Ana SayfaCezaevleriÖlüm orucundaki tutuklu avukatlara uluslararası destek

Ölüm orucundaki tutuklu avukatlara uluslararası destek

HABER MERKEZİ – Ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaş Ünsal’ın tahliye edilmesi çağrısında bulunan ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, çeşitli ülkelerden 365 avukatın eylemciler için Yargıtay’a dilekçe vereceğini söyledi.

Tutuklu avukatlardan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda.

Burhaniye T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ünsal açlık grevinin 63’üncü, Silivri 9 No’lu Cezaevi’ndeki Timtik ise 94’üncü gününde eylemlerini ölüm orucuna çevirmişti.

Timtik 153 gündür, Ünsal ise 122 gündür eylemlerini sürdürüyor.

Ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Deneği (ÖHD), Toplumsal Hukuk, Hukukçu Dayanışması, Demokrasi İçin Hukukçular ve Adalet İçin Mücadele meslek örgütlerinden avukatlar, Ankara’da tutuklu avukatların yargılama sürecine ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz, “Bizler hak savunuculuğu sorumluluğun gereği olarak, yurt içinden ve dışından yüzlerce avukatın dosyaya sunduğu dilekçelerde belirttiği üzere, oldukça meşru ve haklı olan adil yargılanma hakkının tesis edilerek, tutuklu tüm meslektaşlarımızın derhal tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

Cezaevlerinin avukat, gazeteci, siyasetçi, öğrenci, insan hakları savunucusu, devrimci, sosyalist ve yurtseverle dolu olduğunu belirten Yılmaz, “Ortak paydaları, adalet-özgürlük talebiyle siyasi iktidara muhalif olan bu insanların, hak ve özgürlükler penceresinden sesi ve sözü olmak bugün hala ‘dışarıda’ olabilen biz hak savunucularının bir sorumluluğudur” diye belirtti.

Timtik ve Ünsal’ın kritik aşamaya geldiğine dikkat çeken Yılmaz, tutuklu avukatların dosyasının bugün itibariyle Yargıtay’da inceleme aşamasında olduğunu söyledi.

365 avukatla dilekçe

Yılmaz, yargılama sürecini takip eden, ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Benin, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fransa, Haiti, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Katalonya, Lübnan, Polonya, Romanya ve Togo’dan 365 avukatın dilekçesinin Yargıtay’a teslim edileceğini paylaştı.

“365 meslektaşımızın dünyanın dört bir yanından, dosyanın incelemede olduğu Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gönderdikleri dilekçe ile adil yargılanma hakkının gereğinin yerine getirilmesini, temel yargılama ilkelerinin ihlal edildiği açık olan dosya hükmünün esas ve usulden bozulmasını ve tutuklu meslektaşlarımızın derhal tahliyesini talep etmişlerdir.”

Basın açıklamasının ardından ‘Savunmaya Özgürlük’ bileşeni kurum temsilcileri, yurt içi ve yurt dışındaki yüzlerce avukat tarafından imzalanan tahliye dilekçelerini sunmak üzere Yargıtay’a geçti.

Dava süreci

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

Avukat Ebru Timtik de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay, avukat Aytaç Ünsal’a ise 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

İstinaf Mahkemesi’nce onanan dosya şu an Yargıtay’da.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nisarga Kasırgası: Hindistan’da binlerce kişi tahliye edildi
Sonraki Haber
20 yıl önce öldürülen 15 yaşındaki Çağla'nın dosyası zaman aşımından kapatılıyor