuoyuyla paylaşılan rapordaki “Garzan Mezarlığından çıkarılan cenazelerin mevzuata uygun bir biçimde Kilyos Mezarlığı’nda kimsesizler için ayrılan alana gömülmediği, gömü yapılan yerin yol kenarında kaldırım olarak kullanılan yerin kazılarak altına gömüldüğü tespit edilmiştir” tespitine yer verildi.

ÖHD tarafından yapılan incelemeler sonucunda varılan tespitlere yer verilen dilekçenin devamında, şu talepler sıralandı:

  • “Maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için soruşturmanın TCK’nın 130.ve TCK’nın 153. maddesinde düzenlenen Kişinin Hatırasına Hakaret (TCK 130) ve İşkence ve Eziyet (TCK 94) suçları temelinde etkin, eksiksiz, süratli ve düzenli bir şekilde yürütülmesini,
  • Bağımsız ve tarafsız bir soruşturmanın gereği olarak soruşturma ile ilgili her türlü soruşturma işleminin polis kolluğu eliyle değil bizzat savcılığınızca yerine getirilmesini,
  • Olay yerinde olan ve olaya ilişkin görgü ve bilgisi olan tanıkların tespiti ile bu kişilerin tanık sıfatıyla dinlenmesini,
  • Gerektiğinde olay yerinin güvenliğinin sağlanması suretiyle delillerin kaybolmasını ve bozulmasını önleyici tedbirler alınarak olay yerine derhal gidilmesini,
  • Olay yerinin incelenmesi ile keşif yapılmak suretiyle ileri sürülen iddialarla karşılaştırılmasının yapılmasını, olay yerinin fotoğraflarının veya görüntülerinin soruşturmayı aydınlatacak şekilde tespit ettirilmesini, ayrıca yapılan işlemlerin ayrıntılı olarak tutanağa geçirilmesini,
  • Tespit edilen ve edilecek şüphelilerin zaman geçirilmeden ifadelerinin alınması gibi soruşturma işlemlerinin usul ve kanun hükümlerine göre geciktirilmeksizin yerine getirilmesini,
  • Tespit edilecek şüphelilerin delillerin karartma girişimleri nedeniyle ivedilikle haklarında tutuklama tedbirine başvurulmasını, Ceza Yasasının ilgili maddeleri uyarınca kamu davası açılmasını talep ederiz.”

Garzan’dan Kilyos’a

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı 2017 yılında iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti.

19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenaze aylarca Adli Tıp’ta bekletildi.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen ailelerin çoğu cenazelerini alamazken; şu ana kadar sadece 21 cenazenin kimlik bilgileri tespit edilerek, ailelerine teslim edildi. 261 cenaze ise halen ailelere teslim edilmedi.

267 cenazenin çıkarıldığı Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Garzan Mezarlığı / 2017, MA

Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 261 cenazenin, İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı’ndaki kaldırımın kazılarak, 18 mezarlık için açılan bir alanda üst üste defnedildiği Mezopotamya Ajansı tarafından ortaya çıkarıldı.

Konu Meclis’in gündemine de taşındı. HDP Milletvekili Nuran İmir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Cenazeleri üst üste yığarak beton yığınları ile üstünü kapatmak hangi hukuka, vicdana ve adalete sığmaktadır? Bu vahşeti hangi gerekçelerle açıklamayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü de verdiği önergede, “Ölümün politika malzemesi haline getirilmesi toplumsal travmayı derinleştirir, ortak toplumsal hafızada kopuşlar yaratır” derken; 261 cenazenin toplu bir şekilde gömülmesiyle ilgili Meclis araştırması istedi.




Önceki Haber
20 yıl önce öldürülen 15 yaşındaki Çağla’nın dosyasında zaman aşımı durduruldu
Sonraki Haber
'İşkence Komisyonu' raporunu açıkladı, tespit ve taleplerini sıraladı