Ana SayfaDünyaParis’te onbinler haykırdı: Polis her yerde, adalet hiçbir yerde

Paris’te onbinler haykırdı: Polis her yerde, adalet hiçbir yerde

HABER MERKEZİ – Fransa’nın başkenti Paris’te yaklaşık 20 bin kişi polis şiddetini protesto için bir araya geldi. ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd ve dört yıl önce Fransa’da benzer şekilde hayatını kaybeden Adame Traore için sokaklara çıkanlar “Polis her yerde, adalet hiçbir yerde” diye haykırdı.

ABD’de George Floyd cinayetinin ardından başlayan ve bir haftayı geride bırakan ırkçılık karşıtı protestolar, birçok ülkeye de sıçradı. Onlardan biri de Fransa.

Ülkenin başkenti Paris’te dün sokakları dolduranlar, 2016 yılında polis tarafından gözaltına alındığı sırada yaşamını yitiren Adama Traoré adlı siyah genç ve Minneapolis’te beyaz bir polis tarafından öldürülen Floyd için eylemdeydi.

Fransa’da Corona virüsü salgını önlemleri kapsamında 10 kişiden kalabalık grupların bir araya gelmesi yasak olmasına karşın yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

Eylemler “Adama İçin Adalet Kolektifi”nin çağrısıyla gerçekleşirken, Sarı Yelekliler de protestolara destek verdi.

Adama Traoré’nin kız kardeşi Assa’nın da bir konuşma yaptığı protestolarda ABD’de süren isyana işaret edildi.

“Adalet yoksa barış da yok”, “Polis her yerde, adalet hiçbir yerde”, “Siyahların hayatı değerlidir” gibi sloganlar ve pankartlarla Paris’teki Adalet Sarayı avlusu önüne gelen eylemciler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Polis tazyikli su ve plastik mermi kullanırken, protestocuların da taş atarak karşılık verdiği bildirildi. Bazı eylemciler de caddelerde barikat oluşturdu.

Polisin bugün de devam eden eylemleri bastırmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı da görüldü.

Fransa’da Lille ve Marsilya gibi ülkenin büyük şehirlerinde de benzer eylemlerin yapıldığı bildirildi.

2016 Temmuz’unda Paris’in kuzeybatısında yer alan Val-d’Oise bölgesinde 24 yaşındaki Adame Traoré polislerce gözaltına alınmış, ancak iki saat sonra genç siyah hayatını kaybetmişti.

Traoré’nin ölümü, 2016 yılında da Fransa’daki polis şiddetine yönelik protestoları beraberinde getirmişti.

Son eylemler ise Traoré’nin ölüm nedenine dair yeni bir raporun açıklanmasının ardından geldi.

Rapor, Traoré’nin polisin müdahalesi sonucu boğularak öldüğü yönünde. Bu bulgu, Traore’yi gözaltına alan polisleri aklayan resmi raporlarla çelişki gösteriyor.


ABD’de isyan devam ediyor, eylemler birçok ülkeye sıçradı


Karınca, DW, NTV, Euronews, AFP



Önceki Haber
Çavuşoğlu: Ayasofya fethedilmiştir
Sonraki Haber
Selahattin Demirtaş'ın mektubuna sansür