Ana SayfaCezaevleri‘Salgında ağır hasta tutukluların durumu ağırlaştı, yetkililer verileri paylaşmıyor’

‘Salgında ağır hasta tutukluların durumu ağırlaştı, yetkililer verileri paylaşmıyor’

HABER MERKEZİ – CİSST’e bağlı Hapiste Sağlık ekibinden Berivan Korkut, ağır hasta tutukluların salgın koşullarında durumlarının daha da kötüleştiğini, tüm taleplerine rağmen bakanlığın kendileri ile verileri paylaşmadığını söyledi.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne (CİSST) bağlı Hapiste Sağlık ekibinden Berivan Korkut, Corona virüsü salgını sürecinde cezaevindeki hasta tutuklarının durumunun daha da kötüleştiğini ifade etti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Sevda Aydın’a konuşan Korkut, talep etmelerine rağmen yetkililerin ağır hasta tutukluların verilerini paylaşmadığını, yeni İnfaz Yasası’nın ardından kaç kişinin serbest bırakıldığını, cezaevlerinde kaç insanın olduğu bilgisine dahi erişemediklerini dile getirdi.

Bu verilerin devletin elinde olmasına rağmen sivil toplum örgütleriyle ve milletvekilleriyle paylaşılmadığını belirten Korkut, kendilerine cezaevlerinden yoğun başvuruların yapıldığını ifade etti.

Korkut, “Bizler gibi insan hakları savunucuların elindeki veriler, sadece kurumlarımıza yapılan başvurulardan ibaret. Ama eminiz bizdeki verilerden daha fazla hasta ve ağır hasta tutuklular var” dedi.

Korkut, ağır hasta tutukluların tedavi sürecinde de pek çok sorunla karşılaştığını belirterek, bu süreçte yaşananları şöyle anlattı:

“Ağır hasta bir tutukluysanız, ilk adım revire gitmek için başvuru yapıyorsunuz. Kalabalık koğuşlar ve yeterli olmayan hekim sayısı nedeniyle bekleme süresi uzun olabiliyor. Üstelik cezaevlerinde her gün doktor bulundurma durumu da ortadan kalktı. Bu yüzden haftalarca, aylarca revire çıkamıyor hasta tutuklular. Revire çıkanlar ise doktorla çok kısa bir görüşme yapmak zorunda kalıyor.
Hastaneye kaldırılmasına aile hekimi karar veriyor ve bu süreçte bir itiraz mekanizması da bulunmuyor. Görüşülen aile hekiminin dışında başka bir hekim isteme şansları yok. Hastaneye nakil esnasında ringlerle taşınmaları, hasta tutukluların sağlıkları açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor. Ring araçlarının dar ve havasız oluşundan dolayı hasta tutukluların taşınması için uygun değil, onun yerine daha sağlıklı bir ortamda hastaneye götürülebilecekleri araçlar sağlanmalı.”

‘Sorunlar görülse de çözüm üretilmiyor’

Hasta tutukluların tedavi süreçlerinde yaşanan sorunlarla ilgili bakanlığa ve cezaevi yönetimlerine yapılan başvurulara, “Prosedür gereği böyle” diyerek, çözüm sunulmadığını ifade eden Korkut, “Sorunlar görülse bile çözüm üretilmiyor” dedi.

Salgın öncesinde tutuklularla mektup aracılığıyla iletişim kurduklarını ancak salgınla beraber bu iletişimin kopma noktasına geldiğini belirten Korkut, ailelere çağrı yaparak, “Kapalı cezaevlerinde yakınları bulunan ailelerin bize danışma hattımız olan 0212 252 53 11 nolu numaradan ulaşmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Cezaevlerinde çalışan hekimlerin kendilerini güvende hissedebileceği ortamların yaratılması gerektiğini belirten Korkut, şunları söyledi:

“Cezaevinde çalışanların özgür ve bağımsız olmaları gerekiyor ki insanlar sorunları rahatlıkla ifade edebilsin. Örneğin İzmir’de bir cezaevinin çalışanı, çocuk tutuklularla ilgili bir sorunu dışarıya aktardığı için işinden atılmıştı. Bu yüzden orada çalışan insanları koruyacak bir mekanizmanın da kurulması gerekiyor.”

Korkut, infaz düzenlemesiyle adli-siyasi tutuklu ayrımı yapıldığı için ağır hasta, hasta, kadın ve çocuk tutukluların tahliye edilmediğini hatırlattı ve ayrımsız bir genel affın şart olduğunu söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kabine revizyonu iddiaları gündemde
Sonraki Haber
Çin’de sel: 20'yi aşkın kişi hayatını kaybetti