Ana SayfaDünyaRusya’da anayasa değişikliği referandumu

Rusya’da anayasa değişikliği referandumu

HABER MERKEZİ – Rusya’da, Vladimir Putin’in 2036 yılına kadar devlet başkanlığı yapabilmesinin önünü açacak referandum süreci başladı. Oy verme işlemi 1 Temmuz’da sona erecek.

Rusya’nın son 20 yılına damgasını vuran Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2024’ten itibaren 12 yıl daha görev yapmasını mümkün kılacak anayasa değişikliğiyle ilgili referandumda oy verme süreci başladı.

22 Nisan tarihinde yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumu, yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 salgını nedeniyle 25 Haziran’a ertelenmişti.

Salgın tedbirleri kapsamında alınan önlemler nedeniyle referandum için yeterli zaman sağlanabilmesi amacıyla seçmenler 1 Temmuz’a kadar oy kullanabilecek.

Değişikliklerin kabul edilmesi halinde, mevcut görev süresi 2024’te sona eren 67 yaşındaki Putin, altışar yıllık dönemlerle iki kez daha aday olabilecek ve adaylığını koyup, bu seçimleri de kazanması halinde de iktidarını uzul yıllar sürdürebilecek.

Anayasa değişiklikleri ayrıca evlilik de “heteroseksüel bir birliktelik” olarak tanımlanıyor. Putin, görevde bulunduğu süre boyunca evlilik eşitliğinin asla yasallaşmayacağını vurgulamıştı.

Rusya’da toplamda yaklaşık 110 milyon seçmen bulunuyor. Moskova referanduma katılımı artırmak için bir çekiliş de düzenledi.

Devlet Başkanı Putin’e Rusya’daki yüksek Corona virüsü vaka sayıları nedeniyle referandumla halk sağlığını gereksiz yere tehlikeye attığı eleştirileri yöneltiliyor. Kremlin’den ise bu konuda referandumun alışverişe çıkmaktan daha tehlikeli olmadığı açıklaması geldi.

Putin karşıtları, seçmenleri referandumu boykot etmeye veya “hayır” oyu kullanmaya çağırıyor.

Seçim gözlemcileri ise referandumun birden fazla güne yayılmış olması nedeniyle kontrolün neredeyse imkansız olduğuna ve manipülasyon olasılığına dikkat çekiyor.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe



Önceki Haber
Vokali, Kazım Koyuncu’yu anlattı: Müziğinde devrim vardı
Sonraki Haber
Kars'ta 'Toplumsal Dayanışma Mağazası'