Ana SayfaGüncelPolis müdahalesine rağmen Ethem Sarısülük vurulduğu yerde anıldı

Polis müdahalesine rağmen Ethem Sarısülük vurulduğu yerde anıldı

HABER MERKEZİ – Ankara’de Gezi direnişi sırasında polisin kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük için yapmak istenen anmaya müdahale eden polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Müdahaleye rağmen yapılan anmada, polisin müdahalesine tepki gösterildi.

Ankara’daki Gezi direnişi eylemleri sırasında, 1 Haziran 2013 tarihinde polis Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük için vurulduğu Güvenpark’ta anma yapılmak istendi.

Anmanın gerçekleştirileceği ve Güvenpark’ta Sarısülük’ün vurulduğu noktanın etrafı çevik kuvvet polisleri ve polis barikatları ile çevrilerek anma eylemine girenlere üst araması yapan polis, eyleme gelen kitle örgütlerini, ellerindeki “flama ve dövizleri”gerekçe göstererek alana almadı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre bu duruma tepki gösteren kitle örgütleri ile polis arasında yaşanan arbede sırasında en az 15 gözaltına alındı.

Polis müdahalesinin ardından Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük’ün Güvenpark’a ulaşmasının ardından barikatlardan üst araması ile geçen kitle, polisin “sosyal mesafe” kurallarına uyma anonsları eşliğinde anmayı gerçekleştirdi.

Anmada ilk sözü alan Sarısülük’ün dava avukatı Kazım Bayraktar, “Umutlarımızı örgütlenmeye döndürmek zorundayız. Çünkü onlar cesaretlerini örgütsüzlüğümüzde alıyorlar. Örgütlenmek zorundayız.  Sarısülük’ü ve Gezi’de katledilenleri yaşatmanın yolunun örgütlenmekten geçiyor” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise anma öncesi gerçekleştirilen müdahaleyi kınayarak, “Şunu unutmayın ki hiçbir zaman bu zalimliğinizle özgürlük, hak, adalet arayışında olan bu kitleleri susturamayacaksınız. Yaşamını bu uğurda feda etmeye hazır bu insanları susturamayacağınızı siz de görüyorsunuz. Siz tarihte Yezidler’in yerini alırsınız. Oysa Ethemler, Berkinler, Ali İsmailler yaşayacak” diye konuştu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da polis müdahalesine tepki göstererek, “Bugün biz yolun karşı tarafından buraya geçmeye çalışırken onlarca arkadaşımızı polis darp etti. Faşizmin ayak seslerinin sokaklara yansımasıdır bunlar” dedi ve ekledi:

“Bakın daha dün Adana’da Ali kardeşimiz, savaştan kaçıp Türkiye’de umutlarını bağlamış olan bir Suriyeli mülteci kardeşimizi katletti polis. Bugün yine Barış kardeşimiz Ankara’da katledildi. Onun ölümüne dair çeşitli açıklamaya yapılıyor. Ama biz biliyoruz ki Barış kardeşimiz Kürt olduğu için bıçaklandı.”

Anma, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

Ne olmuştu?

Gezi direnişine destek için Ankara’da yapılan eylemde, 1 Haziran 2013’te polis Ahmet Şahbaz’ın açtığı ateş sonucu OSTİM işçisi Ethem Sarısülük başından vurularak ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış, 14 Haziran’da da yaşamını yitirmişti.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen yargılamada sanık polis Ahmet Şahbaz’a, önce “kasten öldürmek”ten müebbet hapis cezası verilmiş, daha sonra “haksız tahrik indirimi” ve “iyi hal” gibi çok sayıda gerekçe ile ceza “olası kastla insan öldürmek” suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapse kadar düşürülmüştü.

Yargıtay 1. Dairesi, kararı usulden bozmuş, dosyayı mahkemeye geri göndermişti. Dava Aksaray’a taşınırken, tutuklu polis Şahbaz’ın da tahliyesine karar verilmişti.

26 Haziran 2016’da Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan yargılamada da Şahbaz için yapılan tutuklama talebi, “olay anına ilişkin görüntülere dair TÜBİTAK raporunun henüz gelmediği” gerekçe gösterilerek kabul edilmemişti.

Mütalaasını sunan savcı, polis Ahmet Şahbaz hakkında “meşru müdafaa sınırını aşmak suretiyle taksirle ölüme neden olmak” suçundan 10 ay hapis cezası istemişti. Mahkeme heyeti ise karar duruşması için davayı ertelemişti.

Karar duruşmasında mahkeme heyeti, sanık polis Ahmet Şahbaz’a, “Meşru müdafaada kastı aşarak ölüme neden olma” suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası vermişti. Hapis cezası ise 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrilmişti.

Yargıtay, verilen bu ceza kararını bazı usul hataları nedeniyle bozmuştu. Bunun üzerine yeniden yargılanan polis Şahbaz için 10 bin 100 lira olan para cezası 15 bin 200 liraya çıkarılmıştı.




Önceki Haber
Nurcan Polat cinayeti: İnfaz düzenlemesiyle tahliye olan erkek tutuklandı
Sonraki Haber
Beş kurumdan 'LGS ve YKS ertelensin' açıklaması